Hramul Manastirii Ostrov 2011

Manastirea ostrov schit 2011 1    Manastirea Ostrov este un schit de calugăriţe, cu hramul ”Naşterea Maicii Domnului” şi se află amplasat pe o insulă a lacului de acumulare al hidrocentralei Călimăneşti de pe râul Olt, fiind legat de staţiunea balneo-climaterică Călimăneşti-Căciulata printr-un pod, la o distanţă de 5 km de la halta C.F.R. Călimăneşti-Jiblea, informeaza pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, contributor Arhidiacon Ioan Liviu-Gaman.

   Biserica este rezidită pe locul unei biserici mai vechi din secolul al XIV-lea sau începutul secolului al XV-lea, între anii 1520-1521, fiind ctitorită de domnitorul Neagoe Basarab şi soţia sa, doamna Despina.

Manastirea ostrov schit 2011 2

   S-a sfinţit nezugrăvită, pentru cult folosindu-se în prima fază icoane pictate, aflate astăzi în Muzeul de Artă al României. Altarul a fost pictat în 1752, restul bisericii fiind în stil frescă, de o remarcabilă valoare artistică şi a fost terminat în anul 1760. Tot atunci i s-a înlocuit şi inscripţia din pisania veche cu un text românesc, scris cu litere chirilice.

Manastirea ostrov schit 2011 3    O mare podoabă de arhitectură interioară, care a infrunţat vremurile, este ”tâmpla aurită”, din lemn de tei care datează exact de la zidirea bisericii. Icoanele împărăteşti sunt foarte vechi, unele ipoteze susţinând că ar fi chiar cele originare. Icoana Maicii Domnului a fost restaurată în 1791 de Ioan Zugravul.

   La 22 decembrie 1838 chiliile şi clădirile existente au fost distruse de un incendiu, fiind rezidite pe temeliile vechi în anul 1940. Principalele restaurări s-au făcut în anii 1940, 1956-1957, 1962-1963.

   Din timpul lui Neagoe Basarab au rămas trei icoane: Sfântul Nicolae, Coborârea de pe cruce şi Sfântul Sava, toate de o mare valoare artistică, în prezent aflate în custodia Muzeului de Arta al României.

Manastirea ostrov schit 2011 4

   Începand cu secolul al XVI-lea până în 1890, Schitul Ostrov a fost schit de călugăriţe. În acest schit s-au călugărit soţia lui Neagoe Basarab, Doamna Despina cu numele de Platonida, şi mama lui Mihai Viteazul care şi-a luat numele de Teofana.

   Construcţia hidrocentralei Călimăneşti a impus ca biserica împreună cu insula să fie ridicate cu circa 6 m, pentru a nu fi inundate, şi reconstruită casa stăreţiei. Întregul ansamblu insular este un frumos parc de agrement pentru vizitatorii staţiunii Călimăneşti-Căciulata care, pe lângă alte ”dotări”, reuneşte un numar de 47 de specii de arbori, arbuşti şi trandafiri.

Manastirea ostrov schit 2011 5    În ziua Praznicului „Naşterii Maicii Domnului” 2011, hramul Sfintei Mănăstiri Ostrov, ctitoria Sfântului voievod Neagoe Basarab, în prezenţa ÎPS Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Preacuviosul Părinte Protosinghel Conf. Univ. Dr. Justinian Cârstoiu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de peste 25 de preoţi şi diaconi.

   Sărbătoarea a început în seara zilei de miercuri, 7 septembrie cu slujba de priveghere şi a continuat astăzi, 8 septembrie, cu Acatistul Naşterii Maicii Domnului şi cu Sfânta Liturghie.

   După Sfânta Liturghie, Părintele Profesor Justinian Cârstoiu a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidcenţiat însemnătatea praznicului „Naşterii Maicii Domnului nostru Iisus Hristos”, sfătuindu-i pe credincioşii prezenţi să trăiască în ascultare, smerenie şi curăţenie sufletească, şi să înalţe rugăciuni către Maica Domnului, singura ocrotitoare şi mijlocitoare la Fiul său pentru sufletele noastre.

 Manastirea ostrov schit 2011 6   La eveniment a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, care i-a binecuvântat pe credincioşii prezenţi la Sfânta Liturghie.

   La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru ctitorii, binefăcătorii şi ostenitorii acestui sfânt locaş.

   Răspunsurile la strană au fost date de către corul „Armonia” din Târgovişte.

   Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, şi la iniţiativa Părintelui Protosinghel Justinian Cârstoiu, la mănăstirea Ostrov au fost aduse în aceste zile şi puse spre închinare moaştele a mai mulţi sfinţi: Sfântul Ierarh Nicolae, Sfântul Chesarie, Sfintele Muceniţe Tecla şi Chiriachi şi Sfinţii mucenici ucişi în Muntele Sinai.

   Cu această ocazie a fost sărbătorită şi împlinirea a 490 de ani de la ctitorirea bisericii Mănăstirii Ostrov de către Sfântul Voievod Neagoe Basarab şi familia sa. La marea sărbătoare prăznuită la Mănăstirea Ostrov au mai participat stareţi şi stareţe de la mănăstirile vâlcene, preoţi şi sute de credincioşi din parohiile vecine şi foarte mulţi pelerini din ţară, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– un articol pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe de contributor: Arhidiacon Ioan Liviu Găman / Foto: Adrian Miu

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.