Sfinţii zilei – calendar ortodox, astăzi prăznuim:
Sfântul Părinte Mitrofan, primul patriarh de Constantinopol
Cuvioasa Maică Sofia din Tracia, sihastră
Sfântul Cuvios Mucenic Ioan, egumenul Mănăstirii Monagriei
Cuviosul Alonie
Sfintele Maria şi Marta, surorile lui Lazăr
In data de 03.07.2008 a fost lansat un film video, cu referire la Sfintii Mucenici Epictet si Astion – Manastirea Halmyris, pe seama evenimentelor din perioada 06 – 08 iulie 2008: “Aici este Casa lor… si se vor intoarce pentru totdeauna, in Casa lor!”. Pentru vizionare, click aici. Multumesc Sfintilor Mucenici pentru rugaciunile de ajutor catre Dumnezeu, pr. Staret protos. Iov si preotilor, vizitatorilor… tuturor celor care au trimis mesaje de apreciere! (KSLCatalin)
Ştire din “bătrâni” rămasă … pentru noi povaţă
Un om, trecand pe o strada, a vazut in fata unei biserici un batran sarman, un cersetor, ce traia din milostenia credinciosilor. De batran, s-a apropiat o fetita care i-a intins cativa banuti. Impresionat de gestul ei, trecatorul a intrebat-o pe copila:
– Spune-mi, de ce i-ai dat batranului banutii tai?
– Stiti, domnule, tatal meu a murit, iar mama, desi munceste mult, nu prea are bani, asa ca o ducem destul de greu. Dar aseara mama mi-a spus ca, atunci cand faci un bine, Dumnezeu te rasplateste negresit. Asa ca azi, am luat banutii acestia pe care eu i-am strans si i-am dat batranului din fata bisericii. El are, cu siguranta, mai multa nevoie de ei. Iar Dumnezeu, fiindca am facut un bine, se va indura si de mine. Cucerit de bunatatea fetei, omul a intrebat-o ce isi doreste ea cel mai mult. – O, a spus fata, as vrea un cojocel, ca vine iarna si va fi foarte frig. Anul trecut am racit rau de tot, fiindca nu am umblat bine imbracata, dar Dumnezeu mi-a ajutat si m-a insanatosit. Mama a vrut sa-mi cumpere un cojocel, dar e tare scump si nu se poate. – E, uite ca se poate, i-a mai spus omul. Vino cu mine! Ajunsi in fata unui magazin mare, ce se afla peste drum, omul i-a cumparat fetei un cojocel calduros si tare frumos. Fetita nu stia cum sa-i mai multumeasca strainului ce se indurase de ea. – Vezi, i-a mai spus omul, mama ta a avut dreptate. Dumnezeu totdeauna te rasplateste pentru binele facut. Tu l-ai ajutat pe batran, iar Domnul mi-a dat mie ocazia sa te intalnesc tocmai in acel ceas. Eu te-am ajutat acum pe tine, si, fii sigura, Dumnezeu imi va ajuta si mie mai tarziu, fiindca atunci cand ne ajutam unii pe ceilalti, si Dumnezeu ne ajuta pe noi. Cu cat suntem mai buni si avem mai multa grija unul de altul, cu atat Dumnezeu ne vede credinta si ne fereste de rele.
“Fiecare din noi e ajutat de celalalt in mod providential.”
(de Tryanna)
Eveniment deosebit de important! Pe data de 8 iulie, Biserica Ortodoxa Romana ii praznuieste pe Sfintii Mucenici Epictet si Astion (cele mai vechi Sfinte Moaste descoperite la noi in tara, anul 280 dupa Hristos). Cu aceasta ocazie, procesiunea cu Sfintele moaste (intregi), care in prezent se gasesc la Constanta, fiind si subiectul studiilor arheologilor, va incepe in data de 5 iulie, urmand traseul Constanta – Tulcea – Murighiol. Astfel, se intorc in “Cetatea Halmyris”, de unde au fost ridicate, de o echipa de arheologi romano-americana, in urma cu aproape 7 ani. Pe terenul arid din preajma Deltei Dunarii – Romania, a luat fiinta Sfanta Manastire Halmyris, Pr. Staret Protos. Iov depunand eforturi insemnate pentru crearea conditiilor necesare primirii si cinstirii, asa cum se cuvine, a Sfintilor Mucenici Epictet (preotul) si Astion (diaconul). Cu ajutorul lui Dumnezeu, in aceasta perioada, Lacasuri Ortodoxe va incerca sa prezinte, materiale si documente explicative cu privire la importanta istorica si duhovniceasca pe care o are aceasta descoperire si, totodata, sa va tina la curent cu privire la acest eveniment insemnat pentru Manastirea Halmyris. Sa mergem…sa-i primim cum se cuvine!
