ECO GASTRONOMIA – de la politici europene la realitati romanesti (8 dec.)

Slow Food Bucureşti Valahia Gusturilor, în parteneriat cu Grupul de Iniţiativă Radu Anton Roman, Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Clubul Ţăranului organizează, cu ocazia Zilei Mondiale Terra Madre, conferinţa cu titlul Ecogastronomia, de la politici europene la realităţi româneşti – eveniment organizat in parteneriat media Lacasuri Ortodoxe.

Conferinţa propune o dezbatere publică despre sustenabilitatea producţiei de hrană în România. Discuţiile, moderate de prof. Vintilă Mihăilescu (antropolog, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative), vor reuni diverşi specialişti şi promotori ai unor modele pentru o alimentaţie sustenabilă: Tiberiu Cazacioc (Slow Food Bucureşti Valahia Gusturilor, Târgul Ţăranului), Teodora Aldescu (EcoR Partener), Marius Tudosiei (Băcănia Veche), Andrei Barbu (Coşul de Legume), Marta Pozsonyi (Slow Food Turda), Violeta Dincă (Violeta’s Vintage Kitchen), cât şi mici producători, antropologi, bloggeri culinari, jurnalişti.

Dezbaterea se va concentra pe următoarele tematici:
· Soluţiile propuse de Slow Food pentru producţia durabilă de hrană în România
· Producţia sustenabilă de hrană şi perspectivele satului românesc: ferme de semi-subzistenţă, statutul micilor producători, agricultura ecologică
· Metode alternative de distribuţie şi comercializare: coşurile săptămânale de produse, agricultura susţinută de comunitate, târgurile de producători, magazinele de tip ”băcănie”
· Consumatorul în ipostaza de co-producător: responsabilitatea morală a opţiunilor alimentare, lanţurile alimentare scurte, legătura dintre hrana de calitate şi calitatea vieţii

La conferinţă va fi prezentat manifestul adoptat de mişcările locale Slow Food în România, intitulat România: pentru o naţiune Slow Food.

Evenimentul face parte din al treilea sezon al Conferinţelor de la Şosea, consacrata serie de dezbateri organizate anual de Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Vă aşteptăm pe data de 8 decembrie 2011, începând cu ora 17.00, la Clubul Ţăranului din Bucureşti (Intrarea prin strada Monetăriei nr. 3) să marcăm împreună Ziua Mondială Terra Madre – un nou eveniment in parteneriat media Lacasuri Ortodoxe.

Programul conferinţei

17.00 – 18.00, Clubul Ţăranului
Partea I: Ecosistemul hranei – Politica Agricolă Comună Europeană şi ecogastronomia

· Vintilă Mihăilescu (antropolog, SNSPA): Ţăranul a murit, trăiască ţăranul (nou)! Tendinţe ale agriculturii post-socialiste în România

· Tiberiu Cazacioc (Slow Food Bucuresti Valahia Gusturilor): Slow Food şi agricultura durabilă. Ce este ecogastronomia? România, o naţiune Slow Food

· Teodora Aldescu (EcoR Partner): Agricultura ecologică – soluţie viabilă pentru asigurarea durabilităţii şi a sănătăţii consumatorilor

18.00 – 18.15 Pauză

18.15 – 19.30, MŢR, Sala Acvariu
Partea a II-a: De la fermă la bucătărie, local şi sezonier: ghid pentru o hrană gustoasă, curat preparată şi corect preţuită

· Andrei Barbu (Coşul de Legume): Viaţa la ţară, povestea unui mic producător în România

· Marius Tudosiei (Băcănia Veche): Etnografie culinară pe rafturi de prăvălie

· Marta Pozsonyi (Slow Food Turda): Unde începe educaţia alimentară? Copilăria şi şcoala gustului

· Violeta Dincă (Violeta’s Vintage Kitchen): Pe urmele hranei gătite: de la caietul de reţete la meniul de restaurant

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.