Patriarhul Irineu al Serbiei – `Kosovo este rana mea personala`

patriarhul Irineu al Serbiei    "Kosovo este rana mea mare, personală. Îmi amintesc cum arăta totul înainte, în 1948, cand am plecat la Prizren, ca să studiez. Astăzi, totul este diferit. Zidurile bisericilor sunt distruse, Altarele sunt arse în Prizren, iar celelalte locuri arată ca nişte gropi care înghit totul", a mărturisit Patriarhul Irineu pentru ediţia de duminică a ziarului Politica, din Belgrad, după cum ne informează corespondenţi-abonaţi Lacasuri Ortodoxe aflaţi în Serbia.

   Patriarhul Irineu a mai spus cu aceeaşi ocazie că bisericile şi mânăstirile arse şi distruse, aparţinând Bisericii Ortodoxe Sârbe, din Kosovo si Metohija “vorbesc ele însele despre tragedia poporului sârb”.

   “Şi orice alt rău se întâmplă regiunii Kosovo, mă afectează personal” – a mai mărturist acesta.

   "Seminarul (Sfinţii Chiril şi Metodiu – din Prizren) a fost jefuit şi ars, (Biserica) Sfintei Fecioare din Ljevis, o bijuterie nu numai a patrimoniului nostru propriu, istoric şi cultural, ci a intregii lumi, de asemenea, a fost arsă, aflându-se într-o stare deplorabilă, frescele fiind scrijelite şi deteriorate. Datau din secolul 13", îsi mai aminteşte Patriarhul Irineu.

   "Astăzi, doar câţiva oameni în vârstă cărora nu li se permite nici măcar să mai iasă afară din propriile case şi curţi, mai pot fi găsiţi în Dakovica, Prizren, Urosevac şi Pec.

   Sârbii din partea de nord a provinciei se luptă din răsputeri şi cred că vor reuşi să obţină un fel de independenţă, dar reprezintă doar o mică parte, simbolică, a regiunii Kosovo-Metohija", mai afirmă Patriarhul, insistând:
   “Niciodată nu am fost de acord cu divizarea Kosovo, şi mult mai mult ar trebui să se facă pentru ca regiunea Kosovo să rămână pentru totdeauna parte a unui intreg: Serbia”.

– articol trad., interpretare si redactare: Ing. Catalin Ion

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.