Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara (FDFAC 2011) s-a incheiat. Impresiile unora dintre participanti…

Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara s-a incheiat sambata, 27 august 2011, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, partener media oficial al evenimentului.

FDFAC - ultima zi 1
Dupa 10 zile in care invitatii si spectatorii din Portul Cultural Cetate au strabatut, asemenea Dunarii, 10 tari, 10 cinematografii si 10 bucatarii, Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara s-a incheiat sambata seara cu un film din Austria (Peste mic – Small Fish – Kleine Fische) in regia lui Marco Anotniazzi, cu o masa in stil austriac si cu un concert de muzica clasica sustinut de cativa reprezentanti ai Filarmonicii „Oltenia” Craiova.

In cele 10 zile, Portul Cultural a primit vizita unor invitati de renume, romani si straini, oameni care au ceva de spus in domeniul culturii: Florin Zamfirescu si Catalina Mustata, Maia Morgenstern, Edna si Dan Fainaru, Irina Margareta Nistor, Insa Wiese (director al Festivalului de scurtmetraj de la Regensburg), Magda Mihailescu, Mihai Fulger, Adrian Titieni, Tudor Jurgiu, Ilia Diadik si Maksim Iliasenko (organizatori ai Festivalului de Film de la Odesa), Antonia Kovaceva (critic de cinema, presedinte al Asociatiei Criticilor de Cinema din Bulgaria), Tudor Caranfil, producatorul Florin Paraschiv, Jordan Todorov (regizor, Bulgaria), Dumitru Olarescu (scenarist si producator, Republica Moldova), Virgil Margineanu (directorul „Cronograf”, Moldova), actrita Iulia Verdes, tinerii regizori Andrei Dobrescu, Marius Iacob, Daniel Sandu, Jamil Hendi si Tedy Necula, actrita Zuzana Frenglova si producatoarea Iveta Pospisilova din Slovacia, reprezentanti Filmtett, regizoarea Michaela Mandel, regizorul Marco Antoniazzi si producatorul Kurt Palm (Austria).

FDFAC - ultima zi 2

Pe langa mancarurile care au facut deliciul fiecarei mese, pregatite special in bucataria familiei Dinescu, invitatii au avut parte de cateva momente muzicle speciale – in prima zi a FDFAC un concert de muzica de camera sustinut de bursieri SoNoRo, in ziua romaneasca un concert Mambo Siria, in ziua dedicata Moldovei un concert special cu Marius Mihalache si trupa sa, in ziua Ungariei un spectacol de muzica si dans oferit de ansamblul Oves, iar in inchidere, un concert al Filarmonicii „Oltenia” Craiova.

Iata si cateva din impresiile pe care le-au lasat invitatii in urma celei de-a doua editie FDFAC:

   "Abia am asteptat, un an intreg, sa revin la Port Cetate, acasa la Masha si Mircea Dinescu, cele mai grozave gazde din lume, rafinate si generose. La Malul Dunarii, unde gasesti un refugiu linistitor pentru nervi si ideal pentru vizionari, timpul isi pierde puterea de constrangere, iar lumea devine fara varsta. Gara Fluviala este locul unde se schimba idei; nu ratati asemenea intalniri" – Irina Margareta Nistor, critic de film.

   "Filme interesante, mancare buna si oameni foarte draguti" – Marco Antoniazzi, regizor,  Austria.

   "Evenimentul din Portul Cultural Cetate le-a oferit participantilor nu doar un festin culinar, ci si unul cinematografic, cu raritati si noutati demne de toata atentia" – Mihai Fulger, critic de film.

   "Am descoperit o intalnire emotionanta intre oameni care iubesc cinematograful, convivialitatea, natura cu tot ce are ea mai bun" – Magda Mihailescu, critic de film.

   "Acest loc este minunat. Niciodata nu am crezut ca acest festival va fi o asa de mare satisfactie – din puct de vedere al artei, al mancarii si din orice alta perspectiva" – Michaela Mandela, regizoare (Austria).

   "Au venit aici cativa oameni importanti, cum este criticul de film Dan Fainaru, a venit public, au venit oameni din sat cu bicicleta sa vada filmele, unii au venit cu rulota, lucru care este un inceput. Am vazut un film superb in ziua dedicata Serbiei, filmul "Besa", am vazut cateva filme de arhiva, despre Dunare, minunate" – Roxana Calinescu, expert la directia Arte Vizuale a Institutului Cultural Roman.

   "Acest festival este un cadou pentru mine. Am avut in sfarsit privilegiul de a avea o premiera reala a filmului "Patul lui Procust". Trebuie sa-i multumesc Mashei Dinescu, care este inima festivalului si a avut incredere in Marian Tutui sa avem aici acest film." – Maia Morgenstern, actrita.

   "Acest loc este fantastic. Oamenii sunt si mai fantastici, apoi vine locul. Mancarea este foarte buna, iar filmele pe care le-am descoperit sunt foarte foarte interesante" – Kurt Palm, regizor, Vienna.

   "Am vazut cateva lucruri la Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara pe care le vom fura si noi pentru festivalul de la Chisinau" – Virgil Margineanu, directorul Festivalului International de Film Documentar Cronograf.

FDFAC - ultima zi 3

   Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara s-a desfasurat in acest an in perioada 18-27 august, in Portul Cultural Cetate (langa localitatea Cetate, in zona Calafat).

   Evenimentul este organizat de Asociatia “Film Romania” (AFR) si Fundatia Pentru Poezie “Mircea Dinescu”, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Institutului Cultural Roman.

Susţinut de Consiliului Judeţean Dolj, primăriile Cetate şi Calafat.
Sponsori: ING, Metro, Boromir, Eurolines, Hotel “Panoramic”.

Parteneri Media: Agenţia de Ştiri Lăcaşuri Ortodoxe, Realitatea TV,  Radio România Cultural, RFI, Şapte Seri, Observatorul Cultural, ArtActMagazine, videofil.ro, port.ro, metropotam.ro, cinefan.ro, ziare.com, realitatea.net, calendarevenimente.ro, andemmotion.ro, euro-cinema.ro.

Alte materiale FDFAC 2011 gasiti dand click aici!

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.