(23 oct. – 3*VIDEO) Biserica armeneasca Surp Giragos din Diyarbakır se pregateste, dupa zeci de ani, de Liturghie

Una dintre cele mai mari biserici din Orientul Mijlociu, Biserica “Surp Giragos” din provincia Diyarbakır, aflată în sud-estul Turciei, va fi redeschisă pe 23 octombrie 2011, în cadrul unei slujbe religioase.

Renovarea acesteia a început la sfârşitul anului 2009, după ce Fundaţia Bisericii Armene Surp Giragos din Diyarbakır şi-a asumat proiectul de restaurare a bisericii, informează Serviciul de presă LONews al Agenţiei de ştiri Lacasuri Ortodoxe.

Ergun Ayık, şeful fundaţiei, a declarat că Biserica Surp (Sf.) Giragos este parte a unui complex care cuprinde peste 3.200 de metri pătraţi şi include o capelă, o sală de şedinţe, o şcoală, o sală de mese şi birouri parohiale.

"Reabilitarea bisericii, reprezentand 85% din complex, este asigurată. Dar, restaurarea restului complexului depinde de mai multe fonduri", a declarat Ayık despre acest proiect, care a costat 2.5 milioane dolari, oferiţi în mare parte de către fundaţie.

Ayık a mai adăugat, de asemenea, că în timp ce municipalitatea Diyarbakır a oferit aproximativ o treime din bugetul total de renovare, alte instituţii de stat nu au contribuit, chiar dacă fundaţia a solicitat mai multe fonduri. "Restul necesar renovării complexului ar putea fi acoperit în trei sau patru luni, în cazul în care se găsesc finanţatori", a mai spus el.

Biserica a fost capturată de armata germană, în timpul Primului Război Mondial, iar în 1918 ea a fost transformată într-un depozit de textile al Sümerbank. După ce populaţia armeană din zonă a depus o cerere, în 1952, solicitând retrocedarea bisericii, ea a fost înapoiată comunităţii. Cu toate acestea, din cauza lipsei vreunei forme de organizare parohiale, aceasta a fost neglijată, după 1980.

"A fost ruinată", spune Ayık. "Deschiderea acesteia va avea o importanţă morală, economică şi socială".

Ayık a declarat că în seara zilei de 22 octombrie 2011 va avea loc o slujbă în biserică, de sfinţire, iar în ziua următoare, care pică într-o duminică, va avea loc o slujbă religioasă importantă pentru puţinii armeni rămaşi în regiune şi în ţară. Armenii din interiorul şi din afara ţării sunt, de asemenea, aşteptaţi să participe la slujbă.

"În primul rând, aceasta este o biserică foarte importantă din punct de vedere arhitectural. În al doilea rând, ea simbolizează trecutul. Aceasta este una din cele şapte biserici armene din oraş", a mai spus el şi a adăugat că aici existau aproximativ 40.000-45.000 de armeni care trăiau în Diyarbakır, înainte de deportarea în masă a armenilor, din timpul evenimentelor din 1915. Astăzi mai există o singură familie de armeni în oraş. Ceremonia religioasă va urma, însă, unei alte premiere în regiune. Întrucât Biserica Surp Giragos din Diyarbakır aparţine fundaţiei bisericii, nu există restricţii atunci când este programată oficierea vreunei slujbe.

"Aceasta este deschisă, deci, tuturor celor care doresc să fie prezenţi aici", a mai spus Ayık. Slujba va fi condusă de Arhiepiscopul Aram Ateşyan, adjunctul patriarhului Patriarhiei Armene cu sediul în Istanbul.

La slujba din 23 octombrie 2011, sunt aşteptaţi să participe armeni din ţară şi din afara ţării, alături de clerici din Armenia. O serie de oficiali de rang înalt, inclusiv miniştri de stat şi guvernatorul oraşului, primarul, au fost de asemenea invitaţi, informează Serviciul de presă LONews al Agenţiei de ştiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.