300 de ani de la zidirea Bisericii din Deal – Calimanesti

Marti, 8 noiembrie 2011, de sărbătoarea închinată Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, Biserica parohiei Călimănesti II din judetul Vâlcea si-a serbat hramul si împlinirea a 300 de ani de existentă, informeaza pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, Arhidiacon Cristian-Ioan Cioteanu.

Sărbătoarea a fost precedată de slujba Vecerniei unită cu Litia si de inaugurarea muzeului parohial dar si de deschiderea unei expozitii de icoane, obiecte de cult, vesminte preotesti si cărti vechi de patrimoniu apartinând parohiei.

Sfânta Liturghie a fost săvârsită de un sobor de preoti condus de Părintele Arhim. Laurentiu Popa, staretul Mănăstirii Stânisoara, Din soborul preotesc au făcut parte Părintele Protos. Ioanichie Trifa, staretul Mănăstirii Turnu, si preoti din parohiile orasului Călimănesti si din împrejurimi.

La Sfânta Liturghie au luat parte numerosi credinciosi ai parohiei si ai orasului Călimănesti, dar si oficialităti si invitati printre care s-au remarcat: ing. Ilie Amuzan – Primarul orasului Călimănesti, ing. dr. Ion Câlea, Presedintele Consiliului Judetean Vâlcea, Prof. drd. Florin Epure, Directorul Directiei Judetene pentru Cultură si Patrimoniul National Vâlcea, si alti reprezentanti ai autoritătilor civile si din sectorul privat.

La sfârsitul slujbei a fost lansată monografia bisericii intitulată: „Trei secole de credinţă. Biserica din Deal „Sfintii Voievozi”. 1711-2011”, semnată de Pr. paroh Gheorghe Niţă şi Pr. Ilie Ceapă – un document de istorie bisericească şi locală. Cu acest prilej, Pr. Gheorghe Niţă, parohul bisericii, a rostit un cuvânt de bun venit adresat celor prezenţi la eveniment, şi a prezentat aspecte importante din lucrarea sa la parohie, la împlinirea a 30 de ani de slujire preoţească. Apoi, s-au înscris la cuvânt şi alte personalităţi ce au tinut să sublinieze importanţa şi valoarea acestei duble sărbători: a biserici şi a slujitorului ei.

Din partea Direcţiei pentru Cultură Vâlcea, Prof. drd. Florin Epure a înmânat părintelui paroh Gheorghe Niţă o diplomă de recunoastere şi apreciere pentru eforturile depuse în restaurarea, conservarea şi întretinerea acestui sfânt locas din patrimoniul national. La rândul său părintele paroh a înmânat diplome aniversare de recunostintă tuturor celor care i-au fost alături în strădaniile sale de-a lungul celor 30 de ani de activitate.

Vorbind despre acest eveniment cu dublă semnificaţie, Părintele Gheorghe Niţă, ne-a mărturisit: „Astăzi, am trăit o emotie minunată, pentru că s-au împlinit 300 de ani de la zidirea acestei sfinte biserici. Cu acest prilej, după o bogata activitate în ceea ce priveste pastoraţia, dar şi de administratie gospodărească, am lansat şi monografia Bisericii din Deal, la care am lucrat împreună cu părintele Ilie Ceapă, fiu al parohiei noastre. Această monografie cuprinde viata noastră parohială, dar şi ceea ce s-a întâmplat înainte de noi, încă de la 1711, când s-a pus piatra de temelie a acestei biserici. De-a lungul timpului, biserica a avut de suferit. În perioada anilor 1985-2000, de când am venit în această parohie, la Biserica din Deal s-au efectuat ample lucrări de refacere şi consolidare, dar şi de restaurare a picturii şi s-au realizat şi alte obiective necesare unei bune desfăşurări a activitătii. Totodată, am organizat şi un muzeu cu obiecte de cult, cu icoane de patrimoniu, dar şi cu veşminte vechi de peste o sută de ani. Multumim tuturor celor care au participat la manifestările organizate cu prilejul împlinirii a 300 de ani de la ctitorirea Bisericii din Deal cu hramul Sfintilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. De altfel, ne-am bucurat de prezenta multor invitati din parohia noastră şi nu numai”.

La finalul acestor manifestări cu totii au participat la traditionala agapă crestină organizată de parohia Călimăneşti II, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– un articol de contributor: Arhid. Cristian-Ioan Cioteanu

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.