Martiriul Sfantului Ioan Botezatorul, cinstit la Schitul Troianu

Biserica cu hramul „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul”, datând din secolul al XVIII-lea şi casa stăreţiei au fost refăcute de Hrisant Penetis (Hurezeanul), egumenul Mânăstirii Hurez, în anii 1840-1842 ca metoh al Mânăstirii Hurez, pe un teren al acestuia, invecinat cu proprietatea Mânăstirii Bistriţa. Întregul teren din zonă, cu mult mai mare decât cel pe care se află complexul muzeal de astăzi, a aparţinut celor două mânăstiri vâlcene.

În vara şi toamna anului 1848, cu asentimentul autorităţilor eclesiastice, aici s-a aflat comandamentul militar al armatei de panduri şi voluntari condusă de generalul Gheorghe Magheru.

La secularizarea averilor mânăstireşti, efectuată prin legea din 1864, schitul Troianu a fost trecut în proprietatea statului, devenind metoh al mânăstirii Hurez. Ulterior, din 3-5 martie 1949 intră în stăpânirea statului comunist.

Până în anul 1972, biserica, turnul clopotniţă, casa stăreţiei şi terenul aferent au aparţinut de I.A.S. Rm.Vâlcea. Casa stăreţiei fusese transformată în depozit, foişorul şi pridvorul dărâmate, iar biserica devenise grajd pentru vite. Şi toate acestea în condiţiile în care fostul schit de la Troianu figura din iulie 1966 la poziţia nr. 7243 pe lista monumentelor istorice protejate de stat (la lista nouă din 1992 figura la poziţia 39/ B/ 341).

În anii 1972-1975, întregul complex de clădiri a fost restaurat de Comitetul de Cultură şi Educaţie Socialistă Vâlcea. Din 18 octombrie 1973, monumentul istoric a fost transferat în administrarea Muzeului Judeţean Vâlcea, fiind numit la acea vreme, „Casa Magheru”. După restaurare, aici a fost amenajat Muzeul „General Gheorghe Magheru”. Aflat într-o zonă periferică a oraşului, muzeul a avut un flux mic de vizitatori, cu mult sub cheltuielile de salarizare a personalului şi de întreţinere a clădirilor.

Mânăstirea a fost restaurată prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului şi a stareţului Sava Pleşa. Este în construcţie o nouă biserică cu demisol unde se pot organiza conferinţe bisericeşti, simpozioane, expoziţii s-au alte evenimente religioase şi culturale.

Poziţia mănăstirii oferă pelerinilor posibilitatea de a admira valea Oltului, o parte din oraşul Rm. Vâlcea şi Platforma Combinatului Oltchim.

In data de 29 august 2011, de praznicul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, mai multe biserici de mir şi de mănăstire şi-au serbat hramul, informeaza pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe Arhid. Cristian Ioan Cioteanu, corespondent in zona.

În ziua prăznuirii martiriului Sfântului Ioan Botezătorul, Schitul Troianu din judeţul Vâlcea și-a serbat hramul. Încă din ajunul hramului, numeroşi pelerini au venit acolo unde, în noua biserică ridicată în incinta Schitului Troianu, au participat la slujba de Priveghere săvârșită de Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Pe o scenă special amenajată pe platoul ce străjuiește Schitul Troianu, a fost oficiată cu emoție în suflet, dar şi cu aleasă bucurie duhovnicească, slujba Sfintei Liturghii de către un ales sobor de preoţi şi diaconi în prezenţa a numeroşi credincioşi.

La slujbă a luat parte și Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, care i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți și a ținut un cuvânt de învățătură în care a elogiat viaţa, activitatea şi moartea martirică a celui mai mare prooroc, care face trecerea de la Vechiul la Noul Testament, Sfântul Ioan Botezătorul – Înaintemergătorul Domnului nostru Iisus Hristos. În încheiere, Înaltpreasfinția Sa a apreciat activitatea Părintelui Arhimandrit Sava Pleşa, stareţul schitului care într-o perioadă scurtă de timp a construit noua biserică a complexului monahal de la Troianu.

La final, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorii, stareţii, vieţuitorii, închinătorii, donatorii şi binefăcătorii acestui schit, adormiţi întru Domnul, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– un articol, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de: Arhid. Cristian Ioan Cioteanu

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.