Vernisajul Expozitiei `Icoane si colinde de Craciun`

Vernisajul Expozitiei Icoane si colinde de Craciun Ramnic 2011 Sala de festivităţi a Complexului Cultural- Spiritual „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul” din incinta Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, a găzduit in data de 14 decembrie 2011, după amiază, de la orele 17.00, vernisajul expoziţiei de icoane pe lemn şi sticlă intitulat „Icoane şi colinde de Crăciun.”

Expoziţia a fost organizată de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea în parteneriat cu Primăria Râmnicului, sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului. În cadrul vernisajului au fost expuse lucrări realizate de către copii, tineri şi plasticieni vâlceni, prezenţi în taberele de pictură şi iconografie desfăşurate pe parcursul anului 2011 şi care activează în cercurile de artă religioasă de la unele parohii din Eparhia Râmnicului:

– Cercul de pictură de la parohia Troianu,

– Cercul de pictură al Şcolii de Artă din Râmnicu Vâlcea;

– Cercul de pictură „Dialog plastic” al Casei de Cultură „Dragoş Vrânceanu” din Băbeni;

– Cercul de pictură al Casei de Cultură „Sfântul Nicolae” din parohia Frânceşti;

– Cercul de pictură „Cozia” al Casei de Cultură „Florin Zamfirescu” din Călimăneşti

– Cercul de pictură al Şcolii cu clasele I-VIII, din Pesceana Vâlcea.

În deschidere, doamna prof. Elena Stoica, director al CJCPCT Vâlcea, a vorbit despre importanţa artei iconografice în tradiţia creştină ortodoxă, apoi doamna Mioara Comănescu-Plop, referent artă plastică la CJCPCT Vâlcea, a prezentat vernisajul expoziţiei.

La manifestare a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, care la finalul evenimentului a rostit un cuvânt de învăţătură în care a arătat credinţa copiilor exprimată în pictarea icoanelor: „Iată că suntem în preajma sărbătorilor Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos şi copiii aceştia care au pictat aceste icoane, în primul rând au credinţă puternică în Dumnezeu. Nu o înţeleg ca şi noi cei maturi, însă o exprimă prin gesturile lor şi mai ales prin aceste icoane deosebit de frumoase”.

În contextul evenimentului, Ansamblul folcloric „Ciobănaşul” al Căminului Cultural Mălaia a prezentat un recital de colinde tradiţionale româneşti.

Au mai fost prezenţi în sală: preoţi, cadre didactice, creatori populari vâlceni, copiii care au expus lucrările şi părinţii copiilor.

Coordonatorii Cercurilor de pictură au primit din partea organizatorilor diplome de participare, iar copiilor şi tinerilor le-au fost împărţite iconiţe şi daruri de către Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Gherasim.

– un articol de: contributor Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.