(VIDEO) Polonezii canta si danseaza in amintirea Papei Ioan Paul al II-lea

Polonezii danseaza in memoria Papei Ioan Paul al II-lea langa lednica 2011    O dată pe an, 80 000 de tineri se întâlnesc pe malul lacului Lednica, în locul în care primul rege al Poloniei a fost botezat.

   În ciuda secularizării societăţii, aceşti tineri reprezintă încă în ţara lor o "naţiune religioasă", parte a Europei.

   Lacul Lednica este situat la aproximativ patruzeci de kilometri de Poznan, în vestul Poloniei.
   Mai mult de douăsprezece ore de rugăciune şi celebrare preced acest moment. Adunaţi pe un câmp imens, tinerii înlănţuiţi încep la mijlocul zilei o serie uimitoare de dansuri energice, cântări antrenante şi momente de rugăciune profundă. Unii au ajuns aici cu trenul, mulţi dintre ei călătorind 7 km pe jos, de la cea mai apropiată staţie. Alţii au traversat ţara cu autobuzul, după cum mărturisesc unii dintre participanţii la eveniment..

   Iniţiată în 1997, această adunare reuneşte în fiecare an zeci de mii de tineri din întreaga Polonie. Fondatorul acesteia, părintele dominican Gora, a făcut din acest loc un spaţiu de întâlnire al tineretului din Polonia. Aici, conform legendei, a fost numit primul rege al Poloniei, Mieszko I, în secolul al X-lea. Aşa că, atunci când un dominican are de gând, în legătură cu Papa Ioan Paul al II-lea, cu care spune că a corespondat în mod regulat, sa dezvolte planul unei astfel de adunări, colegii Papei nu aveau decât să-l încurajeze. De atunci, aici, pe tot parcursul anului, câţiva tineri se ocupă de pregătirea acestui eveniment, fortăreaţă împotriva de-creştinării.

   "Uitaţi-vă în jurul nostru! Uitaţi-vă câtă lume este aici! Să vorbeşti despre secularizarea tinerilor polonezi, înseamnă să minţi!", declară Radek, pentru publicatia LaCroix, în vârstă de 22 de ani. "Bisericile sunt pline de tineri", spune studenta la Turism, care se va afla şi printre voluntarii Zilei Mondiale a Tineretului, din Madrid.

 

   "După moartea lui Ioan Paul al II-lea, biserica noastră a trecut printr-o uşoară criză", spune Bruno, un student la Filologie din Poznan. "Mulţi se întreabă acum, care este sensul credinţei lor", spune el. Dar, pentru acesta, oricum, "Polonia este o naţiune religioasă". Ca şi Bruno, mulţi alţi tineri prezenţi în aceeaşi zi, susţin că Polonia rămâne încă un punct religios, ca ţară a unei Europe de-creştinate în mare viteză.

– articol, traducere si redactare: Jurn. Dimitriu-Daniela

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.