Conferinta pastoral-misionara de primavara in Protoieria Horezu – Taina Sfantului Maslu

Conferinta pastoral-misionara de primavara Horezu 2012 slideLa Horezu, a avut loc in data de 30 mai, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, a doua conferinţă pastoral-misionară de primăvară din Arhiepiscopia Râmnicului, dedicată „Anului omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor”, şi a reunit preoţii din Protopopiatul Horezu.

Întrunirea a debutat cu Sfânta Liturghie şi slujba de Te Deum, săvârşite în Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din incinta protoieriei de către Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună un sobor de preoţi şi diaconi. După slujbă, lucrările conferinţei au continuat în Sala de şedinţe a protopopiatului sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul.

În cadrul şedinţei, au fost prezentate următoarele referate pe tema Tainei Sfântului Maslu: „Sfântul Maslu – prezentare biblico-patristică şi istorică” – Pr. Gheorghe Nicolaescu de la Parohia Bărbăteşti, „Taina Sfântului Maslu – semnificaţie teologică şi existenţială” – Pr. Alexandru Daniel Popescu de la Parohia Bârlogu, şi „Taina Sfântului Maslu sub aspect liturgic” – Pr. Florea Popescu de la Parohia Popeşti.

Partea a doua a conferinţei a fost marcată de analizarea problemelor curente ale activităţii pastoral-misionare şi administrative cu care se confruntă parohiile din cuprinsul Protopopiatului Horezu, insistându-se asupra intensificării activităţii social-filantropice şi dezvoltarea activităţilor tradiţionale cultural-educative pentru atragerea şi formarea copiilor şi a tinerilor în spiritul creştin ortodox.

În încheiere, Preasfinţitul Emilian Lovişteanul a subliniat în cuvântul Său problematica legată de Taina Sfântului Maslu, accentuând anumite elemente de simbolism şi ritual ce trebuiesc reţinute de către preoţii slujitori din temele dezbătute şi evidenţiind locul special pe care îl ocupă această taină în viaţa creştinilor ortodocşi.

„… O temă care ne-a aşezat în faţă multe aspecte istorice, teologice şi liturgice privitoare la Sfântul Maslu, Taină săvârşită în Biserica noastră la începutul existenţei acesteia. Sfântul Grigorie de Nazianz spune că „nu trebuie să apreciem orice fel de sănătate şi nu trebuie să detestăm orice fel de boală…”. De aceea, în cadru conferinţei, am subliniat încă odată importanţa şi rolul preotului în parohie, în comunităţile de creştini, pentru vindecarea sufletească şi trupească a credincioşilor. Deasemenea am reflectat şi la spusele Sfântului Ioan Gură de Aur că „…Biserica este spitalul în care noi căutăm să ne vindecăm şi nu este Tribunal de judecată…”, pentru că Mântuitorul Hristos a venit să-l vindece pe om şi nu să-l judece, lăsând Judecata pentru a doua Sa Venire; iar noi preoţii trebuie să lucrăm la vindecarea persoanei umane şi la ajutorarea ei spre a câştiga viaţa veşnică.”, a conchis Părintele ierarh.

Ultima conferinţă preoţească din Arhiepiscopia Râmnicului va avea loc joi, 31 mai, la Centrul Eparhial din Râmnicu Vâlcea şi va reuni preoţii din Protopopiatul Râmnicu Vâlcea.
– pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: contributor Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.