Hramul Manastirii Turnu 2011, de langa Masa lui Traian

La poalele muntelui Cozia, nu departe de apele Oltului, se înalţă silueta zveltă a mânăstirii de călugări Turnu, situată la 600 m de staţia de cale ferată cu acelaşi nume. La poalele culmii Turneanu din masivul Cozia, de-a lungul timpului, au fost multe sihăstrii, chilii săpate în stâncă, dintre care unele se mai păstrează şi astăzi, informeaza pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, contributor Arhidiacon Ioan Liviu Gaman.

Biserica veche ce se află imediat la intrare, a fost ridicată în anul 1676, pe locul alteia din lemn, ctitoria fostului episcop de Râmnic, Varlaam, mitropolitul Ţării Româneşti, stins din viaţă în anul 1702. Aşezământul a fost o copie a mânăstirii Cozia-Veche, fiind refăcut de Gherasim Timuş (1894-1911), însă biserica veche a fost mistuită de flăcări în 1932, scăpând din calea incendiului doar casă lui Gherasim Timuş şi chiliile din vale. Întregul ansamblu a fost refăcut în anul 1933. Această bisericuţă, mai mică are hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”. În jurul ei se păstrează numeroase chilii săpate în piatră, iar în incintă se află două peşteri unde pustnicii se izolau de lume.

În apropierea acestui vechi aşezământ monastic se păstrează şi astăzi unele vestigii istorice renumite cum ar fi : castrul roman „Arutela”, stânca de piatră numită „Masa lui Traian” şi băile termale de la Bivolari – pe malul stâng al Oltului.

In data de 21 noiembrie 2011, în ziua prăznuirii „Intrării în Biserică a Maicii Domnului”, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Turnu, care şi-a serbat Hramul.

Sărbătoarea a început cu slujba Privegherii , în seara zilei de 20 noiembrie, iar astăzi a continuat cu Acatistul „Bunei Vestiri” şi cu Sfânta Liturghie.

După Sfânta Evanghelie, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, în cuvântul de învăţătură rostit, a arătat însemnătatea sărbătorii „Intrării în Biserică a Maicii Domnului”, subliniind importanţa prezenţei la slujbele Bisericii a creştinilor, în lucrarea pentru mântuirea sufletului.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru diacon tânărul Filip Virgil Marin, absolvent al Facultăţii de Teologie „Sfânta Muceniţă Filoteea” din Piteşti.

La această mare sărbătoare a creştinătăţii ortodoxe prăznuită la Mănăstirea Turnu au participat părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Eharhul mănăstirilor din Eparhia Râmnicului şi stareţul Mănăstirii Cozia, părintele Ion Marin, protoiereu de Horezu, stareţi şi stareţe de la mănăstirile vâlcene, preoţi şi foarte mulţi pelerini din ţară, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– un articol de contributor: Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.