Programul Manifestărilor religioase ce au loc la sărbătoarea Sfinţilor Epictet şi Astion
Sâmbătă, 5 iulie Ora 18.00 – Întâmpinarea raclelor cu Sfintele Moaşte ale Sfinţilor Epictet (preotul) şi Astion (diaconul), la Sfânta Troiţă “Acoperământul Maicii Domnului” – intrarea în oraşul Tulcea, de către PS Visarion (intersecţia de la PECO); Acestea vor fi aduse de la Constanţa de către IPS Teodosie, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi; Ora 18.00 – 18.30 – Procesiune cu Sfintele Moaşte de la intrarea în oraş – pe strada Babadag, cu oprire la Penitenciar, până la Catedrala “Buna Vestire”; Ora 18.30 – Vecernia şi Slujba de Priveghere în cinstea Sfinţilor; Ora 24.00 – Sfânta Liturghie Duminică, 6 iulie Ora 7.00 – Acatistul Sfinţilor Epictet şi Astion; Ora 8.00 – Plecarea cu Sfintele Moaşte către Sfânta Mânăstire Halmyris. Credincioşii vor pleca cu autobuze de la fiecare biserică din oraş; Ora 9.30 – Sfânta Liturghie Arhierească oficiată de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, la Mânăstirea Halmyris.
Post si rugaciune pentru pastrarea dreptei credinte
“Tinand seama ca asupra unor ierarhi din Sf Sinod se fac presiuni pentru musamalizarea cazului pus in discutie in cadrul sedintei Sfantului Sinod din 8-9 iulie referitor la cei doi ierarhi acuzati de incalcarea canoanelor Bisericii Ortodoxe, IPS Nicolae Corneanu si PS Sofronie Drincec, pentru ca in cadrul sedintei sa lucreze Duhul Sfant si nu duhul politicii globalizarii credintei, facem un ape la toti credinciosii, preotii si monahii din cuprinsul eparhiei noastre la post si rugaciune.
Propunem ca, in zilele cand in Sfantul Sinod se va lua in discutie aceasta problema, sa tinem cu totii post si rugaciune, fiecare dupa putinta sa, pentru ca voia lui Dumnezeu sa fie si nu voia omului. Stiind ca Dumnezeu nu vrea moartea pacatosului ci indreptarea lui.
Confuzia dintre religii creata prin un ecumenism dus pana la fanatism nu poate fi de folos nici Bisericii si nici individului care incovoiat de grijile lumesti este tentat din ce in ce mai mult sa creada fara sa mai cerceteze.
In privinta canoanelor Bisericii amintim ca acestea spun ca “Daca un preot sau episcop ar sluji cu ereticii sa fie caterisit iar daca e laic sa fie afurisit” (can. 46 Apostolic), iar Filioque, Azima, purgatoriul, infailibilitatea si primatul papal, imaculata conceptie si altele, sunt condamnate de-a lungul istoriei de catre Biserica Ortodoxa ca erezii.
In acest sens Bisericile Ortodoxe surori au reactionat cu promtitudine la aflarea celor doua grave abateri canonice. (Ieromonah Eftimie Mitra, Manastirea Huta, impreuna cu un grup de preoti din Tara Beiusului)
A apărut volumul “În memoria lui Alexandru Elian”
Editura “Învierea” a Arhiepiscopiei Timişoarei a tipărit cartea “În memoria lui Alexandru Elian”, sub semnătura Părintelui Profesor Dr. Vasile Munteanu de la Facultatea de Teologie din Timişoara, fiind prefaţată de Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Nicolae al Banatului.
