publicat în: Arhivă

Primatul Bisericii Ortodoxe din America, alaturi de Intaiul Ierarh al Bisericii Ruse din Exil

Conform materialelor primite de la corespondenţi Lacasuri Ortodoxe aflaţi la New York, în data de 10 decembrie 2011, în Catedrala Bisericii Ruse din Afara Graniţelor, din acest oraş, a avut loc o primă co-slujire a Primatului Bisericii Ortodoxe din America şi a Primului Ierarh al Bisericii Ruse din Exil, Mitropolitul Ilarion (Kapral).

După slujire, aceştia au reamintit semnificaţia istorică a evenimentului. La eveniment a participat şi Episcopul Mihail de Geneva.

Biserica Rusă din Exil a emis o declaraţie cu aceasta ocazie, în care aminteşte istoria şi contextul apariţiei sale. Declaraţia prevede, în inchierea sa, următoarele:

"Biserica Rusă din Exil a susţinut mereu că va fi parte a Bisericii Ortodoxe Ruse, şi nu o "Biserica Rusă din Exil", o biserică a celor aflaţi în exil, ca început, dar nu o Biserică exilata. Aceasta a fost întotdeauna confirmată prin deciziile Consiliilor de Episcopi. Biserica din străinătate nu a pretins că ar fi singura Biserică Ortodoxă canonică, sau că diferitele Biserici locale nu sunt canonice(…). Biserica din Afara Graniţelor a fost întemeiată pentru a uni comunităţile ruseşti aflate în afara ţării, ai căror membri şi-au dorit să rămână credincioşi ai Bisericii Ortodoxe Ruse, aşteptând renaşterea sa, şi demonstrând, de asemenea, o funcţie misionară a răspândirii credinţei ortodoxe în rândul persoanelor de altă naţionalitate, pe cât posibil. Aceste obiective rămân neschimbate”, mai informează serviciul de presă LONews, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.