(ANALIST) Biserica Ortodoxa Greaca atacata pentru avere, din toate partile… dar, avand o contributie caritabila de proportii. Relatia Stat – Biserica amenintata

Bisericamartirilorgrecikastro “Deşi ţara se luptă cu criza şi cu consecinţele acesteia, activele Bisericii Ortodoxe nu sunt incă afectate de măsurile stricte de austeritate ale Guvernului. Le Monde raporta existenţa unui subiect tabu în protejarea legăturilor strânse ale Bisericii cu Statul şi în influenţa clerului asupra politicilor publice” – informeaza Serviciul de presa LONews al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe, printr-un material tradus si interpretat de Ec. Ana-Carmen, dupa o postare din ultimele zile in paginile de analiza ale Presei Europene.

Redam in cele ce urmeaza traducerea si analiza integrala a articolului:
“Biserica şi mănăstirile greceşti nu vor plăti noua taxă pe proprietate, extrem de nepopulară, care a fost grăbit trâmbiţată până duminică, 11 septembrie 2011, de către Guvernul Grec, în încercarea de a-şi atinge ţintele fiscale stabilite de susţinătorii din exterior. Ca răspuns la protestele generate de această ştire, un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe a declarat: "Biserica va fi impozitată pe proprietăţile pe care le închiriază", deşi lăcaşurile de cult şi de caritate vor rămâne scutite. Dar, problema este că graniţele dintre aceste tipuri diferite de active sunt uneori neclare şi înscrisurile Bisericilor Ortodoxe sunt departe de a fi transparente.

Averea Bisericii este, încă, un subiect tabu în Grecia. "Venitul său este impozabil, dar există două probleme mari", avertizează Polikarpos Karamouzis, profesor de sociologia religiei, la Universitatea Egee din Rodos. "Nu există un sistem economic care să poată face o diagramă a veniturilor sale reale, şi nimeni nu cunoaşte măsura proprietăţilor acesteia, deoarece nu există niciun registru central privind terenurile".
Acest lucru implică atât Biserica, cât şi Statul, "de vreme ce politicienii nu se ridică peste nivelul autorităţilor ortodoxe", a declarat Stefanos Manos, un membru independent al Parlamentului Grec şi unul dintre puţinii politicieni care solicită separarea Bisericii, de Stat. "Biserica din Grecia este o biserică naţională", explică Polikarpos Karamouzis. "Aceasta înseamnă că există o legătură politică între Biserică şi Stat, care i-a acordat Bisericii privilegii. Rolul spiritual al Bisericii este strâns legat de rolul său politic, întreţinând unele confuzii în rândul credincioşilor şi al cetăţenilor, şi fiind exploatată de înfometaţii de voturi".

Clerul este plătit de Stat
Preoţii sunt formatori de opinie publică, aşa încât politicienii preferă să nu îi ofenseze. Într-un text distribuit în toate parohiile, în decembrie 2010, Sfântul Sinod al celor treisprezece Episcopi îi denunţa pe "troici" (troica, in sistemul sovietic, era un grup de 3 persoane, functionand ca un organ judiciar paralel cu cel oficial, pentru gestionarea si grabirea pedepselor asupra persoanelor antisovietice) – pe reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană – ca fiind o forţă "străină, de ocupaţie”.

Biserica Ortodoxă este unul dintre pilonii naţiunii elene – o ţară în care Constituţia a fost scrisă "în numele Sfintei Treimi, Treime întru o Fiinţă şi nedespărţită", şi unde preoţii vin la şcoli în prima zi a unui nou an universitar să îi binecuvânteze pe elevi. Ei mai binecuvântează, de asemenea, noile Parlamente. Catehismul este predat în şcolile publice, şi oamenii de toate vârstele îşi fac semnul Crucii atunci când trec pe lângă biserici.
În martie 2010, guvernul socialist al lui George Papandreou a decis introducerea unei taxe impuse bisericilor, de până la 20 la sută pe venit şi între 5%-10% pentru donaţiile raportate. Cei 10.000 de preoţi şi episcopi sunt plătiţi de către Stat, aceasta însemnând o cheltuială bugetară de 220 de milioane de euro pe an.
Fostul ministru de finante, George Papaconstantinou, a planificat să taie din nou participarea Statului la salariile clerului, dar de îndată ce ştirea a ajuns în Guvern, ea s-a evaporat. Actualul ministru de finanţe, Evangelos Venizelos, care este foarte apropiat de comunitatea ortodoxă, nu are vreo astfel de ambiţie.

