Afectata de criza, Ungaria preda scolile de stat Bisericii

scoli preluate de Biserica in Ungaria Conform datelor primite de la membri-abonaţi aflaţi în Varşovia, Polonia, autorităţile locale din Ungaria predau şcolile de stat Bisericii, întrucât nu îşi pot permite întreţinerea acestora, informează serviciul de presă LONews.

Astfel de decizii sunt cauzate de recesiunea economică, potrivit unor surse din Biserică.

“Bisericile au dreptul de a conduce şcoli în Ungaria, ca prestatoare de servicii publice, după aceleaşi reguli financiare cu sponsorii publici”, a declarat Miros Balazs, lider ecumenic al Bisericii Reformate din Ungaria, informează serviciul de presă LONews.

“Sistemul şcolar are propriile sale probleme aici, care afectează şi şcolile bisericeşti, de asemenea. Cu toate acestea, în general, bunăstarea şcolilor care aparţin Bisericii este mai mare, deoarece fiecare Biserică are o comunitate în spatele ei”, a mai adăugat el.

Publicaţia săptămânală maghiară Heti Valasz a raportat în această vară că consiliile locale au fost obligate să abandoneze şcolile lor în faţa reducerii subvenţiilor de la stat, a datoriilor municipale şi a numărului în scădere de copii, adăugând că mai mult de 60 de şcoli au fost acordate asociaţiilor religioase în ultimele luni.

“Congregaţiilor nu numai că iau în calcul resursele financiare care trebuie să fie asigurate pentru preluare. Ele trebuie însă să garanteze, de asemenea, capacitatea spirituală şi potenţialul comunităţii pentru o astfel de întreprindere, studiind atitudinea părţilor interesate, cum ar fi părinţii, în prealabil”.

În aprilie 2011, premierul Viktor Orban, al guvernului de centru-dreapta, a recunoscut, prin intermediul unei noi constituţii naţionale, că cetăţenii maghiari “recunosc rolul cheie al creştinismului în susţinerea naţiunii”.

O noua lege a cultelor, în luna iulie 2011, a întărit şi ea poziţia Bisericii.

“Guvernul actual pune un accent mai mare pe moştenirea creştină… iar asta este important într-o ţară post-comunistă. Chiar într-o perioadă în care se confruntă cu situaţia dificilă economică şi socială, face eforturi pentru a menţine o bună cooperare cu comunităţile bisericeşti”, a mai spus Miros, informează serviciul de presă LONews.

– articol traducere, interpretare si redactare: Ing. Catalin Ion

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.