Publicat pe 13.09.2011

Intr-o Europa laica, trebuie sa vedem Bisericile lucrand impreuna – Viorel Ionita / Conferinta Bisericilor Europene Budapesta 2011

 

 

 

   Bisericile din Europa pot rezista în faţa secularizării şi pot face progrese în lucrarea misionară doar în cazul în care îşi pun la un loc resursele şi cooperează mai strâns, potrivit unuia dintre ecumeniştii de top.    "Nu trebuie să încercăm să facem planuri de trasare a unor obiective pe termen lung, ci doar să fim realişti şi să vedem ce trebuie făcut", a declarat Viorel Ioniţă, secretar general interimar al Conferinţei Bisericilor Europene (CBE/CEC), informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, conform materialelor primite de la mebri corespondenţi aflaţi în Varşovia, Polonia.

 

   "Există însă un puternic sentiment că sunt şanse reale de eficienţă în cadrul misiunii şi de recâştigare a unei părţi din terenul pierdut de Biserici în Europa".

 

   Teologul român a rostit aceste cuvinte în urma unei consultări a Comisiei de Dialog a Bisericilor din cadrul CBE, la Budapesta, organizată în perioada 29-31 august 2011, care stabileste recomandări practice pentru lucrarea de misiune comună interconfesională creştină pe continent.

 

   Într-un interviu acordat unor publicaţii occidentale, la începutul lunii septembrie, acesta a mai spus că misiunea Bisericii a însemnat întotdeauna o "preocupare cheie" a CBE, care grupează 120 de Biserici Ortodoxe, Protestante, Anglicane şi Catolice din Europa, alături de alte 40 de organizaţii.    El a adăugat că un grup de lucru instituit de către CBE în iulie 2009, în Lyon, a recomandat "un proces foarte complex de reflecţie" asupra priorităţilor misiunii în viitor.

 

   "În timp ce unele ţări europene sunt post-moderniste şi post-creştine, alte societăţi nu sunt atât de secularizate iar unele pot fi definite ca fiind chiar post-secularizate", a afirmat preotul ortodox în vârstă de 65 de ani. "Având în vedere aceste contexte diferite, am încercat să identificăm ce rol ar trebui să aibă CBE în domeniul misionarismului, şi să canalizăm acest lucru în dezbaterile viitoare ale Conferinţei, astfel încât sarcina misionarismului să fie una centrală".    Rolul social şi cultural al Bisericilor şi Asociaţiilor religioase variază mult în cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, care includ patru ţări în mod tradiţional ortodoxe şi şase protestante, 17 fiind predominant romano-catolice. Consiliul Europei cuprinde încă 20 de ţări, unele predominant musulmane, precum Azerbaidjanul, Bosnia-Herţegovina şi Turcia.

 

   Un comunicat de presă emis în data de 1 septembrie 2011 specifica faptul că în cadrul consultărilor ce au avut loc la Budapesta, conduse de Istvan Szabo, un episcop al Bisericii Reformate Ungare, s-a ajuns la un consens privind "necesitatea ca activitatea misionară să ocupe un loc central în organizaţia CBE" şi s-a solicitat dezvoltarea "unei terminologii şi a înţelegerii misiunii comune".    Comunicatul adăuga că Peter Erdo, cardinal şi preşedinte maghiar al Consiliului Conferinţelor Episcopale Europene Romano-Catolice, amintea într-un cuvânt al sau despre "potenţialul descoperirii unei unităţi mai profunde între tradiţiile creştine" în lucrarea de misiune: trebuie să se aibă în vedere "paşi concreţi” în stabilirea unor relaţii mai strânse cu reţelele misionare europene existente".    "Recomandăm ca CBE, ţinând cont de noile realităţi ecumenice şi de vibrantele schimbări ecleziale care modelează şi extind spaţiul ecumenic, să încerce să elaboreze o platformă adecvată pentru un cât mai amplu angajament creştin şi ecumenic", adăuga acest comunicat.

 

   Ioniţă a mai spus că Bisericile din Comisia de Dialog recomanda, de asemenea, o accentuare mai puternică a misiunii în învăţământul teologic, şi a recunoscut "oportunitatea deosebită" pe care o reprezintă migranţii pentru Biserici, ai căror membri de multe ori au venit din ţări cu rădăcini profund creştine.    "Ar fi nepotrivit să ne gândim la Bisericile istorice din Europa, ca şi când ar exista acum doar într-o formă slăbită, astfel încât să aibă nevoie de ajutor şi mântuire din afară, dar migranţii aduc adesea cu ei noi forme de abordare şi noi experienţe care pot îmbogăţi ceea ce există deja aici", a mai spus el.

 

   În cadrul aceleiaşi Consultări din Budapesta, a mai fost lansată şi o invitaţie către Bisericile din Comisia de Dialog pentru organizarea unei "consultări misionare anuale", care să încurajeze totodată un "angajament mai profund" în deja existentele declaraţii de misiune ecumenică, precum “2001 Charta Oecumenica” şi “2010 Edinburgh Common Call”, în promovarea educaţiei "de formare ecumenică" a pastorilor şi preoţilor şi în punerea la comun a modelelor şi practicilor eficiente la nivel de parohie şi de congregaţie, mai informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

 

– articol, traducere si redactare: Ing. Catalin Ion

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.