Episcopul General al Bisericii Ortodoxe Copte din Regatul Unit – declaratie privind atacarea coptilor din Egipt

Preasfinţitul Episcop Angaelos, Episcop General al Bisericii Ortodoxe Copte din Regatul Unit, a emis o declaraţie în urma violenţelor din timpul protestelor din Cairo – 9 octombrie 2011 – solicitând investigaţii asupra violenţelor în creştere împotriva creştinilor egipteni, folosirii excesive a forţei de către armată, duminică, împotriva protestatarilor, precum şi "inflamarii" evenimentelor prin rapoartele mass-mediei Statului egiptean, informează Serviciul de presă LONews al Agenţiei de ştiri Lacasuri Ortodoxe.

Comentând cu privire marşul de protest paşnic, de duminică, transformat în acţiune violentă după ce multimea a fost atacată de către poliţie şi de forţele armate, Episcopul Angaelos a declarat:

"Armata, aceeaşi care a declarat în ianuarie că `nu va mai fi tras niciun foc împotriva vreunui cetăţean egiptean`… acum foloseşte muniţie adevărată şi forţa excesivă, cu lovituri ucigătoare în piept şi în cap, în timp ce vehiculele de transport blindate, ale trupelor, erau conduse direct în mulţime, secerând oamenii şi ucigând multe persoane”. Sute de persoane au fost rănite în aceste violenţe, cu estimări ale morţilor variind între 25 şi 41 de persoane.

Episcopul Angaelos a mai cerut, de asemenea, o anchetă privind acţiunile mass-mediei de Stat, care în mod eronat a susţinut violenţele, afirmând că ele au fost instigate de “creştinii” protestatari, cerându-le civililor să iasă în stradă pentru a "proteja" forţele armate. Declaraţia episcopului se referă la "neregulile majore" ale mass-mediei de stat, inclusiv la "reclamarea prematură şi inflamarea nefondată a faptului că creştinii ar fi tras focuri asupra militarilor, raportând şi inflamând reacţiile împotriva demonstranţilor, exprimându-şi oroarea faţă de "protestatarii neloiali, care atacau armata", in mod public, televiziunea insultând şi rostind profanări la adresa creştinilor şi a Creştinismului".

Violenţele, declanşate duminică împotriva demonstranţilor copţi şi musulmani, au fost ultimele dintr-o tendinţă mai largă a violenţelor indreptate împotriva comunităţii copte din Egipt, care au escaladat după căderea regimului Mubarak, din februarie 2011. Incidentele violenţei sectare au loc într-un climat de impunitate, în declaraţia sa Episcopul Angaelos solicitând, de asemenea, investigaţii complete în cazul tuturor atacurilor nesoluţionate privind Bisericile şi creştinii, precum şi urmărirea în justiţie a tuturor făptaşilor. El a adăugat că Egiptul este acum într-un "moment de cotitură": ţara poate îmbrăţişa fie "o reformă pozitivă şi construirea unui Egipt nou… care sa insufle un sentiment de cetăţenie, drept de proprietate şi responsabilitate în fiecare egiptean", fie continuă "să lăse acte ilegale nerezolvate şi nepedepsite, permiţând ca o parte a comunităţii să devină ţintă, şi conducand la o ruptură între membrii unei societăţi unite – acest lucru ducând la dispariţia tuturor… celor aflati in Egiptul, care va slăbi dacă egiptenii nu stau împreună, dacă această separare nesănătoasă şi daca discriminarea continuă".

Declaraţia Episcopului vine la o zi după o conferinţă de presă controversată, în care Consiliul Suprem al Forţelor Armate (SCAF) a dat vina pe protestatari pentru atacarea soldaţilor, a negat faptul că s-a trecut peste grupurile de demonstranţi în mod deliberat, a susţinut că puterile străine au instigat la violenţă şi a felicitat emisiunile de stat mass-media.

Şeful executiv al CSW, Mervyn Thomas, a declarat: "CSW salută declaraţia Preasfinţitului Episcop Angaelos" şi sprijină în totalitate apelul său la investigaţii aprofundate în acţiunile militare şi in raportarea iresponsabilă a mass-mediei de stat în timpul şi după protestul de duminică. Este vital ca toate actele de violenţă nerezolvate, împotriva comunităţii copte, inclusiv acesta, cel mai recent, trebuie să fie corect abordate, iar autorii să fie deferiţi justiţiei. Mai mult decât atât, înregistrările video şi numeroasele mărturii ale martorilor oculari, membri ai ambelor comunităţi religioase, în mod clar ilustrează faptul că militarii au atacat demonstranţii paşnici şi au declanşat violenţele. Conferinţa de presă de ieri, a SCAF, a servit doar pentru a submina şi mai mult credibilitatea şi a naste îndoieli în continuare în ceea ce priveşte capacitatea de supraveghere în mod eficient a tranziţiei spre democraţie", informează Serviciul de presă LONews al Agenţiei de ştiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.