publicat în: Arhivă

FDFAC 2011 – 10 zile, 10 tari, 10 cinematografii, 10 bucatarii / parteneriat media Lacasuri Ortodoxe

August 2011: Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe este partener media oficial al Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara – Mircea Dinescu/AFR .

In anul 2010, Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, in cadrul aceluiasi parteneriat oficial media, v-a tinut la curent cu desfasurarea intregului festival. Reporterii Lacasuri Ortodoxe, acreditati la acest eveniment, vor fi alaturi de dumneavoastra si in 2011!

AFIS FDFAC 2011 Festivalul degustatorilor de Film si Arta Culinara Mircea Dinescu 10 zile, 10 tari, 10 cinematografii, 10 bucatarii la Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara

Ce-a de-a doua editie a Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara (FDFAC) aduce in prim plan cinematografia si bucataria celor 10 tari dunarene.

Constantin Fugasin, directorul festivalului:

Vor fi prezentate cca 100 de filme din 10 cinematografii, vor fi invitati cineasti din 10 tari. Ca si anul trecut, demonstratiile culinare vor completa . La ultimele vor contribui doi maestri deja consacrati, Mircea Dinescu si Dunarea, care speram ca va fi darnica in peste.”

Criteriile dupa care au fost alese filmele din acest an au fost, pe langa apartenenta la o cinematografie dintr-o tara dunareana, subiectul filmelor, legat de Dunare sau arta culinara, sau premiile obtinute de acestea. De asemenea, vom prezenta filme de arhiva foarte vechi, avand ca subiect Dunarea, pelicule exceptionale ca valoare documentara, a declarat Marian Tutui, selectionerul acestui festival.

Astfel, la Festivalul Degustatorilor de Film si Arta culinara vor rula si filme vechi, restaurate, cum ar fi productia ungureasca din 1919, semnata de Alexandre Korda, „Omul de aur – Az aranzember”, un film mut dupa romanul omonim de Jokai Mor, filmat si pe Insula Ada Kaleh sau filmul german ce va deschide festivalul joi, 18 august „Dunarea de la Padurea Neagra la Marea Neagra”, un documentar mut realizat de Hans Curlis in 1929, care a fost cofinatat, la vremea aceea, si de Directia Presei a Guvernului Romaniei.

Filmele prezentate la FDFAC vor fi de toate genurile (scurtmetraje, animatii, filme de fictiune, comedii, horror, experimentale etc.). Vor fi prezentate filme precum drama ucraniana „Bucuria mea (2010, regia Serghei Loznita), la care si-au dat concursul directorul de imagine Oleg Mutu si actorul Vlad Ivanov, documentare bulgare recente de mare succes precum „Faraoni de beton (2010, regia Iordan Todorov), despre tiganii bogati si cavourile lor luxoase, doua filme ale regizorului croat Dalibor Matanici (Petrecerea/ Tulum” siMama asfaltului/ Majka asfalta”), despre care s-a spus ca pare ca ar apartine Noului Val Romanesc, filme premiate la Cannes si Berlin precum „Drumetii al ucrainianului Igor Strembitki, „Minus si „Fugi, iepure, fugi ale sarbului Pavle Vuckovici sau „411- Z al ungurului Daniel Erdely, respectiv drama regizoarei germane Maren Ade „Toti impreuna si desenul animat „Tramvaiul nr.9 al ucrainianului Stepan Koval, ambele premiate la Berlinale, doua selectii de scurtmetraje in mare parte experimentale ale festivalelor de la Regensburg si Linz, comedii recente din Austria si Slovacia precum „Peste mic (2009, regia Marco Antoniazzi), respectiv „Cadavrul trebuie sa moara(2010, regia Jozsef Pasteka). La acestea trebuie sa adaugam doua selectii bogate de scurtmetraje romanesti si moldovenesti sau cateva filme cu subiect culinar precum „Poveste despre gatit (2010, regia Peter Kerekes), un documentar slovac despre rolul bucatariei in marile conflicte moderne care a obtinut deja zece premii in zece tari.

Nu trebuie uitate filmele redescoperite. Este vorba despre „Patul lui Procust (2002, regia Sergiu Prodan si Viorica Mesina), o adaptare dupa Camil Petrescu necunoscuta publicului romanesc dar la care si-au dat concursul mari actori precum Oleg Iankovski, Maia Morgenstern, Adriana Trandafir si altii, un documentar incredibil precum „Atunci s-a cladit orasul (1970) al lui Constantin Vaeni sau o prima ecranizare dupa Panait Istrati – filmul mut ucranian „Kira Kiralina (1928, regia Boris Glagolin).

La Cetate vor mai putea fi vazute filme avand ca personaj Dunarea precum „Donau, Duna, Dunarea” (2003, Austria, regia Goran Rebici), in care ii putem regasi pe actorii Florin Piersic si Ioana Flora, „Frumoasa Dunare albastra (2008, Serbia, regia Darko Bajic), o ecranizare maghiara a romanului “Pilotul de pe Dunare” de Jules Verne, documentarul „Ultima primavara pe Ada- Kaleh (1968, regia Petre Sirin) si un documentar maghiar, „Exodul de pe Dunare (1998, regia Peter Forgacs) in care apar imagini color unice cu refugiatii germani si evrei din Basarabia, ca si cu porturile dunarene.

Pe langa filmele care vor putea fi vizionate gratuit, la Cetate, in cadrul Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara va avea loc lansarea celei de-a doua editii a cartii semnata de selectionerul Marian Tutui, “Orient Express. Filmul romanesc si filmul balcanic”. Cartea este tradusa in limba engleza si a obtinut in 2008 premiul Asociatiei criticilor de cinema din cadrul UCIN.

Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara va avea loc in acest an in perioada 18-27 august, in Portul Cultural Cetate (langa localitatea Cetate, in zona Calafat).

Evenimentul este organizat de Asociatia “Film Romania” (AFR) si Fundatia Pentru Poezie “Mircea Dinescu”, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Institutului Cultural Roman.
Sustinut de Consiliului Judetean Dolj, primariile Cetate si Calafat.
Sponsori: ING, Metro, Boromir, Eurolines, Hotel "Panoramic".

Alte materiale FDFAC 2011 gasiti dand click aici: AFISFDFAC2011FestivaluldegustatorilordeFilmsiArtaCulinaraMirceaDinescu-162x150.

Parteneri Media: Realitatea TV, Radio Romania Cultural, RFI, Sapte Seri, Observatorul Cultural, ArtActMagazine, Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, videofil.ro, port.ro, metropotam.ro, cinefan.ro, ziare.com, realitatea.net, calendarevenimente.ro, andemmotion.ro, www.euro-cinema.ro .