120 de copti crestini au parasit Biserica, `din cauza legii divortului sau recasatoririi`

crestini copti parasind Biserica pentru divort    Biserica Ortodoxă Coptă din Egipt a primit mai mult de 120 de anunţuri individuale, din partea creştinilor copţi, prin care aceştia informau Biserica despre faptul că au părăsit definitiv denumirea de ortodox, potrivit unor surse ale Bisericii, informează Serviciul de presă LONews.
   Potrivit surselor, cei care îşi declară intenţia de părăsire a denominaţiunii au pretins că această manevră i-ar "ajuta în faţa instanţelor şi legii islamice, să aibă libertatea de a divorţa".

   Sursele mai spun că cei mai mulţi dintre “disidenţi” se vor alătura, de acum, Bisericii Evanghelice, cu mulţi alţii proveniţi din Biserica Catolică. Biserica Evanghelică aplică un statut personal care permite divorţul, în comparaţie cu Biserica Coptă, pentru nouă motive, fără a se limita doar la cazurile de adulter.

   Între timp, şeful Comuniunii Anglicane, Safwat al-Bayaadi, a declarat pentru Al-Masry Al-Youm: "până acum nu am primit nici măcar o cerere de alăturare la Biserica Evanghelică".
   El a mai spus că, dacă cei care doresc asigurarea unui divorţ vor să se alăture, atunci cererile lor vor fi examinate de la caz la caz.

   Activistul copt Mounir Michael a declarat că copţii care cer o a doua căsătorie "nu au altă alegere, decât să se rupă de Biserica Ortodoxă".
   El a mai spus că activiştii copţi au făcut presiuni de stat pentru a trece o lege care să permite căsătoria civilă fără implicarea Bisericii Ortodoxe Copte.

   Mariam al-Naggar, o figură de frunte în Dreptul la Libera Viaţă, un grup de presiune copt care lucrează pe tema dreptului la divorţ şi recăsătorire, a spus că pasul părăsirii colective a Bisericii deja dă roade.
   Ea a adăugat că cei care pleacă nu vor mai aparţine Bisericii Ortodoxe şi, prin urmare, nu "vor mai respecta normele comunităţii lor", în special în ce priveşte legile statutului personal.

   Mişcarea Dreptul la Viaţă a organizat un protest în faţa Ministerului Justiţiei joia trecută, cerând în numele copţilor să li se acorde dreptul de a divorţa şi de a se recăsători. În timpul protestului, un grup de copţi şi-au adăugat numelor lor într-o listă de declarare a retragerii din Biserica Coptă, prima de acest fel din istoria Bisericii.
   29 şi nouă de persoane au semnat lista în timpul protestului, ea circulând în prezent şi on-line.

   După ocuparea postului de conducere al Bisericii Ortodoxe Copte, în 1971, Papa Shenouda al III-lea a restricţionat divorţul doar la cazurile de adulter sau de convertire la o altă religie sau sectă creştină diferită, modificând regulamentul din 1938 care le permitea copţilor să divorţeze pe motive de impotenţă, abandon, abuz şi handicap mental.
   Prin urmare, creştinii din căsnicii nefericite care doresc să divorţeze, dar în cazul carora adulterul nu este unul dintre factorii cauzatori, se confruntă cu o alegere dură: completarea unei cereri false de adulter sau convertirea, mai informează Serviciul de presă LONews.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.