Averea Bisericii este “un mit”?
Ştirea despre controversa stârnită de scutirea de noul impozit a împins Biserica să iasă din lăcaşurile sale şi să se aventureze înspre propriile conturi, încât vineri, 16 septembrie 2011, ea a ajuns să publice valoarea impozitelor pe care le plăteşte. Direcţia pentru Servicii Economice a afirmat că, în 2010, a plătit 2,5 milioane de euro ca impozit pe venitul din chirii şi vânzări. De asemenea, ea a arătat că deţine 30 de proprietăţi în Atena (dintre care şase sunt neocupate) şi paisprezece în Salonic.
Răspunzând atacurilor din ce în ce mai comune, care vizeaza problema proprietăţii Bisericii, Arhiepiscopul Atenei, Hieronymus, cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe din Grecia, a afirmat insistent că averea Bisericii este doar "un mit". El a mai susţinut că, în urma confiscărilor numeroaselor proprietăţi pe care le-a avut, Biserica are acum doar 4% din activele deţinute de aceasta înainte de revoluţia greacă din 1821.

Ziarele au publicat o serie de poveşti cu privire la soarta Bisericii Ortodoxe. Potrivit Kathimerini (centru-dreapta), activele sale s-au ridicat la 700 de milioane de euro în 2008, în timp ce Stefanos Manos, un fost ministru al Economiei, le-a estimat la peste un miliard de euro. În contextul acestor cifre, care nu au fost confirmate oficial, cele 2.5 milioane de euro plătite de către Biserică par o sumă mică.
În acelaşi timp, aceste estimări iau în considerare doar o parte din activele ecleziastice, care sunt gestionate direct de către serviciile centrale ale Bisericii. Acestea nu includ proprietatea deţinută de parohii, unele dintre ele fiind foarte bogate. Nici nu iau în considerare proprietăţile deţinute direct de către cele 80 de episcopii greceşti care se bucură de o autonomie semnificativă, sau de activele celor 450 de mânăstiri, fie că depind de Biserica Greciei sau nu (cum ar fi cele din Muntele Athos, care au un statut aparte). Pentru a privi global, trebuie să menţionăm, de asemenea, si proprietatea deţinută în Grecia de către Patriarhiile Ortodoxe de Constantinopol, Ierusalim şi Alexandria.

Biserica Ortodoxa din Grecia, cel de-al doilea mare proprietar de pământuri
Deţinând 130.000 de hectare, Biserica este cel mai mare proprietar din ţară (după Statul grec). Conform lui Meichanetsidis Vassilis, reprezentant al Serviciilor de Comunicaţii ale Arhiepiscopiei din Atena, o mare parte dintre "aceste terenuri sunt terenuri forestiere, terenuri care nu sunt potrivite pentru construcţii", dar între exploatările Bisericii se află, de asemenea, clădiri din zona Atenei şi din suburbiile bogate ale litoralului din sudul capitalei.
Biserica deţine o cotă de 1,5% acţiuni la Banca Naţională a Greciei şi are un reprezentant oficial, Mitropolitul de Ioannina, Theoklitos, care, conform revistei financiare Forbes a primit 24.000 de euro comisioane, în 2008.
Chiar terenul gol poate aduce profit. Călugării mănăstirii bogate din Penteli, la nord de Atena, sunt căutaţi de investitori, contra a un miliard de euro, pentru exploatarea unei părţi muntoase, prin transformarea ei într-un parc fotovoltaic de captare a energiei solare.

Aceasta este noua strategie oficială a Bisericii: să închirieze proprietăţi pentru serviciul său de caritate. În 2010, Biserica a cheltuit peste 100 de milioane euro pentru activităţile caritabile, care au crescut în timpul crizei. "În Atena, oferim între 10.000 şi 12.000 de mese în fiecare zi", explică Vassilis Meichanetsidis.
Ba chiar, participarea filantropică a Bisericii Ortodoxe este relativ nouă şi a primit deja unele lovituri, în 2010 fiind forţată să îşi revizuiască activitatea, datorită managementului foarte slab” incheie articolul amintit, informează serviciul de presă LONews.

– un articol traducere, interpretare si redactare: Ec. Ana-Carmen

Despre articolul din Le Monde, aici:

(ANALIST) Despre modul in care, aflata in vizorul Statului, Biserica din Grecia se simte jefuita. Impozitari si verificari de conturi

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.