(24 oct – 4 noi) Stella Maris – Inima Reginei – eveniment in parteneriat media Lacasuri Ortodoxe, dedicat Regelui Mihai (90 de ani)

Muzeul National al Taranului Roman va invita luni, 24 octombrie, la ora 16.00, la Sala Acvariu, la vernisajul expozitiei de pictura a Mirunei Budisteanu, Stella Maris – Inima Reginei.

Expozitia Stella Maris – Inima Reginei reprezinta un elogiu adus Reginei Maria a Romaniei si este dedicata Majestatii Sale Regele Mihai, la a 90-a Sa aniversare.
In spatiul expozitional central al Muzeului National al Taranului Roman, in inima sa, ca un chivot, spatiu protejat, insa deschis si luminos, punte de comunicare in aria muzeala, imi propun sa reconstitui, cu ajutorul lucrarilor dispuse de la inaltime, parcursul sintetic, in racursi, al aleii ce duce spre Stella Maris, bisericuta reper de suflet al Reginei Maria, din gradinile ce inconjura Palatul Reginei de la Balcic – ca o simetrie spirituala fata de biserica din lemn ce salasluieste pe pajistea Muzeului. Astfel, va fiinta, pe durata expozitiei, reconstituirea subiectiva a unei traiectorii spirituale si sentimentale, o sinteza semantica a drumului ce duce spre „Inima” Reginei Maria.
Pentru aceasta ocazie speciala, am ales Muzeul National al Taranului Roman sa gazduiasca expozitia mea, fiind muzeul pe care l-am crescut in suflet, de la reinfiintarea sa in 1990, de catre pictorul Horia Bernea si pana in prezent, in acelasi timp fiind si locul ales de catre Familia Regala, cu cativa ani in urma, in virtutea valentelor sale, pentru expunerea Colectiei de arta traditionala a Reginei Elena, deschizand astfel calea pentru viitor.
Miruna Budisteanu

*

Pictura Mirunei BUDISTEANU este (pentru mine) mai mult decat o mare surpriza. Este o interesanta provocare pe care poti aluneca foarte usor in ridicol sau in emfaza daca incerci sa substitui emotiei sincere platitudini savante.
De ce o provocare? Pentru ca in fata picturilor lui Miruna Budisteanu primul impuls e sa-ti ascunzi dificultatea de a le clasifica. Nu m-ar mira sa-i vad pe altii grabindu-se sa ne explice in termeni docti ce este pictura Mirunei Budisteanu. In ce ma priveste, prefer sa spun altceva: cum este, mai exact cum mi se pare mie ca este, in toate etapele ei, aceasta pictura, dincolo de amintirile impresioniste, de relatiile episodice cu expresionismul si de discretele sau, dimpotriva, explicitele aluzii mistice. Este, as zice eu, o pictura subversiva. Pare decorativa, nascuta din dorinta de a incanta ochiul, si e mai mult decat atat. Pare „imponderabila”, aeriana si nu e doar atat. Pana si banuitele nelinisti metafizice in care se ascunde, parca, uneori, un frig metafizic trait fara panica, sunt atat de translucide incat le remarci abia dupa ce te uiti mai atent.
Efectul este o emotie complexa, care devine conventionala numai daca vrei s-o prinzi intr-o formula. Pictura Mirunei Budisteanu imi aminteste ce zicea Kafka despre arta. Ca ea zboara in jurul adevarului, dar cu grija de a nu-si arde aripile.

Octavian PALER

Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe este partener media al acestui eveniment

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.