Ghidul Verde MICHELIN: ghidul cultural al calatorului de astazi

Ghidul Verde Michelin Romania - Coperta 1 Structura Ghidului Verde MICHELIN
Structura fiecărui Ghid Verde MICHELIN include trei secţiuni importante semnalate prin etichete colorate aflate în partea dreaptă sau stângă a fiecărei pagini, informeaza Serviciul de presa LONews.
– Organizarea călătoriei este tratată în secţiunea albastră. Aceasta include sugestii pentru excursiile de weekend sau călătorii, itinerarii şi activităţi de făcut cu familia, la care se adaugă numeroase informaţii utile, inclusiv un calendar al evenimentelor care au loc în regiunile respective şi adrese utile, toate pentru a ajuta călătorul să-şi pregătească excursia cât mai bine.
– Înţelegerea oraşului, a regiunii sau a ţării este abordată în secţiunea oranj. Aceasta conţine informaţii culturale, actualizate şi uşor de înţeles. Destinaţia este prezentată dintr-o perspectivă contemporană, permiţând cititorilor să înţeleagă atât detaliile de natură economică cât şi obiceiurile şi viaţa de zi cu zi a localnicilor. Peisajul, istoria, arta şi arhitectura sunt illustrate şi descrise în detaliu.
– Descoperirea obiectivelor turistice. Ghidul prezintă oraşe, situri, itinerarii şi panorame, precum şi hărţi de mari dimensiuni, planuri ale oraşelor şi fotografii, pentru a uşura orientarea turiştilor şi a le face călătoria cât mai plăcută. Fiecare descriere a obiectivelor turistice este însoţită de un număr mare de fotografii, care fac lectura mult mai uşoară, iar în căsuţele alăturate este prezentată o selecţie minuţioasă de hoteluri şi restaurante, pentru toate bugetele.

Ghidul Verde MICHELIN include pe partea interioară a copertei o hartă uşor de citit a celor mai spectaculoase obiective şi, pe prima pagină, o legendă a tuturor simbolurilor folosite. Fiecare prezentare începe cu o imagine sugestivă, astfel încât cititorii să poată vedea, dintr-o privire, principalele trăsături ale sitului: localizarea, locurile de parcare, obiectivele de vizitat, timpul necesar vizitării, facilităţi pentru copii, continuarea vizitei.

Stelele din Ghidul Verde MICHELIN: cunoştinţele Michelin în folosul călătorilor
Toate Ghidurile Verzi MICHELIN conţin informaţii detaliate şi actualizate despre cele mai importante obiective. Pentru a ajuta turiştii să îşi organizeze călătoria în timpul pe care îl au la dispoziţie, astfel încât să nu rateze cele mai importante obiective turistice, ghidul a acordat stele celor mai interesante obiective timp de peste 80 de ani.

Michelin dezvăluie cele nouă criterii de acordare a stelelor
Fiecare sit turistic este evaluat pe baza unui set de nouă criterii dezvoltate independent de autorii Ghidului Verde MICHELIN. Autorii sunt selectaţi datorită abilităţii lor de a identifica valoarea intrinsecă a unui oraş, sit sau punct de atracţie turistică, independent de momentul în care este vizitat, şi apoi să aplice aceleaşi metode pentru toate destinaţiile şi ghidurile.

Criteriile sunt:
1. Prima impresie a vizitatorului
2. Renume sau popularitate
3. Număr de monumente şi/sau muzee de vizitat (pentru o destinaţie culturală) sau număr de activităţi (pentru destinaţiile de amuzament)
4. Premii şi alte forme oficiale de recunoaştere
5. Valoarea artistică intrinsecă sau importanţa istorică a obiectivului sau a operei de artă
6. Frumuseţea sau calităţile estetice
7. Autenticitate, farmec şi unicitate
8. Accesibilitate şi deschidere către vizitator (infrastructură, întreţinere)
9. Calitatea modului de întâmpinare şi a vizitei

Criteriile de acordare a stelelor nu includ cantitatea sau calitatea hotelurilor sau a restaurantelor, numărul vizitatorilor sau disponibilitatea locurilor de parcare.

Cum se acordă stelele
Sistemul de acordare a stelelor Michelin corespunde interesului turistului pentru un anume sit şi sunt definite după cum urmează:

Ghiduri Verzi ale ţărilor, regiunilor şi Ghiduri Verzi tematice:
***: Merită vizitat
**: Merită o oprire
*: Interesant
Un obiectiv poate fi selectat şi descris în ghid chiar dacă nu a primit nicio stea. Obiectivele sau monumentele care nu prezintă niciun interes nu sunt menţionate.

City Green Guides – Ghidurile Verzi ale oraşelor:
***: Recomandare specială
**: Recomandat
*: Interesant

Siturile „cu stele” sunt uşor de găsit
Siturile sunt uşor de găsit mulţumită stelelor MICHELIN, care permit cititorilor să localizeze acele atracţii turistice care merită vizitate (3 stele), care merită o oprire (2 stele) sau sunt interesante (1 stea). Siturile selectate care nu au primit nicio stea sunt şi ele descrise în ghid.

Siturile „cu stele” pot fi văzute imediat pe harta destinaţiilor de pe interiorul copertei fiecărui Ghid Verde.

