Zilele Cartii Ortodoxe – Franta, 17-18 februarie 2012

Zilele Cartii Ortodoxe in Franta februarie 2012 Sub patronajul Adunării Episcopilor Ortodocşi din Franţa
Zilele Cărţii Ortodoxe în Franţa

Vineri 17 şi sâmbătă 18 februarie 2012, la Paris, se vor derula pentru întâia dată Zilele Cărţii Ortodoxe în Franţa, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, conform unui comunicat trimis pe adresa redactiei, de catre organizatori.
Standuri de cărţi şi reviste, autografe, mese rotunde, conferinţe, concerte, filme, diverse activităţi vor demonstra prezenţa activă a Ortodoxiei în Franţa, în bogăţia şi diversitatea sa. Editorii de carte din alte ţări europene vor participa sau pot fi reprezentaţi la acest eveniment. Personalităţi celebre, autori şi alte câteva sute de persoane sunt aşteptate cu această ocazie.

Biserica Ortodoxă s-a instalat în Franţa încă din secolul al XlX-lea. Această prezenţă s-a intensificat şi s-a înrădăcinat în secolul al XX-lea. Se aşteaptă o creştere semnificativă în secolul al XXI-lea. Diversitatea comunităţilor a creat legături privilegiate cu ţările de origine, inclusiv în Europa de Est şi Orientul Mijlociu.

Ortodoxia, în Franţa secolului XX, a reprezentat creuzetul lucrărilor cu repercursiuni în întreaga lume. Chiar şi astăzi, se păstrează referinţe pentru întreaga Ortodoxie. Menţionăm doar câteva nume, printre altele: Vladimir Lossky, Paul Evdokimov, Georges Florovsky, Alexander Schmemann, John Meyendorff, Olivier Clement.

Institutul de Teologie Ortodoxă Sfântul Serghie din Paris, fondat în 1925, a fost locul de naştere al "Şcolii din Paris", a cărei faimă a depăsit demult graniţele Franţei şi ale Ortodoxiei. "Şcoala din Paris" a însemnat, de asemenea, prin Leonid Uspenski şi Grigorie Krug, sursa unei vaste mişcări de redescoperire a Icoanei.

Ortodoxia din Franţa, de asemenea, a contribuit foarte mult la un dialog fructuos, religios şi cultural, între Estul şi Vestul Europei. Acest lucru a fost reflectat, în special, printr-o puternică activitate editorială, luându-l aici în considerare pe regretatul Vladimir Dimitrijevic, aflat la conducerea Editurii “L'Age d'Homme”, sau pe Nikita Struve, din cadrul Ymca-Press. Această activitate a plasat Franţa pe o poziţie de intersectare a relaţiilor internaţionale, care continuă şi astăzi, fără încetare, după cum reiese din colecţia "Ortodoxia", publicată de Cerf. În cele din urmă, Ortodoxia din Franţa, de asemenea, a contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea relaţiilor ecumenice.

În prezent, Biserica Ortodoxă este bine stabilită în Franţa. Peste o jumătate de milion de persoane aparţin acesteia. Există aproximativ 250 de lăcaşuri ortodoxe, inclusiv 20 de mânăstiri şi schituri. Numărul lor este în creştere. Episcopii din toate jurisdicţiile canonice cooperează în cadrul Sinodului Episcopilor Ortodocşi din Franţa, organism reprezentativ al tuturor Bisericii Ortodoxe din Franţa înaintea organizaţiilor politice, mai informeaza Serviciul de presă LONews, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.