Cu binecuvântarea Mitropolitului Ilarion, primatul Bisericii Ortodoxe Ruse din afara frontierelor, moaştele Sfântului Spiridon al Trimitundei, făcătorul de minuni, au fost găzduite în perioada 16-19 septembrie 2011, la Biserica Sfântul Arhanghel Mihail din Cannes.
Moaştele au fost aduse de o delegaţie grecească, condusă de episcopul Nectarie, Mitropolit de Corfu, Paphos şi insulele din jur.
Închinarea la Sfintele Moaşte şi slujbele (Liturghii, slujbe de mulţumire, Acatist…) s-au desfăşurat continuu în această biserică, pe toată perioada, conform mărturisirilor unor membri-abonaţi aflaţi în această zonă, informează Serviciul de presă LONews.
Sfântul Ierarh Spiridon a trăit în Cipru, la sfârşitul celui de-al III-lea secol – începutul secolului al IV-lea. Sub Împăratul Constantin cel Mare, el a fost ales episcop al oraşului Trimitunda, în Cipru.
Prin mărturisirea şi harul său, acesta a convertit la credinţa creştină un filozof arian, folosind o cărămidă pentru a ilustra modul în care o entitate (căramida) poate fi compusă din trei entităţi (foc, apă şi pământ), o metaforă pentru Doctrina Sfintei Treimi. În icoane, Sfântul Spiridon este reprezentat având în mână o cărămidă. În Rusia, înainte de revoluţie, el a fost la fel de tare cinstit precum Sfântul Nicolae.
Moaştele sfântului s-au păstrat întregi. Mai mult, acestea au temperatura unui organism viu şi îşi păstrează înfăţişarea şi consistenţa. Doar mâna dreaptă a fost despărţită de restul corpului său.
Încălţămintea sfântului, schimbată regulat, deşi practic acesta nu se deplasează în formă materială, apare mereu ca fiind uzată.
Există credinţa că s-ar deplasa pentru a-i ajuta pe cei în suferinţă. Prin urmare, încălţările care se schimbă regulat, se oferă bisericilor, mai informeaza Serviciul de presa LONews, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.