Biserica Ortodoxă Uzbeca introduce cursuri catehetice si examene pentru nasii de botez

mitropolitul Vikentie Bisericile ortodoxe din Uzbekistan au introdus o nouă procedură in ritualul de botez, care prevede participarea la 12 cursuri duminicale, urmate de trecerea unui examen, informeaza Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

"Am trecut pe la Catedrala Sfântul Uspenski din Taskent, pentru a afla cum pot să-mi botez fiul şi am aflat că a devenit o problemă", afirma o rezidenta de 28 de ani din capitala uzbecă, Olga.

Cine va mai vrea sa devina nas?

Potrivit Olgai, ca sa fii naş trebuie să participi la cursurile duminicale catehetice, care sa iti explice esenţa Creştinismului şi principalul punct: semnificaţia botezului.

După participarea la un total de 12 cursuri catehetice, naşii şi cei care doresc să fie botezaţi, în cazul în care acestia au varste de peste 15 ani, trebuie să treacă examenele.

Problema nu este o simplă formalitate. Frecventarea cursurilor catehetice va fi înregistrata, iar cursantii "trebuie să semneze într-un registru".

"Unde voi găsi naşi pentru fiul meu în aceste condiţii?", se minuneaza Olga.

Potrivit acesteia, toţi prietenii ei, care mai inainte erau dispuşi să devină naşă sau naş, au refuzat politicos sa faca acest lucru, dupa ce au aflat ca trebuie să viziteze biserica, duminica, timp de trei luni.

Nasul trebuie sa-si ajute finul! Membrii Bisericii aproba inovatia.
"Este un lucru corect, ca au fost introduse prelegeri catehetice şi examene, altfel oamenii nici nu aveau vreun motiv sa ajunga nasi, poate doar pentru a bea în timpul petrecerilor de botez, fără nicio idee despre noile lor obligaţiile", afirma o membra de 50 de ani, a Bisericii Sfântul Uspenski din Taskent, Marina.

Ea a declarat că naşii ar trebui să isi ajute viitorii fini, în ambele situaţii: la mod practic, dar şi "în educaţia creştină".

"În ceea ce-i priveste pe adulţii care doresc să fie botezaţi, Dumnezeu le-a poruncit să participe la 12 cursuri catehetice, altfel mulţi se boteaza pentru că este doar la modă, şi nici macar nu ştiu elementele de bază ale Creştinismului Ortodox", afirma o prietena de-a acesteia, Mariya, pensionara.

Mitropolitul Vikentie reinvie traditiile
Mai multe inovaţii au aparut la Taşkent si Uzbekistan de cand noul lider al Bisericii este Mitropolitul Vikentie, care a fost numit în august 2011.

"Mitropolitul Vikentie a decis să reînvie vechile tradiţii şi sa consolideze încrederea în credincioşii ortodocşi", membri ai Bisericii, despre care vorbeste cu respect.

Decizia de a ţine 12 cursuri obligatorii, catehetice, înainte de ritualul botezului, a fost adoptata incepand de fapt cu Reuniunea din 4 octombrie 2011, a clerului Direcţiei Eparhiale din Taşkent.

Din acea zi, cursurile catehetice au devenit obligatorii pentru toţi preoţii din Taşkent şi Eparhia Uzbekistan.

Practica botezului, fără cursuri catehetice, este permisă numai pentru o persoană care este grav bolnava sau pe cale sa moara.

Reuniunea, de asemenea, a mai decis că "va fi obligatorie, atât pentru pentru copii cat si pentru adulţi, taina botezului prin scufundare", într-o cristelnita mare de botez, în locul stropirii – practicata pana acum – cu apă sfintita.

Există întotdeauna o cale de ieşire

"Nu tuturor le place inovatia Bisericii, dar există o cale de ieşire din orice situaţie", afirma un nas de 35 de ani, Maksim.

Potrivit lui Maksim, Eparhia de Taşkent înţelege că inovaţia a fost un pic prea mult, si este gata de compromis, pentru a preveni înstrăinarea de credincioşii Bisericii.

"Când am anunţat la Catedrala Sfantul Uspenski că, din cauza anumitor circumstanţe, nu sunt în măsură să vin la biserică în fiecare duminică, mi s-a oferit un CD cu cursuri catehetice, pentru suma de aproximativ 2,5 dolari, pentru a-l asculta atunci cand voi putea şi, apoi, voi incerca sa trec examenele", spune Ludmila, care ii va deveni naşă unei nepoate de-a ei.

"Este destul de evident că aceste cursuri catehetice pentru viitorii naşi au fost introduse în scopul apropierii oamenilor de religie şi atragerii de noi membri in Biserica Ortodoxa, în acelaşi timp, dar acest lucru nu este corect pentru toti", afirma rezidenta de 30 de ani, din Taşkent, Elena.

În opinia ei, cursurile catehetice obligatorii ar trebui să se solicite numai persoanelor adulte care doresc să primească botezul: "Dacă ei doresc să se boteze, să înveţe mai multe despre Creştinismul Ortodox".

"Iar, pentru cei care au decis să devină naşi, este suficient sa asculte o prelegere despre drepturile şi obligaţiile naşilor, şi sa obţina o broşură de două pagini", a sugerat Elena.

Aceasta mai crede că metoda ii va ajuta, de asemenea, pe oameni, sa afle mai multe despre religie şi sa păstreze o atmosferă democratică în bisericile ortodoxe din Uzbekistan, care este atât de necesara, "in realităţile dificile ale vieţii actuale".

– un articol, in exclusivitate pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de contributor: Stud. Teo-CHristian

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.