publicat în: Arhivă

Spania recunoaste statutul de personalitate juridica al primelor 68 de parohii ortodoxe. Discutii privind asigurarile de sanatate ale preotilor

Statul spaniol recunoaşte statutul de personalitate juridică pentru primele 68 de parohii ortodoxe române înfiinţate pe teritoriul acestei ţări, conform unei decizii luate de şeful Departamentului de Relaţii cu Confesiunile Religioase din cadrul Ministerului Culturii şi Justiţiei, Jose Maria Contreras.

Preasfinţitul Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei şi Portugaliei, a fost înştiinţat de acest lucru la întâlnirea avută săptămâna trecută cu oficialul spaniol, informeaza Centrul de presa al Patriarhiei Romane.

Hotărârea de recunoaştere a statutului de personalitate juridică al parohiilor ortodoxe române vine în urma unui proces demarat în anul 2009, dosarele fiind depuse în luna august a acestui an, urmand ca până în luna noiembrie parohiile să primească actele oficiale de recunoaştere de către Ministerul Justiţiei din Spania, după care vor beneficia de drepturile financiare prevăzute de acest statut.

O altă problemă abordată în cadrul întrevederii dintre Preasfinţitul Episcop Timotei şi şeful Departamentului de relaţii cu confesiunile religioase a fost situaţia preoţilor ortodocşi români care activează în Spania, aceştia fiind privaţi, atât ei, cât şi familiile lor, de asistenţă medicală gratuită. Fiind angajaţi ai Patriarhiei Române, ei contribuie la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate din România, însă nu au drepturile cuvenite în ţara în care trăiesc.

Această problemă ar fi soluţionată prin semnarea unui acord între ministerele de resort ale celor două state care să le permită accesul gratuit la îngrijiri medicale. Statul spaniol s-a arătat deschis în semnarea unui asemenea acord.

Recent, Episcopia Italiei a fost recunoscută si ea oficial de către statul italian.

Potrivit Departamentului de informare şi mass-media al episcopiei, recunoaşterea reprezintă încununarea eforturilor şi a jertfelniciei celor care au pus bazele primelor comunităţi ortodoxe româneşti în Italia şi a tuturor celor care au continuat şi au dezvoltat această lucrare, preoţi şi mireni, până la stadiul la care ea se află în prezent. Recunoaşterea episcopiei reprezintă, în acelaşi timp, şi recunoaşterea prezenţei pe pământul Italiei a peste un milion de români ortodocşi care încearcă să-şi trăiască şi să transmită mai departe propria credinţă şi propriile tradiţii, păstrându-şi identitatea de credinţă şi neam, dar şi integrându-se în realitatea în care le este dat să trăiască, mai informeaza centrul de presa al Patriarhiei Romane.