Teologia romaneasca, studiata la Academia din Kiev

Facultatea de Teologie Ortodoxă 'Justinian Patriarhul' din Bucureşti a încheiat ieri, 25 octombrie 2011, la sediul instituţiei, un protocol de colaborare cu Academia Teologică de la Kiev. Prin acest parteneriat se doreşte cunoaşterea reciprocă a teologiei şi spiritualităţii ortodoxe româneşti, respectiv ucrainene, şi organizarea unor proiecte comune de cercetare.

Colaborarea dintre cele două instituţii teologice ortodoxe a început în luna februarie a acestui an, când o delegaţie a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti s-a deplasat la Kiev şi a dezbătut oportunităţile colaborării, precum schimbul de profesori, studenţi, literatură religioasă şi proiecte de cercetare ştiinţifică. La întrunire, din partea Facultăţii de Teologie 'Justinian Patriarhul' din Bucureşti, au participat părintele decan, Ştefan Buchiu, şi părinţii prodecani, Daniel Benga şi Emanuel Băbuş, iar din partea Academiei Teologice 'Sfântul Petru Movilă' din Kiev, delegaţia condusă de Înalt Preasfinţitul Antonie, Arhiepiscopul Borispolului şi rectorul instituţiei.

'În cele două zile am discutat paragrafele proiectului şi am identificat şi alte oportunităţi de dezvoltare şi dialog plecând de la faptul că şi istoria ne oferă puncte comune. Mă gândesc la marea personalitate a Sfântului Ierarh Petru Movilă, cel care a întemeiat Academia din Kiev. Mulţi dintre profesorii noştri de teologie au studiat la Kiev, printre care şi vrednicul de pomenire patriarhul Nicodim Munteanu. Este bine să reluăm firul acestor colaborări pentru ca studenţii noştri să cunoască tezaurul gândirii ruseşti şi ucrainiene, iar studenţi din Biserica Ortodoxă a Ucrainei să cunoască teologia şi spiritualitatea ortodoxă română. De asemenea, în protocol sunt prevăzute participări la conferinţe ştiinţifice şi am convenit să ne informăm reciproc la începutul fiecărui an de programele manifestărilor ştiinţifice pe care le organizăm, aşa încât o seamă de profesori din Academia de la Kiev şi de la facultatea noastră să participe cu referate la aceste manifestări. Ne propunem să elaborăm unele proiecte comune de cercetare, cum ar fi contribuţia Sfântului Ierarh Petru Movilă la dezvoltarea teologiei dogmatice, pornind de la Mărturisirea de credinţă pe care anul viitor o putem analiza în cadrul unui simpozion', a precizat părintele decan Ştefan Buchiu.

Colaborări cu instituţiile teologice din Moscova şi Belgrad

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti mai colaborează cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Veliko Târnovo (Bulgaria), pe linia artei sacre, şi cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Balamant (Liban). 'Suntem interesaţi să colaborăm şi cu Academia Teologică de la Moscova, şi cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Belgrad. Sunt oportunităţi ca în interiorul uniunii ortodoxe să avem parteneriate, prin care studenţii noştri să aibă acces, şi, nu în ultimul rând, sunt oportunităţi de a traduce literatura noastră religioasă în limbile slave, precum cea a părintelui Dumitru Stăniloae, care este cunoscută în limbile occidentale', a mai explicat părintele decan Ştefan Buchiu. Rectorul instituţiei de la Kiev, IPS Arhiepiscop Antonie, şi-a arătat dorinţa ca acest parteneriat să aibă drept rezultat fapte concrete, iar facultăţile de teologie din ţările ortodoxe să-şi sporească colaborările. Delegaţia Academiei 'Sfântul Petru Movilă' din Kiev a fost primită luni seară de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Reşedinţa patriarhală. De asemenea, delegaţia ucraineană a vizitat câteva mănăstiri reprezentative din Bucureşti., informeaza centrul de presa al Patriarhiei Romane.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.