Republica Moldova l-a sărbătorit pe Sfântul Voievod Ştefan cel Mare
IPS Vladimir, alături de un ales sobor de preoţi şi diaconi a celebrat printr-o slujbă de Te-Deum, în circumscriptia Soroca – Republica Moldova, canonizarea Dreptcredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant, la sărbătoare fiind prezent si seful statului, V. Voronin, administratia publica locala, oameni de cultura.
Franklin Graham, la Timişoara
Evanghelistul Franklin Graham, a sosit ieri după-amiază la Timişoara, cu un avion particular, pentru Festivalul Speranţei ce va avea loc la Timişoara. El a fost întâmpinat de Ionel Tuţac, preşedintele Centrului Creştin “Renaşterea”, şi de Viktor Hamm, directorul Festivalului Speranţei. Evanghelistul va avea întâlniri şi cu ÎPS Nicolae, mitropolitul Banatului, cu prefectul Ovidiu Drăgănescu şi cu preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Ostaficiuc.
“Mitropolitul Corneanu l-a invitat pe evanghelistul Franklin Graham în România. Iată ce spune Alfa – Omega: << Franklin Graham a vizitat Romania impreuna cu tatal sau, Dr. Billy Graham, in luna septembrie 1985. in timpul acelei vizite memorabile au fost in Suceava, Cluj-Napoca, Oradea, Arad, Timisoara, Sibiu si Bucuresti, predicand in diferite biserici despre harul si dragostea lui Hristos. La serviciul divin din Timisoara, care s-a tinut la Catedrala Ortodoxa, au participat aproximativ 150 000 de oameni. Amintindu-si de binecuvantarea adusa de acea vizita, Mitropolitul Nicolae Corneanu i-a scris lui Franklin Graham: “Acum, cand ne-am castigat libertatea prin sacrificii si sange varsat,(!) impreuna cu fratii din bisericile evanghelice, ma alatur crestinilor ortodocsi din tara noastra(!) si va adresez invitatia sa sustineti o cruciada evanghelistica in luna iulie 2008.”>> Festivalul Speranţei, al cărui oaspete de onoare va fi retorul Franklin Graham, se desfăşoară la Timişoara, în zilele de 4, 5 şi 6 iulie, pe stadionul „Dan Păltinişanu”. Vor fi prezenţi la spectacol: mezzosoprana Aura Twarowska – solistă a Operei de Stat din Viena, Marius Livanu – interpret şi compozitor de gospel, Orchestra Filarmonicii Banatul, Huntley Brown – pianist, alţi reputaţi artişti.
Numărul 9 al revistei “Mesagerul Bisericii Ortodoxe Ruse” este dedicat dialogului dintre ortodoxie şi islam
Numărul 9 (mai-iunie 2008) al revistei bilunare “Mesagerul Bisericii Ortodoxe Ruse, conţinând ştiri şi informaţii din lumea ortodoxă, publicat de Eparhia de Chersonese, a apărut în această săptămână. Acest număr este dedicat relaţiei dintre ortodocşii şi musulmanii din Rusia şi conţine răspunsul foarte interesant al Patriarhului Alexei, la recenta scrisoare deschisă de 138 de bursieri musulmani, un interviu cu preşedintele Consiliului musulmanilor din Rusia, R. Gaïnoutdine şi un studiu al lui Silantiev, fostul secretar general al Consiliului Interreligios din Rusia, cu privire la perspectivele dialogului dintre creştini şi musulmani. Numărul 9 propune, de asemenea, un articol lung cu privire la situaţia din Estonia şi repercusiunile sale asupra Ortodoxiei şi asupra relaţiilor dintre Bisericile Ortodoxe. Spicuiri din editorialul acestei ediţii: ”Biserica Ortodoxă Rusă a trait un moment de exceptie: Consiliul Episcopilor Ortodocşi s-au întâlnit la Moscova, între 24 şi 29 iunie 2008. Acesta a fost primul consiliu la care au participat episcopii din Biserica Rusă din afara graniţelor. Aceste consilii Episcopale care, în Biserica Rusă, sunt convocate la fiecare patru ani, sunt întotdeauna un moment de emoţie.”
