(De exceptie: LDt Image*34) Raportul conferintei pastoral-misionare de toamna din Protopopiatul Ramnicu Valcea

În Sala de conferinţe „Iosif Gafton Episcopul” a Aşezământului Pastoral-Cultural „Sfântul Ierarh Calinic” din incinta Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului s-au desfăşurat in data de 1 noiembrie 2011, lucrările Conferinţei pastoral-misionare de toamnă din Protopopiatul Râmnicu Vâlcea, dedicate „Anului omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii”.

Conferinţa a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului. La lucrările conferinţei au luat parte şi membrii Permanenţei Eparhiale împreună cu Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, informeaza pentru serviciul de presa LONews al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe, contributor Arhidiacon Ioan Liviu Gaman.

Înaintea deschiderii lucrărilor conferinţei preoţeşti, începând cu ora 8:00, în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea a fost oficiată Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, înconjurat de un sobor de 20 de preoţi şi diaconi. La Sfânta Liturghie a luat parte şi Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, care i-a binecuvântat pe preoţii şi credincioşii prezenţi.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru diacon tânărul Gheorghe Claudiu Dinescu , absolvent al Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu, iar părintele diacon Ioan Cosmin Dumitrana a fost hirotonit preot pe seama bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Budele Săscioara, Protopopiatul Horezu.

După Sfânta Liturghie a fost săvârşită slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Vartolomeu Stănescu, Episcopul Râmnicului (1920-1938), la împlinirea a 57 de ani de la trecerea la Domnul.

Lucrările conferinţei au început la orele 10:00 cu slujba de Te-Deum, oficiată în Catedrala Arhiepiscopală de către un sobor de preoţi şi diaconi în frunte cu Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim.

În cadrul conferinţei, au fost prezentate referatele Părintelui Silviu Cîrstea de la Parohia Blidari, cu tema “Slujba Sfintei Taine a Botezului – semnificaţie teologică şi existenţială. Botezul copiilor în familii mixte din punct de vedere interconfesional” şi a Părintelui Ilie Ceapă de la Parohia Călimăneşti I, cu tema „Slujba Sfintei Taine a Cununiei – semnificaţie teologică şi existenţială. Problema familiilor mixte din punct de vedere confesional şi interreligios”.

Referenţii au subliniat locul aparte pe care îl ocupă Taina Sfântului Botez şi Taina Sfintei Cununii în viaţa Bisericii Ortodoxe şi au analizat modul în care Sfântul Botez este prezentat în textele scripturistice ale Vechiului şi Noului Testament evidenţiind relaţia indisolubilă dintre acestea, dar mai ales modul în care etapa prefigurărilor este împlinită prin Întruparea, Moartea şi Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

Tot în cadrul lucrărilor, au fost abordate şi probleme curente ale activităţii pastoral-misionare şi administrative cu care se confruntă parohiile din cuprinsul Arhiepiscopiei Râmnicului. Referitor la temele discutate PS Emilian a subliniat: „Nădăjduim că discuţiile pe marginea celor două teme au fost utile şi au adus multe lămuriri pentru ca preoţii să poată rezolva cazurile din parohiile lor cu care se întâlnesc şi care necesită rezolvarea lor.”

În încheierea lucrărilor conferinţei preoţeşti Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a prezentat Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu prilejul Anului omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii în Patriarhia Română şi i-a îndemnat pe părinţii slujitori să intensifice şi să mediatizeze activităţile social-filantropice şi culturale la nivelul fiecărei parohii. „Am adus la cunoştinţa preoţilor şi au fost distribuite preoţilor din Protopopiatul Rm. Vâlcea Pastorala Sfântului Sinod specială pentru anul omagial al Sfântului Botez şi a Sfintei Cununii care se va citi în prima duminică din postul Naşterii Domnului. În pastorală sunt prezentate cele două teme ale anului în curs dar şi activităţile social-filantropice şi educaţional-culturale desfăşurate în Patriarhia Română şi necesitatea intensificării operei social-filantropice la nivel de parohie şi la nivel de eparhie”, a spus Preasfinţia Sa.

La final, Pr. Mihail Pretorian, Inspector cu catehizarea tineretului în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului a prezentat în format electronic noul proiect „Calea” implementat la nivelul întregii Patriarhii Române.

Următoarele conferinţe preoţeşti din Arhiepiscopia Râmnicului vor avea loc în zilele de 3 noiembrie la Biserica „Adormirea Maicii Domului” din Drăgăşani şi va reuni preoţii din Protopopiatul Drăgăşani şi în data de 7 iunie la Horezu la Sediul Protoieriei Horezu, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe. UN ALBUM FOTO, continand 34 de imagini, poate fi vazut in format LDt Image dand click AICI!

– un articol de contributor: Arhid. Ioan-Liviu Găman

Despre lansarea sistemului LDt Image

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.