publicat în: Arhivă

Hramul Sfintei Mucenite Varvara, la… 225 metri sub nivelul marii

În localitatea Ocnele Mari în luna septembrie a anului 2009 s-a inaugurat prima salină deschisă circuitului turistic din judeţul Vâlcea.

Salina Ocnele Mari este amenajata la 225 de metri fata de nivelul marii. În cadrul parcului de agrement din salină pe lângă bisericuţa cu hramurile „Sfântul Gheorghe” şi „Sfânta Varvara” unde credincioşii îşi pot găsi liniştea sufletească, este deschis publicului şi un muzeu în care se regăsesc atât exponate specifice mineritului cât şi obiecte ce ţin de istoria bogată a localităţii, precum şi un restaurant, magazine de suveniruri, o bază sportivă (un teren de fotbal, de baschet, de tenis, mese de biliard) şi spaţii de joacă pentru copii.

În Duminica a XXVII-a după Rusalii, zi în care a fost prăznuită şi „Sfânta Mare Muceniţă Varvara”, 4 decembrie 2011, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Eparhiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica din Salina – Ocnele Mari, care şi-a serbat ocrotitoarea, informeaza pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, contributor Arhidiacon Ioan Liviu Gaman.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a hirotonit întru diacon pe tânărul Mihail Octavian Ionescu, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfânta Filoteea” din Piteşti, pe seama Parohiei Modoia, Protopopiatul Horezu, jud. Vâlcea.

În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim a vorbit credincioşilor despre iubirea şi iertarea aproapelui, în lumina Evangheliei mântuitorului Iisus Hristos.

La final, Preasfinţitul Emilian Lovişteanul a ţinut un cuvânt de învăţătură referitor la evenimentul de astăzi, i-a binecuvântat pe credincioşii prezenţi şi a mulţumit tuturor celor care au organizat această înăţătoare sărbătoare creştină ortodoxă.

La eveniment a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, care i-a binecuvântat pe credincioşi.

Răspunsurile la strană au fost date de Grupul „Osana” condus de Prof. Cristian Marian Stroe.

Sărbătoarea Sfintei Muceniţe Varvara, ocrotitoarea spirituală a minerilor, constructorilor şi arhitecţilor creştini ortodocşi, a început după amiază, de la orele 16,00, când în Salina de la Ocnele Mari, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba de Priveghere în bisericuţa paraclis constituită aici.

La sfârșitul Vecerniei, Preasfințitul Emilian a rostit un cuvânt de învăţătură în care a elogiat viaţa şi martiriul Sfintei Muceniţe Varvara, sfătuindu-i pe credincioşi să-i urmeze exemplul în lucrarea pentru mântuirea sufletului.

Răspunsurile la strană au fost oferite de către Corul Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, condus de Prof. Gelu Stratulat.

După slujbă, de la orele 18.00, în Salina Ocnele Mari a avut loc un Concert de muzică sacră, susținut de Felix Goldbach, la clarinet, Ioana Peteu, la violoncel şi Verona Maier, la pian. În cadrul seratei muzicale a mai concertat şi Corala „Sfântul Antim Ivireanul” a Catedralei Arhiepiscopale.

Bisericuţa cu hramurile „Sfântul Gheorghe” şi „Sfânta Varvara” a fost amenajată în această salină de către Exploatarea Minieră Vâlcea şi Primăria Ocnele Mari, cu largul concurs al părintelui Petre Veţeleanu din Parohia Trăistari, de care aparţine acest sfânt lăcaş.

La această sărbătoare ortodoxă au participat oficialităţi locale şi centrale, angajaţi ai salinei, preoţi şi credincioşi din parohiile vecine şi numeroşi turişti din ţară, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Sfânta Muceniţă Varvara este protectoarea minerilor, arhitecţilor şi a constructorilor creştini ortodocşi.

Sfânta Varvara a trăit pe vremea împăratului Maximian (284-305) la Heliopolis. Era fiica unui păgân cu numele Dioscur (sau Dioscor), care o ţinea sub pază, într-un turn înalt, din pricina marii ei frumuseţi trupeşti. Fecioara aceasta credea în Hristos şi n-a vrut să-şi ascundă credinţa de tatăl ei. Odată, când tatăl ei a spus sa se facă două ferestre la o baie pe care o zidea, fiica lui a poruncit sa se facă trei. Întrebată fiind pentru ce a dat porunca aceasta, i-a răspuns ca a făcut trei ferestre în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. La auzul acestor cuvinte tatăl ei s-a repezit îndată cu sabia să o omoare, dar sfânta a fugit şi s-a ascuns într-o stâncă ce s-a deschis ca prin minune; de acolo s-a dus în munţi. Tatăl ei a urmărit-o şi a găsit-o; a luat-o de cosiţe şi a dat-o domnului ţării aceleia. Înaintea acestuia, Sfânta Varvara a mărturisit pe Hristos şi a batjocorit pe idoli. De aceea a fost chinuită în multe feluri şi în sfârşit ucisă cu sabia de tatăl ei, cu mâinile lui. Se spune ca tatăl ei, după ce a ucis-o, a fost lovit de trăsnet pe când cobora din munte şi a murit (Sinaxar).

– articol de: contributor Arhidiacon Ioan Liviu Găman