Carnival King of Europe – Carnavalul, regele Europei (iun.-aug.) Romania / Sibiu

Carnival King of Europe – Carnavalul, regele Europei, este un proiect de cercetare finanţat de Uniunea Europeană. Scopul proiectului este de a aduce în lumină importantele similarităţi ce pot fi observate în Carnaval şi ritualurile cu măşti din diferitele regiuni ale Europei.
Carnavalul, regele Europei a mers în cele patru colţuri ale Europei pentru a da de urma unor instanţe supravieţuitoare ale unor astfel de ritualuri şi le-a adunat într-o ramă comparativă pentru a lumina similarităţile şi a da o interpretare numitorilor comuni.

Carnival King of Europe – Carnavalul regele Europei Romania Sibiu

Proiectul Carnavalul, regele Europei, a debutat în anul 2007 la iniţiativa muzeului din San Michele all’Adige (Italia), Museo degli Usi e Costumi della Gente Trentina, şi a câştigat colaborarea unor muzee importante din Franţa, Croaţia, Bulgaria şi Macedonia în prima etapă (2007-2009) şi mai recent, (2010-2012) în a doua etapă a Ţării Baştilor, Spania, România şi Polonia. Actualmente, aceştia sunt partenerii implicaţi:

Museo degli Usi e Costumi della Gente Trentina din San Michele all’Adige, Italia, organizator
Complexul Naţional Muzeal ASTRA, Sibiu, România
Euskal Museoa. Bilbao. Museo Vasco, Bilbao, Spania
Slovenski Etnografski Muzej, Ljubljana, Slovenia
Panstwowe Muzeum Etnograficzne, Varşovia, Polonia
Etnografski Muzej, Zagreb, Croaţia
Ethnographic Institute and Museum, Academia Bulgară de Ştiinţe, Sofia, Bulgaria
Nacionalna Ustanova Muzej na Makedonija Skopje, Macedonia

Carnival King of Europe – Carnavalul, regele Europei Romania Sibiu
Carnival King of Europe II este un proiect finanţat pe o perioada de doi ani: noiembrie 2010 – noiembrie 2012. Activităţile cuprinse în acest proiect sunt:

Cercetări de teren în Europa
Realizarea de filme antropologice
Realizarea unei expoziţii comune, itinerantă
Publicarea unui catalog
Activităţi educaţionale
Conferinţa de debut/ Conferinţă de diseminare

Carnival King of Europe – Carnavalul, regele Europei
În perioada iunie –august 2012 Complexul Naţional Muzeal ASTRA va găzdui în sala de la Casa Artelor, Piaţa Mică, nr.21 expoziţia comună, itinerantă ”Carnavalul, regele Europei”.
Vernisajul expoziţiei va avea loc marţi, 5 iunie, ora 12.00 şi ne vom bucura de prezenţa şi prelegerile susţinute de:

Dr. Giovanni Kezich, coordonatorul proiectului şi directorul muzeului din San Michele all’Adige (Italia), Museo degli Usi e Costumi della Gente Trentina
Prof. Dr. Cesare Poppi, consultantul ştiinţific al proiectului
Antonella Mott, managerul general al proiectului
Valeriu Olaru, directorul CNM ASTRA
Mirela Creţu, directorul de specialitate CNM ASTRA

În afara prezentei expoziţii, Carnavalul, regele Europei este un proiect de cercetare etnografică, un website www.carnivalkingofeurope.it, un film DVD şi o întreagă arhivă video.
Întreaga activitate a proiectului este prezentată şi actualizată pe site-ul www.carnivalkingofeurope.it. Aici se regăsesc imaginile şi filmările realizate în timpul cercetărilor de teren, imagini cu măşti din colecţiile muzeelor partenere, bibliografii tematice din toate ţările participante la proiect, etc.. Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe este partener media oficial al evenimentului.

– pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, un articol de: Muzeograf Simona Gheorghieş

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.