publicat în: Arhivă

Conferinţă Internaţională destinata Studiilor Patristice (Ed. XVI), la Oxford

Conferinta patristica Oxford    Cea de-a XVI-a s-a desfăşurat în perioada 8-12 august 2011 la Universitatea Oxford, Marea Britanie, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, conform datelor oferite de abonati-corespondenti aflaţi în Londra.
   Prima Conferinţă privind Studiile Patristice a avut loc la Oxford în 1951. Acesta a fost organizată de Leslie Frank Cross (1900-1968), profesor teolog în cadrul Universităţii Oxford. Din acel moment, conferinţa s-a organizat o dată la patru ani şi a atras un număr tot mai mare de specialişti.

   În acest an, Conferinţa a adunat aproximativ 750 de delegaţi din Europa, America şi Asia. O contribuţie activă în cadrul conferinţei au avut cercetătorii ruşi, printre care Arhimandritul Kirill Govorun, vice-preşedinte al Comitetului pentru Educaţie al Bisericii Ortodoxe Ruse, prof. Yu Shichalin, Prof. A. Fokin şi alţii. Printre participanţii la conferinţă s-au numărat, de asemenea, Protopopul Pavel Velikanov, Academia Teologică din Moscova, pro-rector în cercetare teologico-academică şi adjunctul său pr. Antonie Borisov.

   Forumul a început în mod tradiţional, cu o masă în curtea Colegiului Christ Church. Participanţii au avut ocazia să discute, astfel, cu Mitropolitul Kallistos Ware din Diokleia, cu pr. Lauth Andrew şi cu Arhiepiscopul Rowan Williams, în calitate de cercetători actuali de frunte ai Patristicii.
   Deschiderea oficială a Conferinţei a avut loc la Biserica Universităţii Fecioara Maria. Participanţii au fost întâmpinaţi de către Prof. Sarah Foot şi Prof. Clark Gillian.

   Forumul şi-a continuat activitatea, după o prelegere inaugurală, în grupuri mai mici care s-au ocupat de teme cum ar fi Locurile Sfinte şi Cultele, Imaginea Femeii, Sfântul Eusebiu de Cezareea, Gnosticism, Disciplina Bisericii, Ambrozie de Milan, Goţii şi Arianii, Literatura Creştină şi apocrifele, Vechiul Ascetism, Augustin şi Filozofii.
   A urmat organizarea mai multor ateliere de lucru, doisprezece, care s-au ocupat cu probleme diverse patrologice.