(12 iulie) Icoana Smolenskaia, facatoare de minuni, a Maicii Domnului de la Surpatele

Icoana este de origine rusească şi, după părerea specialiştilor veniţi să restaureze pictura bisericii Surpatele (Valcea), în anul 2002-2003, ea datează de la sfârşitul secolului al XVII-lea şi începutul sec. XVIII (1690-1700).

– un articol (si cercetare) realizat pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de contributor Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Icoana este o copie a Icoanei Maicii Domnului de la Smolensk – Hodighitria (Cea care arată calea, sau îndrumătoarea), despre care se spune că ar fi fost pictată de Sf. Evanghelist Luca, adusa la Moscova prin 1525 şi pusă în catedrala închinată Maicii Domnului.
Puterea făcătoare de minuni a acestei icoane este atât de mare încât a devenit cinstită cu sfinţenie în mai multe oraşe din Rusia pentru harul revărsat peste cei care cu credinţă vin de sa i se închine.

Până în anul 1953 nu exista nicio mărturie scrisă despre icoana Maicii Domnului de la Sf. Mănăstirea Surpatele, dar despre minunile ei se dusese vestea. Şi a fost voia lui Dumnezeu ca, în 1953, maica Antonina Oprea, care se nevoia în obştea acestei Mănăstiri să fie trimisă în ascultare la Sf. Mănăstire Brâncoveni din jud. Olt.

Acolo, maica Antonina a găsit această icoană în podul unei construcţii şi a adus-o la Sf. Mănăstire Surpatele ca pe un dar de mare preţ. La început, maica Antonina a aşezat icoana în chilia sa şi se ruga Maicii Domnului cu evlavie plină de sârg, până într-o zi când a văzut-o pe Născătoarea de Dumnezeu plângând iar lacrimile ei erau dulci şi frumos mirositoare.

Aceasta l-a chemat pe Prea Sfinţitul Iosif Gafton care, împreună cu o comisie de specialişti, a hotărât ca icoana Născătoarei de Dumnezeu să fie declarată "Făcătoare de minuni" şi aşezată în Sf. Biserică.

Tot atunci s-a stabilit ca ziua de prăznuire a icoanei să fie în data de 12 iulie, deoarece la acesta dată in Muntele Athos este prăznuită icoana Făcătoare de Minuni, atât de bine cunoscută sub numele de "Prodromiţa".


Astfel, cinstirea Icoanei Maicii Domnului, făcătoare de minuni, a devenit, după "Sfânta Treime", al doilea hram al a acestei frumoase ctitorii brâncoveneşti, M-rea Surpatele.

– un articol (si cercetare) realizat pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de contributor Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.