Despre fidelitate (credinciosie) in familia crestina

Cuplul conjugal formeaza o comuniune intima de viata si iubire, intemeiata de Dumnezeu Creatorul si inzestrata de El cu legi proprii. Taina Cununiei, sau Casatoria, este statornicita de legamantul dintre cei doi soti sau, altfel spus, de consimtamantul lor personal si irevocabil, de a dori sa fie impreuna atunci cand pasesc in Biserica.

Amandoi se daruiesc definitiv si total unul altuia. Nu mai sunt doi de acum ci sunt un singur trup, asa cum a fost omul dupa momentul creatiei. Legamantul incheiat in mod liber de cei doi soti inaintea lui Dumnezeu si a oamenilor, la Taina Cununiei, impune odata cu acesta si obligatia de a-l pastra unic si indisolubil.

“Ceea ce Dumnezeu a unit omul sa nu nu desparta” (Marcu 10,9).

Liantul acestei legaturi sfinte si indisolubile este FIDELITATEA (CREDINCIOSIA). Fidelitatea (credinciosia) exprima statornicia in tinerea cuvantului dat. Dumnezeu Insusi este fidel.

Taina Cununiei, introduce pe barbat si femeie in fidelitatea (credinciosia) lui Hristos fata de Biserica sa. Astfel, prin curatia conjugala, ei dau marturie pentru acesta Sfanta Taina in fata lumii si a lui Dumnezeu.

Iata ce spune Sfantul Ioan Gura de Aur in Omilia XXI, “Comentariu la Epistola catre Efeseni”, despre Fidelitate:

“Te-am luat in bratele mele si te iubesc mai mult decat viata mea.

Caci viata de acum nu este nimic si visul meu cel mai fierbinte e sa petrec aceasta viata doar impreuna cu tine in asa fel incat sa fim siguri ca nu vom fi despartiti de nimic si nimeni in ceea ce ne asteapta din partea lumii de acum inainte.

Asez iubirea ta mai presus de toate si nimic nu ar fi mai dureros si tragic pentru mine decat sa nu am in fiecare clipa a zilelor mele aceleasi ganduri simtiri si sentimente ca tine. “

In acesta lume in care chiar si morala crestina s-a liberalizat, avem nevoie de REPERE.

Sa luam aminte!

Un articol de contributor Lacasuri Ortodoxe: pr. Daniel Ivan

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.