(23 oct) Al optulea an consecutiv: Oficierea primei Liturghii din istoria Crestinismului: Sf Ap Iacob, transmisa in direct, VIDEO

Marți, 23 octombrie 2012, începând cu ora 8:00, în ziua pomenirii Sfântului Apostol Iacob, la Biserica Podeanu din Bucureşti, se va săvârşi, aşa cum se întâmplă de mai bine de 8 ani, Sfânta Liturghie numită şi a Sfântului Apostol Iacob – dupa numele celui care a conceput-o – şi care se săvârşeşte numai de 2 ori pe an, la 23 octombrie şi în prima Duminică de după Crăciun.

Este prima Liturghie din istoria creştinismului, temelia celorlalte trei tipuri de Liturghii pe care le oficiem ca preoţi ortodocşi. Se săvârşeşte la Ierusalim şi de ceva timp şi în Grecia. La noi, a fost tradusă de Părintele Dumitru Stăniloae, cu câteva zeci de ani în urmă, însă nu a fost folosită, nefiind pusă pe note. Împreună cu părintele Constantin Drăguşin – compozitor şi fost dirijor al coralei Nicolae Lungu a Patriarhiei Române – am realizat transpunerea acesteia în notare liniară, astfel că de 8 ani, această Sfântă Liturghie se oficiază şi la Biserica Podeanu din Bucureşti, întreaga Liturghie, inclusiv răspunsurile stranei, fiind finalizate din punct de vedere al notării muzicale liniare. Vă invităm pe toţi să participaţi alături de noi la rugăciune, iar pentru cei aflaţi departe, punem la dispoziţie transmisiunea video în direct, realizată gratuit de partenerii noştri de la Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, prin Serviciul Specializat LiveCamera.“ – a declarat părintele paroh Vasile Ailioaei.

Liturghia Sfântului Apostol Iacob te apropie de Sfintele Taine într-un mod aparte, prin rugăciunile deosebite care se fac, atât în taină, de către preoţi, cât şi “la vedere”, de preoţi şi diaconi, dar mai ales prin sublinierea momentului liturgic: “(Diaconul) Pentru cinstitele, negrăitele, preacuratele, slăvitele, înfricosătoarele, cutremurătoarele, dumnezeieştile Daruri ce s-au adus şi s-au sfinţit, Domnului să ne rugăm.” Sau “ (Preotul) Şi ne învredniceşte pe noi, Stăpâne, iubitorule de oameni, Doamne, cu îndrăzneală fără de osândă, cu inimă curată, cu suflet luminat, cu faţă neînfruntată, cu buze sfinţite, să îndrăznim a Te ruga pe Tine, Dumnezeul cel Sfânt în ceruri, Tată, şi a zice: (Strana) Tatăl nostru…..”

O altă atenţionare pe care o primesc participanţii la o astfel de Liturghie, este aceea că, pomelnicele se pot aduce la Sfântul Altar doar până la începerea Sfintei Liturghii, preoţii concentrându-se apoi, trup şi suflet pe rugăciunile ce se succed.

Sfântul Sfinţit Mucenic şi Apostol Iacob (unul din cei 70), primul episcop de Ierusalim, cunoscut şi ca ruda Domnului, fiind fiul bătrânului Iosif – logodnicul Fecioarei Maria – şi al primei soţii a acestuia, Salomeea, anul trecerii la Domnul – aproximativ 62 după Hristos – este autorul primei Sfinte Liturghii din istoria creştinismului. Sfânta Tradiţie spune că acesta a trăit, încă din pruncie, fără să consume carne, vin sau peşte ci hrănindu-se asemeni unui pustnic, rugându-se şi împărţind milostenie. A fost numit şi “cel drept”, întrucât a fost singurul dintre fiii lui Iosif care a împărţit cu Iisus partea sa de moştenire pământească (teren), logodnicul Mariei apucând să împartă fiilor din căsătoria precedentă averea sa. El îi învăţa pe ceilalţi că „Mare bucurie să socotiţi, fraţii mei, când cădeţi în felurite ispite” (Iacov 1, 2) şi că „Toată darea cea bună şi tot darul desăvârşit de sus este, pogorându-se de la Părintele luminilor” (Iacov 1, 17). A fost îndemnat de iudeii conduşi de marele preot Anna, să se urce, la sărbătoarea Paştelor, pe acoperişul templului – ca să fie văzut şi auzit de toţi – şi să explice tuturor că nu Iisus este Hristosul. Însă Sfântul Iacob a mărturisit tuturor că Domnul Iisus stă în cer, de-a dreapta Tatălui, împreună cu puterile cereşti, de unde va veni pe norii cerului să judece lumea cu dreptate. Atunci iudeii l-au împins de pe acoperiş şi l-au lovit cu pietre şi unelte, până a trecut la Domnul, nu însă înainte de a se ruga – asemeni Mântuitorului pe cruce şi Întâiului Mucenic Ştefan – pentru ucigaşii săi.

Biserica Podeanu se află în Bucuresti, sector 1, str. Dornei nr. 70 (la intersectia dintre B-dul Ion Mihalache – fosta 1 Mai – si Calea Grivitei). Reamintim, cu această ocazie, că aici se găsesc moaştele Sfântului Apostol Simon Zilotul, o părticică din lemnul Sfintei Cruci şi părticele din Moaştele Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş, iar vineri, 26 octombrie 2012, Biserica Podeanu îşi serbează cel de-al treilea hram – Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

un articol pentru Lacasuri Ortodoxe: Carmen-Ana Ion

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.