FOTO / Hramul Metocului Patriarhal al Bisericii Ortodoxe Autonome Chineze, in Moscova 2011

Metoc Patriarhal Biserica Ortodoxa Autonoma Chineza Moscova 2011 Lăcașuri Ortodoxe 1    Înfiinţată de către Sfântul Sinod, Misiunea Bisericii Ortodoxe Ruse a lucrat în China, începând din 1713. În secolul al XX-lea ea şi-a extins considerabil activitatea, deschizându-şi reprezentanţe în Harbin, în aşezarea urbană Dalny din Ciukotka, în staţia Manciuria China de Est şi în cele din urmă în St. Petersburg şi Moscova, informeaza Serviciul de presa LONews.
   Reprezentanţa din Moscova, a misiunii Bisericii Ruse din China, a fost înfiinţată în anul 1908. În 1922 biserica Reprezentanţei a fost sigilată. În 1978, o parte a clădirii a fost demolată, iar în 1990 zona bisericii a devenit groapă de gunoi.
Metoc Patriarhal Biserica Ortodoxa Autonoma Chineza Moscova 2011 Lăcașuri Ortodoxe 2

   În 2007, Sfântul Sinod, odată cu cea de-a 50-a aniversare a Bisericii Ortodoxe Autonome Chineze, a decis să continue eforturile DECR de normalizare a situaţiei din această Biserică, în dialog cu partea chineză, deschizand o reprezentanţă a acestei Biserici în Moscova.
   În 2011, Patriarhul Kirill a decretat că Metocul Chinez Patriarhal va funcţiona la Biserica Sf. Nicolae din Golutvin.

Metoc Patriarhal Biserica Ortodoxa Autonoma Chineza Moscova 2011 Lăcașuri Ortodoxe 3

   În data de 21 septembrie 2011, la sărbătoarea Naşterea Maicii Domnului (c.Iul.), Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, şeful Departamentului pentru Relaţii Externe al Patriarhiei Moscovei, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica Sfântul Nicolae a Naşterii Maicii Domnului din Golutvin, cu rol de reprezentanţă a Bisericii Ortodoxe Autonome Chineze la Moscova, numită Metoc Patriarhal Chinez.
 Metoc Patriarhal Biserica Ortodoxa Autonoma Chineza Moscova 2011 Lăcașuri Ortodoxe 4

  Printre închinători s-au aflat binefăcători ai Bisericii Sf. Nicolae. Unii au rostit rugăciuni în limba chineză. După Liturghie a avut loc o procesiune cu Sfânta Cruce.
   Salutându-l pe preşedintele DECR, în numele clerului bisericii şi al enoriaşilor, parohul bisericii, protoiereul Igor Zuev, a subliniat progresul esenţial în eforturile făcute pentru normalizarea situaţiei din Biserica Ortodoxă Autonomă Chineză. "Noi, ca slujitori ai Metocului chinez avem încă multe de făcut şi suntem conştienţi de amărăciunea slăbiciunii noastre. Dar, noi ştim că puterea lui Dumnezeu este desăvârşită în slăbiciune", a mai spus el.
Metoc Patriarhal Biserica Ortodoxa Autonoma Chineza Moscova 2011 Lăcașuri Ortodoxe 5

   În predica sa arhipastorală privind Naşterea Maicii Domnului, Mitropolitul Ilarion a vorbit despre naştere ca binecuvântare a lui Dumnezeu. El a afirmat cu regret că naşterea a încetat să fie o prioritate pentru cuplurile căsătorite în ţară, astăzi, deoarece acestea au ca prioritate acum bunăstarea materială. "Cu această atitudine este dificil să ne aşteptăm ca poporul nostru să prospere şi populaţia noastră să crească. Aceasta se întâmplă deoarece scara de valori pe care le apreciază oamenii astăzi nu corespunde poruncilor lui Dumnezeu", a mai spus el.

Metoc Patriarhal Biserica Ortodoxa Autonoma Chineza Moscova 2011 Lăcașuri Ortodoxe 6

   Adresându-se parohului bisericii, Mitropolitul Ilarion şi-a exprimat aprecierea că numărul de enoriaşi – nu numai ruşi, dar şi din China – a crescut", deoarece aceasta este singura biserică din Moscova în care se slujeşte parţial şi în limba chineză", a spus el.
   De asemenea, el a mai subliniat un anumit progres realizat în colaborarea dintre Biserica Rusă şi Autorităţile chineze, în cadrul eforturilor de normalizare a vieţii credincioşilor ortodocşi din China.

Metoc Patriarhal Biserica Ortodoxa Autonoma Chineza Moscova 2011 Lăcașuri Ortodoxe 7

   "Noi nu avansăm cu paşi uriaşi, desigur, dar avansăm cu paşi mici. Recent, am fost promis că doi studenţi vor veni din China pentru instruire în şcolile noastre teologice, astfel încât aceştia să devină preoţi şi să slujească în China", a mai spus el.
   "Fie ca aceasta biserică, Sfântul Nicolae, să slujească drept punte de legătură între Biserica Ortodoxă Rusă şi fiica ei, Biserica Ortodoxă Autonomă Chineză", a concluzionat acesta, informeaza Serviciul de presa LONews, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.