Lacasuri Ortodoxe a incheiat un nou contract de parteneriat media oficial: Complexul National Muzeal ASTRA din Sibiu

Serviciul LONews, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe, anunta ca incepand din data de 17.10. 2011 – data semnarii contractului – a incheiat un nou parteneriat media, oficial.

Presedinte Ing. Catalin Ion: "Incepand cu aceasta data, intr-adevar, avem un nou partener media oficial. Acesta este mai mult decat un partener, asa dupa cum ar putea suna la modul rapid informatia, fiind vorba de fapt despre un intreg complex muzeal – un lant de 5 muzee si, in plus, de alte departamente specifice acestuia, sub un singur brand: Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu. Semnarea contractului nu poate fi decat un lucru imbucurator si interesant pentru ambele parti, inscriindu-se totodata in strategia de dezvoltare si diversificare a parteneriatelor si activitatilor Lacasuri Ortodoxe, conform propriului statut de functionare. Incercam sa pastram linia promovarii, dar si a implicarii in unele evenimente legate de Ortodoxie, traditie si arta, intr-o perioada in care stiti bine ca atentia lumii este indreptata, datorita prezentei situatii de criza, in directii pe care multi le consideram gresite. Prin urmare, avem o serie de servicii pe care le putem pune la dispozitia noului nostru partener, si speram sa iasa ceva frumos si util pentru vizitatorii nostri. Va invitam, deci, sa ne fiti alaturi si sa ne recunoasteti prezenta si in cel mai mare muzeu in aer liber al Europei, premiat de UE, alaturi de noii nostri parteneri".

Cateva cuvinte, in prezentarea Muzeului ASTRA, ne-a oferit

Muzeograf Anca-Elena Mira: "Complexul Naţional Muzeal ASTRA – denumit generic Muzeul ASTRA – este o instituţie culturală complexă care are ca obiectiv general administrarea şi valorificarea patrimoniului muzeal, în beneficiul publicului vizitator şi al partenerilor de proiecte. Din punct de vedere administrativ, dar şi tematic, instituţia reuneşte patru unităţi muzeale, fiecare cu specificul ei în ceea ce priveşte obiectivul de bază, şi anume:

Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”,

Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească „Emil Sigerus”,

Muzeul Civilizaţiei Transilvane ASTRA şi

Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA (în aer liber) din Dumbrava Sibiului.

În cadrul Complexului funcţionează, de asemenea, Departamentul ASTRA Film, o unitate cu activitate specifică de creare şi promovare de film documentar antropologic şi de educaţie prin imagine. În plus, o structură care deserveşte, de asemenea, întregul complex muzeal este Departamentul Marketing cultural. Educaţie muzeală. Editura ASTRA Museum şi Centrul de Informare Turistică. Departamentul de restaurare – conservare din cadrul Complexului Muzeal Naţional ASTRA este specializat cu precădere pentru patrimoniul etnografic – monumente și bunuri culturale mobile -, dispunând de o bază materială unică în ţară.

Din punct de vedere al misiunii prin care se defineşte fiecare unitate muzeală, aşa cum o arată şi numele lor, ele gestionează şi valorifică colecţii alcătuite din zone de provenienţă culturală şi geografică foarte diferite, dar care, împreună, au căpătat valoare prin utilizarea brandului Muzeul ASTRA.
Unicul, până în prezent, muzeu de etnografie din ţară care îşi propune exclusiv promovarea obiectelor de provenienţă extraeuropeană, Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”, deţine un patrimoniu impresionant de obiecte clasificate în colecţii muzeale care fac obiectul expoziţiei permanente „Din arta şi cultura popoarelor lumii”, precum şi a unor expoziţii temporare care prezintă aspecte din viaţa popoarelor de pe diferite continente. Acest patrimoniu bogat este alcătuit din obiecte colecţionate şi donate ulterior muzeului de diverşi călători cu preocupări în etnologie, dintre care, cel mai de seamă este, fără îndoială, Franz Binder. Piesa de rezistenţă a expoziţiei permanente o constituie mumia egipteană cu sarcofag, prezentă în colecţia muzeului de la constituire, şi care impresionează prin vechimea sa de aproximativ 2000 de ani, precum şi prin starea excepţională în care s-a păstrat până în zilele noastre.

Continuator al Muzeului „Asociaţiunii”, Muzeul Civilizaţiei Transilvane ASTRA este depozitarul valorilor patrimoniale ale civilizaţiei transilvănene. În registrele-inventar ale muzeului figurează 9.002 obiecte înregistrate sub sigla “A”, împărţite pe şase colecţii: broderii, port-textile, obiecte de cult, lemn – os – fier, ceramică şi păpuşi. Colecţiile s-au îmbogăţit, în ultima jumătate de secol, ajungând astăzi la 30.138 obiecte din care: 8.740 port-textile, 9.884 broderii, 3.960 ceramică, 4.147 obiecte de cult, 3.407 lemn, os, fier. De-a lungul anilor, aceste valori de patrimoniu au fost prezentate în numeroase expoziţii organizate în ţară şi în străinătate, până la închiderea Expoziţiei de artă populară din Palatul Brukenthal, în anul 1990. După acest an, Muzeul Civilizaţiei Transilvane ASTRA organizează expoziţii temporare tematice care pun în valoare bogatul patrimoniu tradiţional transilvănean.

Spaţiu multietnic şi multicultural, Sibiul a impresionat întotdeauna prin modul pacific în care au convieţuit aici diferitele culturi şi cum au ştiut să-şi pună în valoare creaţia artistică şi moştenirea culturală. În acest spirit a fost inaugurat la 1 iulie 1997 Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească „Emil Sigerus” care valorifică piese de colecţie ce au aparţinut iniţial primului muzeu săsesc creat de faimosul etnolog şi colecţionar Emil Sigerus. În prezent, muzeul oferă spre vizitare expoziţia de bază „Cahle transilvănene. Secolele XV-XIX”, o serie de expoziţii temporare şi le amintim pe cele mei recente – Costumul săsesc de sărbătoare. Podoabe şi Arta mobilierului pictat. Unelte şi culoare – şi administrează un patrimoniu alcătuit din trei colecţii importante: port-textile-broderii, mobilier pictat şi ceramică.

Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, cunoscut drept muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului etalează o expoziţie impresionantă care se întinde pe o suprafaţă de 42 de hectare ce ilustrează, prin patrimoniul cultural material expus, energia creatoare a locuitorilor acestor meleaguri. Organizat în sectoare tematice care prezintă procese şi procedee pentru obţinerea şi prelucrarea produselor animale şi vegetale în scop alimentar, tehnici şi mijloace de transport şi comunicaţii, monumente de utilitate publică, procedee de prelucrare a lemnului, pietrei, metalelor, argilei, chihlimbarului şi minereurilor, procese şi procedee pentru prelucrarea fibrelor animale şi vegetale pentru îmbrăcăminte şi obiecte de uz utilitar-gospodăresc, precum şi preocuparea pentru jocuri şi jucării tradiţionale, muzeul în aer liber constituie cea mai cuprinzătoare reprezentare a vieţii şi civilizaţiei româneşti tradiţionale.

Nu în ultimul rând, Galeriile de Artă, organizate la parterul Casei Artelor, precum şi la intrarea în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, completează cu succes oferta culturală a Muzeului ASTRA prin activitatea specifică de comercializare a produselor şi creaţiilor autentice atent selecţionate pentru calitatea obiectelor pe care le realizează creatorii populari şi meşteşugarii de pretutindeni".

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.