Braul Maicii Domnului a sosit in Rusia (/23 noi.)

Braul Maicii Domnului a sosit în Rusia – una dintre relicvele cele mai venerate de ortodocşi.
Preţioasa relicvă a părăsit Muntele Athos, pentru intaia data, şi a ajuns la Sankt Petersburg, într-un tur al ţării. Promotorii iniţiativei: "Sperăm să primim ajutor în special în ce priveşte situaţia noastră demografică", informează Agenţia de ştiri Lacasuri Ortodoxe, prin Serviciul de presă LONews, conform unor materiale apărute în presa locală şi transmise pe adresa redacţiei, de membri-abonaţi aflaţi în zonă.

Una dintre cele mai venerate relicve ale lumii creştin-ortodoxe a ajuns în Sankt Petersburg, informa în urmă cu câteva zile şi serviciul de presă Asia News: "Brâul Sfânt al Maicii Domnului a părăsit mănăstirea Vatoped aflată în Muntele Athos, pentru prima dată, într-un tur al Rusiei, care se va încheia la Moscova”. Această ocazie rară "de împrumut" a putut fi posibilă prin intermediul Fundaţiei "Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat", condusă de şeful Căilor Ferate de Stat, Vladimir Iakunin. "Unul dintre motivele pentru care am solicitat Mânăstirii Vatoped să aducem Sfântul Brâu al Maicii Domnului în Rusia este situaţia demografică a ţării noastre” – a declarat Iakunin, presei. “Sperăm că acesta ne va ajuta şi va contribui la stimularea interesului în renaşterea spirituală a societăţii noastre şi a valorilor familiei".

Relicva se află de fapt, permanent, în Grecia şi este pentru prima dată când Brâul Maicii Domnului părăseşte Muntele, in aceasta forma, el aflându-se în custodia Mănăstirii de pe Athos. Aproximativ 20 de călugări îl însoţesc în călătoria sa prin Federaţie. Stareţul Mânăstirii Vatopedu, Arhimandritul Efrem, a declarat că această "excepţie" a fost posibilă doar pentru Rusia. Mânăstirii i s-a mai solicitat acest lucru şi de la alte ţări, cum ar Statele Unite şi România. Brâul Sfânt al Maicii Domnului va reveni la Grecia, în data de 23 noiembrie.

Situată în centrul peninsulei Athos şi închinată Bunei Vestiri a Maicii Domnului, Mănăstirea Vatoped se află pe locul doi, după cea a Marii Lavre, în ierarhia mănăstirilor Athonite. Ea deţine o bogată colecţie de icoane şi relicve, printre care şi Brâul Sfânt al Maicii Domnului.

Brâul a fost ţesut din păr de cămilă, de către Maria, Maica Dumnezeului nostru. Sfântul Apostol Toma, neajungând la Adormirea Maicii Domnului, odată cu ceilalţi Apostoli, a dorit să-şi ia rămas bun de la trupul neînsufleţit al Maicii Domnului, a intrat în mormânt şi negăsind trupul, întrucât acesta a fost ridicat la cer, pentru mângâierea sa a descoperit Brâul Maicii Domnului (o altă tradiţie afirmă că Brâul i-ar fi fost înmânat acestuia, înainte de Adormirea Maicii Domnului, chiar de către Maica Domnului). Mai târziu, acesta s-a păstrat în Palatul Imperial de la Constantinopol, până când, în secolul al XlV-lea, un rege al Bulgariei l-a confiscat. Mai târziu, Prinţul Lazăr al Serbiei l-a dăruit Vatopedului.
In sec. al X-lea, in urma vindecarii sale miraculoase, imparateasa Zoe, sotia lui Leon cel Intelept, a brodat acest Brau, in plus, cu fir de aur, şi l-a reaşezat într-o raclă dăruită de împaratul Arcadie (eveniment serbat în calendarul ortodox, la 31 august).

De ani de zile, călugării dăruiesc brâuri mici credincioşilor, asemănătoare celui al Maicii Domnului. Ele sunt introduse într-un ambalaj din plastic, alături de rugăciuni şi de instrucţiuni de respectare a posturilor. Prin mijlocirea Maicii Domnului, aceste brâuri ajută la tratarea infertilităţii feminine.

Având în vedere că Sfântul Brâu al Maicii Domnului este păstrat pe Muntele Athos, unde accesul este permis numai bărbaţilor, aceasta este o oportunitate rară pentru femeile din Rusia de a venera această relicvă, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.