publicat în: Arhivă

Sărbătoarea Sfinților 4 Martiri de la Niculițel: Zotic, Atal, Camasie și Filip – ocrotitorii Episcopiei Tulcii

Sfintii de la Niculitel În fiecare an, în data de 4 iunie, Episcopia Tulcii își serbează cu mare solemnitate pe ocrotitorii ei: Sfinții Martiri Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel. Anul acesta a avut loc deja a 11-a sărbătoare închinată acestor sfinți, unii dintre cei mai vechi martiri ai Dobrogei.

Sărbătoarea a început seara, la mănăstirea Cocoș, printr-o procesiune religioasă condusă de Preasfințitul Părinte Visarion, procesiune care a înaintat pe un traseu de 6 km, înspre localitatea Niculițel, unde, la locul martirionului în care s-au descoperit sfinții în anul 1971, au fost depuse raclele cu sfintele moaște, spre venerare.

Aici, Preasfințitul Părinte Visarion a oficiat, în sobor de preoți și diaconi și în prezența a numeroși credincioși tulceni și pelerini din țară, slujba vecerniei unită cu litia.

A doua zi, dimineață a fost oficiată taina Sfantului Maslu și slujba Acatistului, după care, raclele cu sfinte moaște au fost scoase din martirion și așezate din nou, pe un baldachin special, spre venerare.

Începând cu ora 9,30 un impresionant sobor, de peste 50 de preoți și diaconi, condus de Preasfințitul Părinte Visarion, a oficiat Sfânta Liturghie, în cinstea sfinților martiri, la slujbă participând peste 2000 de creștini pelerini din Tulcea, Constanța, Galați, Brăila, București și din alte zone ale țării.

În cuvântul arhieresc, Preasfinția Sa a vorbit despre Sfânta Treime, prin invatatura cristalizată în Biserică încă din vremea primelor două sinoade ecumenice, fiind temelia credinței tuturor sfinților, în special a celor de la Niculitel.

Sărbătoarea s-a încheiat numai după ce toți creștinii care au participat la slujbă au trecut prin fața baldachinului cu sfinte moaște și s-au închinat sfinților, participand apoi la o agapă oferită de mănăstirea Cocoș.

– pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, un articol de: contributor Pr. Felix Neculai