Biserica `Sf. Cuvioasa Paraschiva` din Suiesti, la 60 de ani de la rectitorire (Cermegesti, Stanesti – Valcea)

Biserica Sf Parascheva Suiesti - cermegesti Stanesti Valcea 2011 1    Construită în stil maramureşan, din lemn, în comuna Gârlău, jud. Sălaj, înainte de anul 1700, bisericuţa cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” a fost strămutată în anul 1939 în comuna Breaza, jud. Prahova, intr-un centru militar, informeaza pentru Serviciul de presa LONews, contributor Arhidiacon Ioan Liviu Gaman, aflat in zona.

Biserica Sf Parascheva Suiesti - cermegesti Stanesti Valcea 2011 2

Biserica Sf Parascheva Suiesti - cermegesti Stanesti Valcea 2011 3

   În anul 1951, Patriarhul Justinian a hotărât să o strămute în satul lui natal Suieşti, deoarece vechea biserică de aici, tot din lemn, se dărâmase.

Biserica Sf Parascheva Suiesti - cermegesti Stanesti Valcea 2011 4

   Astfel, în martie 1951, biserica a fost strămutată, iar la 1 mai 1951, în a treia zi de Paşti, a fost resfinţită în prezenţa patriarhului, care avea vârsta de 50 de ani.

Biserica Sf Parascheva Suiesti - cermegesti Stanesti Valcea 2011 5

   Bisericuţa este netecuintă, bârnele seculare fiind îmbinate cu meşteşug, iar turnul înalt de circa 15 metri îi dă un aspect deosebit. În inventarul ei se găsesc cateva donaţii care poartă semnătura Patriahului Justinian: Sfântul Antimis, Cazania şi căteva cărţi şi alte obiecte.

Biserica Sf Parascheva Suiesti - cermegesti Stanesti Valcea 2011 6

Biserica Sf Parascheva Suiesti - cermegesti Stanesti Valcea 2011 7

   Cel de-al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, pe numele sau de mirean Ioan Marina, s-a născut la 22 februarie 1901, în familia unor ţărani credincioşi din localitatea Suieşti, judeţul Vâlcea.

Biserica Sf Parascheva Suiesti - cermegesti Stanesti Valcea 2011 8

   Ca patriarh, Justinian Marina a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe Române prin cunoscutul său „Apostolat social”, prin care a ştiut să dea o nouă orientare activităţii Bisericii în condiţiile grele de viaţă instaurate de regimul comunist.

Biserica Sf Parascheva Suiesti - cermegesti Stanesti Valcea 2011 9

   Patriarhul Justinian a trecut la cele veşnice la data de 26 martie 1977, fiind înmormântat în biserica Mănăstirii „Radu Vodă” din Bucureşti.

Biserica Sf Parascheva Suiesti - cermegesti Stanesti Valcea 2011 91

   Duminica de după Înălţarea Sfintei Cruci, din acest an, a însemnat un prilej de deosebită bucurie duhovnicească pentru credincioşii din Parohia Cermegeşti, comuna Stăneşti, judeţul Vâlcea.

Biserica Sf Parascheva Suiesti - cermegesti Stanesti Valcea 2011 92

   In ziua de 18 septembrie 2011, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, au oficiat Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Cuvioasa Parascheva”, din satul Suieşti, cu ocazia aniversării a 60 de ani de la rectitorire.

Biserica Sf Parascheva Suiesti - cermegesti Stanesti Valcea 2011 93

   La acest eveniment sărbătoresc a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, care i-a binecuvântat pe credincioşii prezenţi, mulţumind lui Dumnezeu pentru această deosebită zi.

Biserica Sf Parascheva Suiesti - cermegesti Stanesti Valcea 2011 94

   Înaintea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, împreună cu Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, au sfinţit o troiţă şi o fântână ridicate în incinta bisericii, în memoria Patriarhului Justinian Marina, cel de-al treilea Patriarh al României.

 Biserica Sf Parascheva Suiesti - cermegesti Stanesti Valcea 2011 95

   Răspunsurile la strană au fost date de către corul de maici al mănăstirii Govora. După Sfânta Liturghie a fost săvârşită o slujbă de pomenire a ctitorilor, binefăcătorilor şi ostenitorilor acestui sfânt aşezământ.

Biserica Sf Parascheva Suiesti - cermegesti Stanesti Valcea 2011 96

   Începând cu orele 12:00, pe platoul din faţa bisericii, a avut loc o manifestare dedicată vrednicului de pomenire ierarh Justinian Marina, Patriarhul României între anii 1948-1977, Simpozionul intitulat „Patriarhul Justinian Marina şi locurile natale – 60 de ani de la rectitorirea bisericii”.

   Evenimentul memorial marchează 110 ani de la naştere, 1901-2011, şi 60 de ani de la rectitorirea Bisericii „Cuvioasa Parascheva” în localitatea Suieşti, judeţul Vâlcea.

   Manifestarea culturală, dedicată aniversării a 60 de ani de la rectitorirea Bisericii „Cuvioasa Parascheva” de către cel de-al treilea Patriarh al României, Justinian Marina, a fost organizată de Primăria Comunei Stăneşti, Parohia Cermegeşti, Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea, Societatea Culturală „Anton Pann” şi Academia Olimpică Română – filiala Râmnicu Vâlcea, sub patronajul Arhiepiscopei Râmnicului.

Biserica Sf Parascheva Suiesti - cermegesti Stanesti Valcea 2011 97

   În deschiderea simpozionului, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a rostit un cuvânt dedicat vieţii şi activităţii pastorale şi social-misionare a Patriarhului Justinian.

   În cadrul întrunirii au mai ţinut prelegeri despre personalitatea marelui patriarh: Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, Academicianul Gheorghe Păun, scriitoarea Zenovia Zamfir, moderatorul întâlnirii, istoricul George Rotaru, Pr. Prof. Ion Iliescu, parohul bisericii şi alte personalităţi ale vieţii culturale vâlcene.

   La final, a fost prezentată lucrarea „Patriarhul Justinian Marina şi locurile natale”, culegere de articole îngrijită de Zenovia Zamfir.

   La acest important eveniment au mai participat reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale, preoţi, profesori, oameni de cultură, istorici şi numeroşi credincioşi din parohie şi din împrejurimi, Serviciul de presa LONews.

– un articol alcatuit de contributor: Arhidiacon Ioan Liviu Gaman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.