Cateva discutii ale reprezentantilor Bisericii Evanghelice, purtate la Forumul Global Crestin 2011

"Această credinţă, cu Hristos ca piatra din capul unghiului, le cere urmaşilor lui Hristos să îndrăznească să se gândească la ei înşişi ca la un singur popor", a spus spune Dana Robert, profesor de istoria şi misiunea lumii Creştinismului la Şcoala de Teologie a Universităţii din Boston, în faţa a aproximativ 300 de lideri creştini, în timpul unei sesiuni plenare care a avut loc în ziua de 5 octombrie 2011.

"Creştinismul a suferit una dintre cele mai mari schimbări demografice şi culturale din cei 2000 de ani de istorie ai săi", a spus ea.

Având în vedere diversitatea uimitoare între urmaşii lui Hristos, răspândirea Creştinismului în toată lumea cere ca misiunea sa să fie parte integrantă a unităţii, a declarat co-directorul Şcolii de Teologie a Universităţii din Boston – Centrul pentru Creştinism Global şi Misiune.

Discuţiile despre misiune şi mărturisire au devenit un program urgent şi magistral pentru creştinii aflaţi în declin, cum ar fi comuniunile anglicane, metodiste unite şi presbiteriene, care trebuie să îşi recâştige identitatea lor într-o piaţă globală. În acelaşi timp, adepţii noilor ministere, de multe ori, văd mărturia lor ca pe o recuperare a creştinismului primitiv, care contestă tradiţiile cultelor mai mari, a mai spus aceasta.

Robert a mai specificat că este nevoie de unitate creştină, nu ca în anii 1950, atunci când "mulţumiţi de sine, liderii protestanţi au împins unitatea organică în detrimentul diversităţii mărturisirii".

"Creşterea care caracterizează lumea de astăzi a Creştinismului demonstrează că unitatea va fi luată în serios numai în cazul în care misiunea este luată în serios", a spus ea.

"Unitatea fără mărturisire reprezintă stagnare şi oprimare. Cu toate acestea, mărturisirea fără unitate creează o anarhie competitivă", a mai declarat Robert.

Lumea Creştinismul este în centrul său o convingere teologică. Un angajament la unitate, ca semn al Bisericii, presupune preocuparea concretă pentru lume, şi o înţelegere a faptului că soarta tuturor oamenilor lui Dumnezeu se împleteşte, a concluzionat ea.

Schimbările uriaşe din lumea Creştinismului, a spus un alt vorbitor, Sang-Bok David Kim, preşedinte al Alianţei Asia Evanghelică, demonstrează că "Creştinismul nu mai este o religie a omului alb. Creştinii sunt acum pretutindeni.

Privind statisticile, Kim a declarat că Creştinismul este în continuare cea mai mare religie din lume, cu 32,39% din populaţia mondială, urmat de Islam, cu 22,9%. El a mai recunoscut, totuşi, că Islamul este în creştere mai rapidă decât Creştinismul, nu atât de mult datorită convertirilor, ci din cauza unei rate mai înalte a natalităţii (o creştere de 1,9%, comparativ cu cea creştină, de 1,2%).

Kim, care mai este, de asemenea, şi pastor senior al Bisericii Creştine “Aleluia” din Coreea de Sud, a spus că deşi in Global North (ţări cu societăţi dezvoltate economic), numarul a scăzut per total, comunităţile evanghelice, penticostale şi carismatice continuă totuşi să crească acolo, la fel ca în Africa, America Latină şi Asia.

Pastorul coreean a mai notat că după Cel de-al II-lea Război Mondial misiunea evanghelică a fost o "poveste de succes uimitor", la fel ca şi creşterea ulterioară, venită de la o generaţie nouă de mişcări evanghelice indigene din întreaga lume.

"Evanghelicii numărau 82 de milioane de oameni (2,9%) în 1960, şi au ajuns la 546 milioane în 2010 (7,9%)", a spus el.

"Re-evanghelizarea" este sarcina principală a multor Biserici, cum este şi cazul Bisericii Ortodoxe Ruse, care "s-a concentrat mai mult pe evanghelizarea celor 80% dintre creştinii numiţi ortodocşi", începând din anii 1990, a concluzionat Kim.

Forumul Global Creştin a reunit lideri din toate tradiţiile bisericeşti importante, din toate punctele de vedere teologice şi din toate comunităţile importante din întreaga lume, inclusiv anglicani, baptişti, luterani, penticostali evanghelici. Mai mult de 300 de delegaţi din 81 de ţări au participat la conferinţă, mai informeaza Serviciul de presă LONews.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.