Hram la Biserica mosnenilor din Brezoi II, 2011, si pelerinaj cu Icoana Maicii Domnului Ostrov

Hram in parohia Brezoi II si pelerinaj cu Icoana Maicii Domnului Ostrov Biserica de lemn, cu hramul Intrarea în biserică a Maicii Domnului, serveşte ca biserică parohială până în 1896, când este construită alături una nouă, din zid. Biserica parohială actuală se află situată în centrul Brezoiului „pe Pod”, pe strada Panduri, cu acelaşi hram ca şi cea din lemn, fiind construită din temelie, în formă dreptunghiulară – corabie, din zid de piatră, beton şi cărămidă, iar turla din beton armat, acoperită cu tablă galvanizată, între anii 1888-1896 de către „moşnenii brezoieni” (Carol Novac, Oprea Niculescu, Ion Bardaşu ş.a.), prin stăruinţa preotului Florea Marinescu, în timpul P.S. Episcop al Noului Severin Ghenadie Enăceanu, informeaza pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, contributor Arhidiacon Ioan Liviu Gaman.
În ianuarie 1933, Nicolae Borchină, fost mare comerciant în Brezoi, lasă, prin testament, jumătate din averea sa bisericii, care includea, pe lângă alte bunuri, şi o casă în centrul oraşului, devenită casă parohială.

Lacaşul ortodox s-a restaurat în întregime între anii 1933-1938 (i s-a redus una dintre turle, s-a adăugat tinda şi s-a pictat din nou, în ulei, în stil tătărăscian, de pictorii Iliescu şi Pantzel), de aceiaşi moşneni, la stăruinţa preotului Nicolae Ionescu în timpul arhipăstoriei Î.P.S. Mitropolit al Olteniei Miron Criveanu, fiind sfinţită în 1938.

În decursul anilor, datorită umidităţii terenului, o parte din tencuială a căzut (pe o înălţime de aproximativ 2 m) iar pictura s-a deteriorat, fiind afumată şi întunecată. De aceea, în anul 1967, la stăruinţa preotului Virgil Popescu şi cu cheltuiala enoriaşilor, s-a dat tencuiala jos pe toată lungimea zidurilor interioare, precum şi din tindă, s-a tencuit din nou, s-a făcut o pictură în frescă pe această porţiune şi s-a restaurat toată pictura din biserică de către pictorul Ion Diaconu şi cu ajutorul prof. Gh. Surdu; totodată, s-a reparat şi acoperişul bisericii, înlocuindu-se tabla ruginită, fiind apoi vopsită cu minium de plumb şi de aluminiu; succesorul său, preotul Dumitru Marinescu reface clopotniţa.

În anul 1995-1996 s-a restaurat pictura acestei biserici la stăruinţa preotului Popa Gheorghe, de către enoriaşii bisericii şi cu ajutorul domnilor Constantin Roibu şi Vasile Măndică, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gherasim, Episcopul Râmnicului şi îndrumarea Preasfințitului Părinte Irineu, Arhiereu Vicar al Episcopiei Râmnicului. Între anii 1997-1998 a fost renovat şi exteriorul bisericii, adăugându-se şi medalioane de sfinţi pe partea superioară. Tot în timpul păatoririi preotului Popa Gheorghe s-a vopsit tabla bisericii, s-a betonat aleea de la intrare şi au fost înlocuite porţile, s-au construit diferite anexe (magazie de lemne, bucătărie şi toaletă), s-au realizat diferite îmbunătăţiri în locaşul de cult (lambriuri în altar, mochetă în biseică, centrală termică şi geamuri termopane) şi s-a renovat casa parohială.

Din martie 2010, odată cu venirea a noilor preoţi (Pr. Dr. Preoteasa Daniel – preot paroh şi Pr. Chima Vasile Marian – preot II) s-a constriut un lumânărar în curtea bisericii, pentru a se feri pictura din tindă de degradare, s-au revopsit uşile şi partea inferioară din interiorul bisericii (brâul), s-au realizat diferite reparaţii în interiorul bisericii şi la sistemul de iluminat, s-a adăugat o nouă uşă de termopan în partea mediană a naosului, s-au început demersurile de lărgire a cimitirului şi de construire a unui prăznicar; menţionăm că toate activităţile au fost susţinute în mod călduros şi prompt de către conducerea Primăriei Oraşului Brezoi.

Credincioşii de pe pitoreasca Vale a Lotrului, din localitatea vâlceană Brezoi, au primit in data de 21 noiembrie 2011, în ziua prăznuirii Intrării în Biserică a Maicii Domnului, vizita Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Evenimentul a fost marcat de săvârşirea Dumnezeieştii Liturghii, în sobor de preoţi şi diaconi şi de prezenţa Icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni, de la Mănăstirea Ostrov.

Adusă cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, de către părinţii slujitori Daniel Preoteasa şi Vasile Chima, de la Mănăstirea Ostrov, oraşul Călimăneşti, judeţul Vâlcea, Icoana Maicii Domnului a fost aşezată spre închinare în biserica cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din parohia Brezoi II, judeţul Vâlcea.

Astfel în zilele de 20 şi 21 noiembrie, sute de pelerini din localităţile Brezoi, Mălaia, Voineasa, Câineni şi împrejurimi, doritori de trăire spirituală sfântă, au avut bucuria duhovnicească de a se închina la Sfânta Icoană a Maicii Domnului şi de a primi binecuvântare în urma rugăciunilor săvârşite în sfânta biserică pe parcursul celor două zile.

Programul liturgic al sărbătorii a început sâmbătă, 19 noiembrie, de la orele 9,30, când în biserica parohială şi apoi la mormântul lui Carol Novac, fondatorul Fabricii de cherestea din Brezoi, a avut loc o slujbă de pomenire a ctitorilor celor două locaşuri de închinare din Parohia Brezoi. Apoi de la 11.00, la sediul primăriei Brezoi, s-a desfăşurat vernisajul expoziţiei de icoane pe sticlă al doamnei Mihaela Profiriu Mateescu, urmată de un program de cântec şi poezie religioasă, susţinut de către elevii Liceului Teoretic Brezoi.

Duminică, 20 noiembrie, după Sfânta Liturghie, de la orele 16,00, în biserica parohială a avut loc primirea sfintei icoane a Maicii Domnului făcătoare de minuni, de la Schitul Ostrov, apoi oficierea Acatistului Maicii Domnului, slujba Vecerniei cu Litie, urmată de procesiunea solemnă cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pe traseul: Biserică – str. Eroilor – Monumentul eroilor – Spitalul orășenesc – centrul orașului – str. Lotrului – Biserică.

In data de 21 noiembrie, de la orele 9,30, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. După Sfânta Liturghie, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat sensurile duhovniceşti desprinse din pericopa evanghelică citită şi din apostol, şi i-a felicitat pe părinţii slujitori Daniel Preoteasa şi Vasile Chima împreună cu consiliul, comitetul şi adunarea parohială pentru activitatea pastorală şi administrativă desfăşurată în cadrul parohiei.

După Sfinta Liturghie, Preasfinţitul Părinte Emilian a citit rugăciunea pentru dezlegarea păcatelor tuturor credincioşilor prezenţi în sfânta biserică la acest ceas de sărbătoare.

La final, un grup de elevi ai Liceului Teoretic Brezoi sub îndrumarea doamnei institutor Elena Buttolo, au susţinut un program de cântece şi poezii religioase dedicat praznicului Maicii Domnului.

Răspunsurile la strană au fost date de un grup de elevi de la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– un articol de: contributor Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.