Siria sărbătoreşte “Anul Sfântului Pavel” şi fraternitatea religioasă
Festivităţile Anului Sfântului Apostol Pavel au coincis cu ceremoniile desfăşurate la Vatican, Siria sărbătorind totodată şi fraternitatea religioasă. În Damasc, festivităţile, care se vor prelungi până la 28 iunie 2009, subliniiază locul Siriei ca “leagăn al creştinismului”. Cu această ocazie, Ministerul Turismului din această ţară a elaborat un program de promovare a turismului în Siria.
Ceremonia de deschidere a avut loc duminică în biserica Sfântul Pavel din Artouz Jdeideh, o suburbie a Damascului, în prezenţa a numeroşi credincioşi creştini dar şi musulmani. “Siria este un exemplu de urmat fraternităţii între creştini şi musulmani. Această formulă a fost realizată gratie localizării geografice a ţării, la intersecţia dintre Asia, Europa şi Africa, fiind traseul comerţului internaţional”, a declarat Ministrul Turismului, Saadallah Agha Qal’a, citat de agenţia oficială SANA.
Şeful musulmanilor din Siria, Sheikh Badreddine Hassoun, a lăudat “spiritul fraternităţii şi armonia în care trăiesc sirienii”, subliniind că “Siria este leagănul credinţei monoteiste.”
Dialog inter-religios, Rusia şi Azerbaidjan
Întâlnindu-se cu liderii spirituali din Azerbaidjan, Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a spus: “Crearea condiţiilor care să conducă la cooperare şi dialog între toate religiile este unul din factorii de stabilitate în Caucaz”. “Ştim că sunteţi în curs de desfăşurare a unui dialog cu Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Alexei II, şi el salută acest dialog”, a spus el în timpul întâlnirii cu liderii confesiunilor religioase din Azerbaidjan. “Dialog este, de asemenea, foarte important în lupta împotriva terorismului”, a spus Medvedev. El a amintit că Rusia este totuşi o ţară multi-culturală, având peste 20 de milioane de musulmani. “Noi suntem legătura dintre Est şi Vest”, a declarat şeful statului rus. În acelaşi timp, preşedintele Administraţiei Spirituale a musulmanilor din Caucaz, Mufti Allahsukur Pasazade, a subliniat faptul că domnul Medvedev a acordat o importanţă deosebită pentru dezvoltarea spirituală a societăţii ruse. Potrivit lui, musulmanii din Caucaz salută faptul că, Azerbaidjan şi Rusia sunt conduse de lideri tineri, gata să extindă cooperarea între diferite culte.
Slujbă Arhierească, în protopopiatul Băile Herculane
Duminică, începând cu ora 9.00 – PS Lucian va săvârşi Sfânta Liturghie Arhierească la parohia „Sfântul Apostol Toma” din Şopotu Nou, din protopopiatul Băile Herculane, în cadrul căreia binecuvânta lucrările de renovare la biserica şi Sfânta Masă.
„Cartea judecătorilor – Cazul Tanacu“, semnată Tatiana Niculescu Bran, continuarea cărţii „Spovedanie la Tanacu“
În cadrul spectacolului lui Andrei Şerban, care se joacă la Odeon, joi seară, regizorul Andrei Şerban a prezentat „Cartea judecătorilor – Cazul Tanacu“, scrisă de Tatiana Niculescu Bran, continuarea cărţii „Spovedanie la Tanacu“, ambele apărute la Humanitas. Spectacolul de joi seară a fost urmat de o dezbatere cu publicul.
Medicii din Londra au amânat avortul fetiţei românce însărcinate
Conform legislaţiei din Marea Britanie, mai sunt 2 săptămâni în care avortul se mai poate efectua. Reprezentanţii Clinicii “Marie Stopes” din Londra au anuntat ieri, că nu îi vor mai face avort fetiţei, dar va fi trimisă la o altă clinică din Marea Britanie.
