Mitropolitul Anthimos de Salonic, acuzat de instigare la violenta impotriva macedonenilor

 Mitropolitul antim de salonic   Diaspora Macedoneană Unită (UMD) îşi exprimă indignarea faţă de predica duminicală a Mitropolitului Antim de Salonic (Solun). El i-a chemat pe tinerii greci şi alte persoane să i se alăture în 40-50 autobuze, pentru a se deplasa în oraşul Meliti (Ovcharani) şi a distruge o noua staţie radio de limbă macedoneană.

   Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I din Istanbul supraveghează Mitropoliile Sfinte ale "Ţinuturilor Noi”, inclusiv Salonicul (Solun). Într-o scrisoare a UMD – apel către Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice – a fost condamnată incitarea publică la violenţă a lui Anthimos şi se solicita iniţializarea procedurilor de excomunicare imediată a episcopului.

   "Anthimos este o ruşine pentru întreaga Ortodoxie şi ar trebui să fie deposedat de titlul său, de către Patriarhul Ecumenic şi de Sfântul Sinod", a declarat preşedintele UMD, Metodija A. Koloski.

   "Aceasta retorică este barbară şi aduce prejudicii Greciei, Patriarhiei Ecumenice şi Bisericii Ortodoxe Greceşti. În loc de promovarea valorilor creştine de pace, toleranţă şi comuniune, Anthimos foloseşte poziţia sa de încredere pentru a incita naţiunea elenă la ură şi la violenţă etnică. Ca lider creştin, discursul lui Antim este complet inacceptabil, şi el merită să fie excomunicat".

   In ziua de duminică, 14 aug. 2011, episcopul a declarat, conform unei înregistrări video, o copie a acesteia intrand si in posesia Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe:

   "Sunt unii care au plecat de aici în perioada Războiului Civil, dupa cum este numită acea perioadă dificilă, şi alţii care n-au trecut de cealaltă parte şi au rămas aici, cu noi … [Primii] sunt acum revoltaţi şi sunt instigaţi de propaganda din străinătate… De aceea, ne adresăm Ministerului de Interne şi miniştrilor care răspund de mass-media să ne spună: e adevărat, un astfel de post de radio va apărea în Meliti. . . da sau nu? Dacă da, atunci eu şi tineretul şi oricine altcineva va vrea. . . cu cel puţin 40 sau 50 de autobuze trebuie să mergem acolo, şi împreună cu fraţii noştri din Florina şi Meliti, să distrugem totul. . . Nu există altă soluţie".

   În ciuda conducerii nominale a Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I din Istanbul, Biserica Ortodoxă Greacă este consacrată de Constituţia Greciei ca religie "predominantă", iar Statul le plăteşte salariile şi pensiile clericilor. "Utilizarea statulului de "elen" al clerului, pentru a-i teroriza pe macedonenii din nordul Greciei are o istorie lunga şi sângeroasă, ducându-ne înapoi la episcopul Germanos Karavangelis, care a ordonat decapitări pe străzile din Kostur", a declarat editorul UMD Voice Magazine, Mark Branov. "A trecut mult timp de când Biserica Ortodoxă Greacă nu mai adera pe deplin la principiile creştine ale iubirii şi toleranţei, şi de când statul grec îşi folosea legile sale pentru altceva decât in pentru a persecuta minorităţile naţionale".

* Solun şi Ovcharani sunt numele macedonene ale acestor oraşe, înainte de a fi denumite cu forţa, de statul elen, ca "Salonic" şi "Meliti". Kostur este numele macedonean al oraşului Kastoria.

** Pande Ashlakov este numele macedonean al primarului Ovcharani, cu toate acestea, din cauza legilor anacronice şi acţiunilor opresive ale statului grec şi ale Bisericii Ortodoxe Greceşti, nimeni nu poate fi botezat în Grecia, fără un nume “grecesc” – explica Voice Magazine.

– un articol, trad. si interpretare: Ing. Catalin Ion

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.