Moment istoric: Prima biserica siriaco-ortodoxa in Istanbul

Comunitatea creştină siriacă din Turcia a obţinut în aceste zile aprobare din partea oficialilor, pentru construcţia primei sale biserici. Biserica, planificată a fi construită în cartierul Yesilkoy, se aşteaptă să-i poată găzdui pe cei 17.000 de siriaci care locuiesc în Istanbul.
După ani întregi de tatonări şi respingeri, comunitatea creştină siriacă din Turcia a obţinut aprobarea, atât de la primul-ministru cât şi de la preşedinte, pentru construirea primei sale biserici, în partea europenizată a oraşului Istanbul.

"Jumătate din comunitatea noastră trăieşte în, şi în jurul, Yesilkoy. Avem închiriate biserici pentru oficierea slujbelor de duminica, dar putem începe Sfânta Liturghie ortodoxă doar dimineaţa la ora 11:30, odata ce corect ar fi să terminăm slujba de duminică înainte de 10:30, conform propriei noastre tradiţii (respectarea Ceasurilor, în ritualul bisericesc n.LO)", a declarat Kenan Altınışık, un proeminent lider al comunităţii siriace, pentru Hurriyet Daily News.

Spaţiul bisericii va fi alocat comunităţii de către Municipalitatea Metropolitană din Istanbul, în timp ce costurile de construcţie vor fi suportate de siriaci. Un funcţionar al Municipalităţii, care a dorit să rămână anonim, a declarat pentru Hurriyet Daily News, că încă se caută o locaţie potrivită pentru noua biserică.

Arhitectura bisericii este planificat sa poarte urme ale culturii vechi de mii de ani, siriace, construcţia fiind prevăzută să înceapă cât de curând, imediat după momentul alocării terenului.

Reprezentanţii comunităţii au purtat o serie de discuţii cu primul-ministru Recep Tayyip Erdogan, cu Abdullah Gül şi cu Ministrul UE, Egemen Bagis, pe problemele legate de noua biserică, inclusiv de alocarea terenului pentru construcţia acesteia, a mai spus Altınışık.

"Ne întâlnim si cu şeful Comitetului de Construcţii din Istanbul”, a spus el, adăugând că nu au fost probleme de comunicare.

Altınışık este un om de afaceri şi sef al Fundaţiei Comunităţii Siriace pentru Biserica Sfintei Maria, care este situată în cartierul Tarlabaşi, din centrul Istanbulului.

Altınışık a mai declarat că există aproximativ 17.000 de siriaci în Istanbul, un număr mai redus trăind şi în partea de sud-est.

Mulţi dintre siriacii din Turcia au migrat în Europa, la mijlocul anilor 1980, atunci când au existat tulburări politice în sud-est, informează Serviciul de presă LONews.

* Biserica Ortodoxa Siriacă este o Biserică autocefală Ortodoxă Orientală, cu sediul în estul Mediteranei, şi cu membrii răspândiţi în întreaga lume. Biserica Ortodoxă Siriacă pretinde să aibă originea în cadrul primelor comunităţi creştine stabilite în Antiohia de către Sf. Apostol Petru. Aceasta foloseşte cea mai veche variantă de Liturghie care s-a păstrat în Creştinism: Liturghia Sfântului Apostol Iacob, şi se foloseşte de limba siriacă, un dialect al limbii aramaice vorbite de Iisus Hristos şi de apostolii Săi, ca limbă oficială şi liturgică. Biserica este condusă de Patriarhul Ortodox siriac al Antiohiei.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.