Ghidul Verde MICHELIN – cinci promisiuni

1. Vizite anonime
Autorii fiecărui ghid MICHELIN au vizitat periodic şi sub anonimat toate locaţiile trecute în ghid pentru a culege informaţii actualizate despre acestea. Ca orice turist obişnuit, aceştia au plătit taxele de intrare în locaţii şi muzee, prezentându-se doar după aceea pentru a cere informaţii suplimentare despre muzeul, grădina zoologică, parcul de agrement sau alte locaţii turistice atractive vizitate. De asemenea, cele aproape 1.000 de scrisori trimise anual de către cititori au furnizat informaţii utile pentru planificarea vizitelor.

2. Obiectivitate
Alegerea locaţiilor turistice este una strict obiectivă, facută în beneficiul cititorilor. Deciziile legate de aceste locaţii sunt discutate în cadrul unei mese rotunde între inspectori şi editori.

3. Selectarea locaţiilor
Ghidurile oferă o selecţie alcătuită din cele mai reprezentative locaţii din toate categoriile turistice: de la obiective culturale, naturale până la locaţii neobişnuite, destinate activităţilor de familie sau educaţionale. Acest lucru este posibil pentru că toţi autorii aplică cu rigurozitate aceleaşi metode.

4. Actualizări regulate
Informaţiile practice pentru turişti sunt actualizate periodic, deoarece noi hoteluri şi restaurante se deschid mereu sau programul de funcţionare şi tarifele acestora se schimbă. Obiectele artistice, de artă meşteşugărească sau de patrimoniu ale unui sit sunt, de asemenea, într-o constantă evoluţie. Drept urmare, toate informaţiile practice, clasificările şi premiile sunt revizuite la fiecare doi sau trei ani, astfel încât informaţiile furnizate cititorilor să fie, pe cât posibil, de încredere şi de actualitate.

5. Coerenţă
Criteriile de clasificare sunt aceleaşi în toate cele 25 de ţări cuprinse în colecţia de Ghiduri Verzi MICHELIN.

Expertiza MICHELIN: cunoaşterea în profunzime a regiunii prezentate
Ghidul Verde MICHELIN este o resursă culturală completă, utilă şi uşor de folosit. Pentru fiecare destinaţie, experţii selectează, vizitează şi evaluează periodic locaţiile turistice. În acest fel, toate ariile sunt acoperite, de la cele mai recomandate monumente care trebuie văzute, până la cele mai puţin obişnuite, de la minuni naturale şi arhitecturale, până la atracţii locale, de la monumente naţionale de patrimoniu, până la destinaţii pentru plimbările de familie.
Pe baza experienţei MICHELIN de peste un secol în domeniul cartografiei, Ghidul Verde a elaborat propriile sale hărţi ale celor mai remarcabile obiective turistice şi culturale. Aceste hărţi oferă cititorului o viziune de ansamblu asupra lucrurilor care trebuie văzute şi făcute. În multe dintre hărţile ţărilor şi regiunilor prezentate, sunt detaliate planurile oraşelor şi cartierelor ceea ce permite vizitatorilor să se deplaseze uşor, economisind timp şi energie.
Autorii ghidurilor sunt călători împătimiţi care au, în acelaşi timp, specializări în turism şi cunoştinţe despre destinaţiile cercetate. Pentru a pregăti un ghid nou sau pentru a actualiza unul existent, doi până la cinci autori petrec mai multe săptămâni pentru a vizita zona respectivă. În timpul călătoriilor lor, pregătite cu mare atenţie, autorii vizitează şi identifică toate restaurantele şi locaţiile cu grad superior de cazare. Bazându-se pe experienţa şi cunoştinţele lor asupra zonei cercetate, aceştia selectează şi evaluează diferite locaţii punând la dispoziţia cititorilor informaţii utile pentru o călătorie cât mai plăcută.
Expertiza echipei editoriale, completată de cea a graficienilor şi cartografilor, asigură o realizare corectă din punct de vedere al culegerii datelor pentru fiecare ghid.

Informaţie sigură – permanent actualizată
Pentru a asigura acurateţea conţinutului ghidului, informaţiile din fiecare Ghid Verde MICHELIN sunt verificate prin vizite în regiuni la fiecare doi sau trei ani şi actualizate constant şi sistematic.

De la prima şi până la ultima linie, totul este controlat şi verificat: programul de vizită al muzeelor, adresele şi tarifele hotelurilor, itinerariile recomandate şi hărţile cu străzile oraşelor.
Ca o asigurare în plus privind acurateţea informaţiilor, noile ediţii ale ghidurilor existente sunt publicate la fiecare trei ani.

Colecţie internaţională
Mai mult decât o simplă traducere, realizarea acestor ghiduri a implicat colectarea de informaţii adaptate în privinţa obiceiurilor şi practicilor grupurilor ţintă de cititori. Aceste ghiduri au fost dezvoltate în linie cu strategia globală a Grupului Michelin, prin alcătuirea de echipe editoriale locale în mai multe ţări, cum ar fi: Spania, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii şi China.

În 2010, colecţia Ghidurilor Verzi Michelin cuprindea 325 titluri în zece limbi (Chineză, olandeză, engleză, franceză, germană, italiană, polonă, română, rusă şi spaniolă) şi a fost vândută în peste 100 de ţări. Peste o treime din ele sunt publicate în alte limbi în afară de franceză.
informeaza, pentru Serviciul de presa LONews, Ing. Dipl. Catalin Ion, proiectant Autovehicule Rutiere.

Citeste alte cateva materiale interesante, pregatite de Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe, pe aceasta tema:

Crearea Ghidului Verde Michelin Romania

Despre Muzeul National al Taranului Roman

Despre Grupul Michelin Romania si Balcani

LISTA (tabelul intreg) Situri romanesti cu stele in Ghidul Verde Michelin dedicat Romaniei

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.