Organizarea unui Muzeu al Presei, in incinta Bisericii istorice grec-ortodoxe Ayavukla

Biserica grec-ortodoxă istorică Ayavukla, din provincia de vest Izmir, a fost supusă de mai mult timp restaurării. În plus, un muzeu al presei va fi construit într-o dependinţă a acesteia, odată ce şi restaurarea dependintei va fi completă. Muzeul va fi amplasat în partea vestică a grădinii Bisericii Ayavukla.
Restaurarea este efectuată sub conducerea Municipalităţii Metropolitane Izmir, informeaza serviciul de presa LONews.

Lucrările de restaurare reprezintă unul dintre multele proiecte care continuă să se desfăşoare într-o zonă de 270 de hectare, între Kadifekale şi Piaţa Konak, au declarat oficiali ai municipalităţii Izmir, pentru agenţia Anatolia. Icoana lui Hristos, pictată pe exteriorul clădirii, şi frescele reprezentându-i pe Sfântul Ioan şi îngerii Mihail şi Gavril, au fost restaurate şi ele, iar clădirea este acum într-o condiţie care îi va permite să găzduiască evenimente sociale şi culturale organizate de către municipalitate.

Muzeul Presei este declarat a fi cel de-al treilea mare muzeu de presă din Turcia, după muzeele asemănătoare din Istanbul şi Bursa. Dependinţele suplimentare pot fi şi ele atribuite diverselor utilizări, odată ce restaurarea lor continuă.

Asociaţia Jurnaliştilor din Izmir, prin Preşedintele Consiliului Executiv, Atilla Sertel, a declarat că a avut discuţii cu ministrul Culturii şi Turismului, Günay Ertuğrul, şi a adăugat că vor primi sprijin de la Minister, după semnarea protocolului de rezervare pe termen lung.

"Ministrul Günay ne-a promis să acorde sprijin pentru pregătirile necesare", a spus Sertel. "Din muzeu, nu vor lipsi obiectele unor jurnalişti, copii ale ziarelor, camerele folosite în trecut, maşinile de scris, aparate telex şi imprimante sau maşini de scris. Informaţiile legate de membrii Asociaţiei Jurnaliştilor din Izmir, din trecut, vor fi prezentate într-un format electronic, în acest muzeu. Va fi un muzeu foarte diferit".

Biserica grec-ortodoxă Ayavukla a fost construită în a doua jumătate a secolului 19, în zona Basmane. A fost singura biserică grec-ortodoxă care a supravieţuit focului din 1922, un eveniment major în istoria Izmirului.

Clădirea a servit ca Muzeu – Asar-am Atika – la ordinele fondatorului republican turc Mustafa Kemal Atatürk, în 1924. Muzeul a fost mutat mai târziu, iar clădirea a fost abandonată. Acesta a fost înregistrată ca "element cultural aflat sub conservare" şi a fost alocată Municipalităţii Metropolitane Izmir, de către Direcţia Generală a Statului Naţional.

În cadrul restaurării sunt aplicate metode moderne de restaurare a bisericilor istorice. Pereţii şi coloanele au fost pictate pe rând de restauratori. Proiectele de ajutor umanitar, restituire şi restaurare au fost coordonate de către Departamentul de Arhitectură al Institutului de Tehnologie din Izmir, informează Serviciul de presă LONews.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.