Relatari de la Sfintirea Crucii din Orlesti

Sfinitrea crucii din Orlesti 2011 Lăcașuri Ortodoxe 1 Credincioşii localităţii vâlcene Orleşti au trăit ieri, 24 septembrie 2011, o intensă bucurie duhovnicească, deoarece în mijlocul lor a fost prezent Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Prezenţa Preasfinţiei Sale a fost prilejuită de manifestările religioase şi culturale dedicate viticultorilor şi agricultorilor orleşteni, informeaza pentru Serviciul de presa LONews, contributor aflat in zona, Arhidiacon Ioan Liviu Gaman.

Sfinitrea crucii din Orlesti 2011 Lăcașuri Ortodoxe Lăcașuri Ortodoxe 2

Evenimentul a debutat la orele 15:30, cu slujba de sfinţire a Grădiniţei cu program prelungit din satul Sâlea, comuna Orleşti, după care, în biserica „Adormirea Maicii Domnului”, din Parohia Valea Bisericii, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Slujba Vecerniei cu Litie şi a sfinţit un spaţiu consacrat aprinderii de lumânări.

Sfinitrea crucii din Orlesti 2011 Lăcașuri Ortodoxe 3

Pentru activitatea pastorală şi administrativă desfăşurată în parohie, părintelui paroh Valentin Popa i-a fost acordat rangul onorific de iconom stavrofor, iar Primarului comunei Orleşti, Constantin Cîrstina, din partea Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, i-a fost conferită diploma de vrednicie pentru contribuţia adusă la înfrumuseţarea lăcaşurilor ortodoxe şi sprijinirea misiunii Bisericii.

De la orele 18:00, întreaga adunare, cler şi credincioşi, a pornit în Pelerinaj cu icoana „Adormirii Maicii Domnului”, pe traseul Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului”, prin satul Orleştii de Sus, până în Dealu Crisasca, unde a fost Sfinţită Crucea ridicată în memoria viticultorilor şi agricultorilor din localitate.

După slujba de sfinţire a Sfintei Cruci Preasfinţitul Părinte Emilian a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a arătat semnificaţia Crucii şi importanţa cinstirii ei, şi a evidenţiat simbolismul pelerinajului :

Sfinitrea crucii din Orlesti 2011 Lăcașuri Ortodoxe 4 „Este o împlinire sufletească a celor care au ctitorit această Sfântă Cruce şi o bucurie pentru noi că ni s-a dat posibilitatea de a parcurge un drum prin care înţelegem drumul vieţii noastre, de la asumarea Crucii la propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu în lume. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să binecuvinteze pe toţi locuitorii acestei comune, pe toţi binecredincioşii care vor cinsti de acum cum se cuvine Sfânta Cruce în mijlocul ogoarelor lor unde se ostenesc zilnic. Dumnezeu să-i binecuvinteze şi să înmulţească roadele pământului în această regiune şi în toată lumea.”

La manifestările religioase din comuna Orleşti au participat oficialităţi, preoţi, profesori, oameni de cultură și sute de credincioși din parohie şi din localităţile învecinate, informeaza Serviciul de presa LONews.

– un articol realizat de contributor: Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.