Sfanta Liturghie la Manastirea Ostrov – 2012

Mănăstire de maici, cu hramul ”Naşterea Maicii Domnului”, Mănăstirea Ostrov, se află amplasată pe o insulă a lacului de acumulare al hidrocentralei Călimăneşti de pe râul Olt, fiind legată de staţiunea balneo-climaterică Călimăneşti-Căciulata printr-un pod, la o distanţă de 5 km de la halta C.F.R. Călimăneşti-Jiblea.

Manastirea Ostrov 2012

Biserica ctitorită de domnitorul Neagoe Basarab şi soţia sa, doamna Despina, este rezidită pe locul unei biserici mai vechi din secolul al XIV-lea sau începutul secolului al XV-lea, între anii 1520-1521.

Din timpul lui Neagoe Basarab au rămas trei icoane: Sfântul Nicolae, Coborârea de pe cruce şi Sfântul Sava, toate de o mare valoare artistică, în prezent aflate în custodia Muzeului de Arta al României.
Începând cu secolul al XVI-lea până în 1890, Mănăstirea Ostrov a fost schit de călugăriţe. În acest schit s-au călugărit soţia lui Neagoe Basarab, Doamna Despina cu numele de Platonida, şi mama lui Mihai Viteazul care şi-a luat numele de Teofana.

Manastirea Ostrov 2012

Construcţia hidrocentralei Călimăneşti a impus ca biserica împreună cu insula să fie ridicate cu circa 6 m, pentru a nu fi inundate, şi reconstruită casa stăreţiei. Întregul ansamblu insular este un frumos parc de agrement pentru vizitatorii staţiunii Călimăneşti-Căciulata care, pe lângă alte „dotări”, reuneşte un numar de 47 de specii de arbori, arbuşti şi trandafiri.

Manastirea Ostrov 2012

În Duminica după Botezul Domnului, in data de 8 ianuarie 2012, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi la Mănăstirea Ostrov din staţiunea Călimăneşti, judeţul Vâlcea.

Sărbătoarea a început cu slujba Privegherii, în seara zilei de 7 ianuarie, iar a doua zi a continuat cu Acatistul „Mântuitorului nostru Iisus Hristos” şi cu Sfânta Liturghie Arhierească.

La începutul Sfintei Liturghii Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul a săvârșit slujba de tundere întru rasoforă a surorii Florina din obștea mănăstirii, primind numele de călugărie Filofteia.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul a rostit un cuvânt de învăţătură, în cadrul căruia a rezumat învăţăturile duhovniceşti ce se desprind din sărbătorile prilejuite de Naşterea Domnului, Tăierea Împrejur a Domnului și Botezul Domnului.

Manastirea Ostrov 2012

Preasfinţia Sa a evidenţiat învăţătura duhovnicească că Mântuitorul Hristos ne dă ca pildă smerenia Sa și ne dăruieşte lumina Sa dumnezeiască „ca toții să devenim fii ai Luminii, fii ai lui Dumnezeu, care ne împărtășim din harul Lui și trăim după voia și învăţătura Lui”. În continuare, Preasfinţitul Părinte a subliniat şi învăţătura ce se desprinde din Evanghelia citită astăzi la Sfânta Liturghie că „prin Botez şi Pocăinţă putem dobândi Împărăţia lui Dumnezeu”.

La această sărbătoare au luat parte Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului şi stareţ al Mănăstirii Cozia, Părintele Ieromonah Ioanichie Trifa, stareţul Mănăstirii Turnu precum şi preoţi şi numeroşi credincioşi din staţiunea Călimăneşti şi împrejurimi.

un articol de contributor: Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.