Festivalul rusesc al Bisericii Ortodoxe Sfanta Maria Magdalena din Rincon, USA

Sudul SUA nu este cunoscut ca focar al Creştinismului Răsăritean Ortodox, dar oamenii din zona Savannah au unele oportunităţi de a interacţiona cu această cultură.

Toată lumea ştie de Festivalul Grecesc din Savannah, care şi-a serbat cea de-a 60-a aniversare, în urmă cu două weekend-uri, fiind un proiect al Bisericii Sfântului Apostol Pavel, a Bisericii Ortodoxe Greceşti.

Dar, în Rincon, localnicii au fermecătoarea Biserică Ortodoxă Sfânta Maria Magdalena, cu propriul său festival: Festivalul Rusesc, acum ajuns la al patrulea an.

"Vrem să le prezentăm oamenilor cultura est europeană, şi vom face asta prin intermediul produselor alimentare, al dansului tradiţional şi al costumelor tradiţionale", declară Sue Upchurch, un voluntar implicat în desfăşurarea festivalului. "Vom avea muzică rusească, nu neapărat liturgică. Avem, de exemplu, piese pentru tineri, de muzică folk".

Dansatorii Şcolii de Balet din Savannah vor prezenta, de asemenea, unele dansuri populare tradiţionale din ţările ortodoxe.
Produsele alimentare ale “Bucătăriei Bunicii” vor include “vernoki” – versiunea rusă a “perogilor” poloneze – sarmale umplute cu carne de vită şi prăjituri gustoase.

Upchurch subliniază faptul că, la fel ca şi Festivalul Elen, Festivalul Rusesc nu este un eveniment religios în sine, deşi există o mulţime de oportunităţi de a afla mai multe despre credinţa ortodoxă.

"Sfânta Maria Magdalena este parte a Bisericii Ortodoxe din America, care s-a rupt de Biserica Ortodoxă Rusă, şi are autonomie în SUA", explică aceasta. "Adunarea noastră este în primul rând a celor de etnie rusă, dar mai avem unele familii de români şi de limbă lituaniană".

Interesant, spune Upchurch, că experienţa rusească este oarecum unică, prin faptul că imigranţii – mulţi dintre ei, au crescut în Uniunea Sovietică ateistă, atunci când Biserica a fost practic scoasă în afara legii.

"de aceea, noi nici nu avem, în realitate, prea mulţi imigranţi prezenţi aici, pentru că Biserica nu a jucat un rol major în creşterea lor. Ea a fost subterană", mai spune aceasta. "În Rusia comunistă, tinerii nu au crescut mergând la Biserică – bunicii erau cei care mergeau".

Deci, de ce ar merita să ne deplasăm cu maşinile din Savannah spre Rincon, pentru Festivalul rus?

"Pentru a experimenta putin din lumea rusa şi pentru a avea o experienţă culturală fabuloasa, pe care nu o veţi putea avea în altă parte", spune ea. "Nu va fi doar distractiv, cu produse alimentare, dans, dar va fi şi un eveniment de familie real. Există cate ceva pentru toată lumea.", informează Serviciul de presă LONews al Agenţiei de Ştiri Lăcaşuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.