Sarbatoarea Arhiepiscopiei Ramnicului – 2011

In data de 14 noiembrie 2011, în Arhiepiscopia Râmnicului este întreită sărbătoare, căci eparhia râmniceană serbează doi ani de la înălţarea la rangul de Arhiepiscopie şi a Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim la demnitatea de Arhiepiscop, aniversarea împlinirii a 97 de ani de viaţă a Înaltpreasfinţitului Gherasim, precum şi împlinirea a doi ani de slujire arhierească a Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, informeaza pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, Arhid. Cristian-Ioan Cioteanu.

Manifestările religioase prilejuite de sărbătoarea Arhiepiscopiei Râmnicului au început în Catedrala Arhiepiscopală cu săvârşirea Sfintei Liturghii Arhiereşti, oficiată de Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, înconjurat de un sobor de 16 preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul de maici de la Mănăstirea Bistriţa Olteană.

La finalul Sfintei Liturghii, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, a fost oficiat un Te Deum de mulţumire. La eveniment au participat membrii Permanenţei Eparhiale şi angajaţii Centrului Eparhial, reprezentanţi ai autorităţilor locale, invitaţi, preoţi şi credincioşi.

După Sfânta Liturghie, începând cu orele 11:15, în Catedrala Arhiepiscopală, într-un cadru festiv a avut loc lansarea a două cărţi. Prima carte lansată este un volum omagial închinat Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim la împlinirea a 97 de ani şi a fost prezentat de domnul ing. Eugen Petrescu, iniţiatorul acestei apariţii editoriale.

Cea de-a doua carte lansată este un album de artă religioasă intitulat „Monumente medievale din Oltenia”, volum ce a apărut la Editura ACS, în colecţia Vetre de lumină. Cartea a fost prezentată de Prof. Univ. Dr. Corina Popa, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, preşedinta Comisiei zonale a monumentelor Oltenia şi de Prof. Univ. Dr. Oliviu Boldura, Expert în domeniul restaurării picturii murale în cadrul Ministerului Culturii, Profesor la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Secţia Conservare, Restaurare.

Miniconcert susţinut de corala „Carmina Coziae" a Liceului de Artă din Râmnicu Vâlcea

După lansarea de carte, tot în Catedrala Arhiepiscopală, a avut loc un miniconcert susţinut de corala „Carmina Coziae" a Liceului de Artă din Râmnicu Vâlcea, câştigătoarea premiului I la Concursul Naţional de muzică eclezială corală „Lăudaţi pe Domnul!”, desfăşurat la Palatul Patriarhiei în data de 27 octombrie.

La finalul programului prezentat în faţa distinşilor oaspeţi de corala „Carmina Coziae", dirijată de maestrului Mihail Ştefănescu, Profesor la Liceul de Artă şi dirijor al Filarmonicii de Stat Ion Dumitrescu din Rm.Vâlcea, a avut loc festivitatea de premiere a tinerilor interpreţii vâlceni.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, i-au felicitat pe membrii coralei "Carmina Coziae" pentru prestaţia de înaltă ţinută religios-interpretativă din timpul Concursului şi pentru premiul obţinut pentru Arhiepiscopia Râmnicului, şi le-au oferit diplome şi cadouri.

Seria manifestărilor dedicate întreitei sărbători a Arhiepiscopiei Râmnicului a continuat cu inaugurarea Bibliotecii „IPS Gherasim Cristea”, situată lângă Palatul Arhiepiscopal.

Evenimentul a început cu slujba de sfințire a noii Biblioteci, săvârșită de un sobor de preoți și diaconi în frunte cu Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. După slujbă, au urmat discursurile oficialităților și ceremonia de inaugurare a noii Bibliotecii „IPS Gherasim Cristea”, culminând cu tăierea panglicii oficiale.

La eveniment au luat parte reprezentanţi ai autorităţilor locale, personalităţi ale lumii culturale vâlcene, preoţi şi invitaţi.

Clădirea ce găzduieşte Biblioteca, este fostul „Chioşc episcopal”, construit în jurul anului 1890, în timpul Episcopului Ghenadie Enăceanu, în stil japonez sub formă de pagodă, cu verande de jur împrejurul încăperii din centru, cameră ce e luminată de patru ferestre. A servit drept birou de lucru al episcopului pe timpul verii. O alee străjuită de brazi seculari leagă chioşcul de Palatul Arhiepiscopal.

Biblioteca a fost organizată şi aranjată de către doamna Eleonora Grecu, fost bibliotecar la Academia Tehnică Militară din Bucureşti. Fondul de carte al bibliotecii, însumând un număr de 4500 de volume, provine din biblioteca personală a Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, conţinând titluri cu caracter religios, istoric, literar, filozofic şi psihologic, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– un articol de: contributor Arhid. Cristian-Ioan Cioteanu

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.