OTE si COSMOTE sustin digitalizarea bibliotecilor Patriarhiei Ecumenice si a Scolii Teologice din Halki

OTE şi COSMOTE susţin proiectul de digitalizare şi documentare a arhivei istorice a librăriilor Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol şi ale Sfintei Şcoli Teologice de la Halki (insulă în arhipelagul Dodecanez, situată la nord-vest de Rodos), informeaza serviciul de presa LONews al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe, conform datelor care ne-au fost furnizate direct de cei doi parteneri implicati in proiect.

Dl. Michael Tsamaz, Preşedinte şi CEO al OTE, s-a deplasat la Constatinopol pentru a-l informa personal pe Patriarhul Ecumenic Bartolomeu în legătură cu sprijinul pe care cele două companii îl vor furniza pentru digitalizarea şi documentarea bibliotecilor Patriarhiei.

Ambele biblioteci sunt parte intrinsecă a istoriei Ortodoxiei şi formează nucleul gândirii teologice. Biblioteca Patriarhiei a fost fondată în primul secol al erei noastre şi este probabil cea mai veche bibliotecă a creştinătăţii, cuprinzând peste 50.000 de volume. Biblioteca Şcolii Teologice din Halki, care a fost fondată în cursul perioadei bizantine, găzduieşte cărţi rare şi un număr mare de manuscrise, totalizând 30.000 de volume.

Cu sprijinul OTE şi al COSMOTE, colecţiile transferate în format electronic vor fi mult mai uşor de accesat, respectiv de studiat şi analizat. O echipă de proiect, cuprinzând consultanţi speciali, analişti şi ingineri, va dezvolta infrastructura IT ce va permite digitalizarea, documentarea şi promovarea documentelor culturale tipărite păstrate la Patriarhie şi la Şcoala Teologică.

Nu este prima dată când OTE şi COSMOTE aduc tehnologia în sprijinul istoriei şi al culturii. Ca parte a programelor respective de Responsabilitate Corporatistă, OTE a stabilit o colaborare pe termen lung cu Muzeul Benaki în scopul de a digitaliza arhiva acestuia, în timp ce COSMOTE a contribuit la digitalizarea Arhivei Istorice a Bibliotecii Istorice Publice din Andritsaina, în sud-vestul Greciei. Totuşi, este pentru prima dată când este demarat un proiect de o asemenea amploare şi importanţă pentru elenismul mondial şi cunoaşterea universală.

Dl. Tsamaz ne-a declarat:

„În cadrul activităţilor de Responsabilitate Corporatistă ale OTE şi COSMOTE am decis să susţinem digitalizarea arhivei istorice a Patriarhiei Ecumenice şi a celei a Şcolii Teologice din Halki, ce sunt parte integrantă din moştenirea noastră culturală. Această moştenire ne va ţine uniţi, ne va da speranţă şi ne va îndruma printre dificultăţile zilei de azi”. – mai informeaza Serviciul de presa LONews al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.