Se pare că vârsta sarcinii dar şi a mamei sunt motivele renunţului clinicii engleze, dar în mod sigur mediatizarea masivă în presa internaţională a acestui caz a avut un cuvând de spus în luarea deciziei.
Fetiţa de 11 ani însărcinată se afla deja în luna a cincea de sarcină.
Întâlnire inter-religioasă la Patriarhie
Ieri, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a primit pentru audienţă pe Pastorul Jean Arnold de Clermont, Preşedintele Conferinţei Bisericilor Europene (KEK), pe Venerabilul Colin Williams, Secretar General, şi pe Părintele Prof. Dr. Viorel Ioniţă, Director de studii în cadrul aceleiaşi instituţii. Discuţiile s-au axat pe Adunarea Ecumenică Europeană de la Sibiu din septembrie 2007 şi impactul acestei adunări în rândul bisericilor participante, dar şi despre viitoarea întâlnire care va avea loc la Lyon, Franţa, între 15 şi 21 iulie 2009.
Sfinţire de navă la Şantierul Naval din Constanţa
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alături de reprezentanţii autorităţilor locale şi numeroşi credincioşi, au participat ieri, la Sfinţirea unei noi nave, “Histria Tiger”, fiind, după cum spun specialiştii în domeniu, al zecelea tanc de 41.000 de tone construit în România, fiind cel mai apreciat proiect de acest tip din lume.
“Stat şi viaţă privată în regimurile comuniste” – Simpozion Internaţional
Arhiepiscopia Sibiului şi Mitropolia Ardealului, Consiliul Judeţean Braşov, Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Făgăraş, au organizat, la Mănăstirea “Brâncoveanu” Sâmbăta de Sus, Simpozionul Internaţional “Stat şi viaţă privată în regimurile comuniste” (3-5 iulie).
Cuvântul de debut a fost rostit de prof. Florentin Olteanu, care s-a referit la legătura dintre simpozion şi proiectul transformării fostei Cetăţi medievale din Făgăraş într-un muzeu al represiunii comuniste împotriva adversarilor din fostele instituţii militare şi a ţăranilor făgărăşeni.
Tabără pentru copiii din Zalău în organizarea Episcopiei Sălajului
La Mânăstirea Strâmba, Episcopia Sălajului organizează o tabără pentru aproximativ 100 de elevi din municipiu, care sunt aşteptaţi până pe data de 26 iulie, în serii de câte o săptămână, însoţiţi de preoţi şi profesori de religie.
Întronizarea noului Episcop Macarie, pentru Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord
În urma hotărârii Patriarhiei Române de a constitui “Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord”, Întronizarea noului Episcop desemnat pentru această nouă Episcopie Română, Macarie, va avea loc duminică, 6 iulie, începând cu orele 10:00, în Biserica sârbă din Stockholm (Bagerstavagen 68, Enskede Gard).
Sfânta Liturghie va fi oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, înconjurat de alţi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi ierarhi ai altor Biserici ortodoxe surori. La eveniment vor mai participa reprezentanţi ai autorităţilor române, ai autorităţilor locale, preoţi, monahi şi credincioşi din Mitropolia Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, reprezentanţi ai altor culte, etc. Din partea Biroului de presă al Patriarhiei Române:
“La ceremonia de întronizare a primului episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel este Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nifon al Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, care va transmite în numele Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române următorul mesaj: Binecuvântare pentru primul episcop ortodox român al Europei de Nord Înaltpreasfinţiile Voastre şi Preasfinţiile Voastre, Excelenţele Voastre, Preasfinţia Voastră, Preasfinţite Părinte Macarie, Preacuvioşi şi Preacucernici Părinţi, Iubiţi credincioşi, Evenimentul care se petrece în această înălţătoare zi la Stockholm aduce o mare bucurie pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română întrucât Preasfinţitul Episcop Macarie Drăgoi este primul episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din Europa de Nord. Acest eveniment este expresia lucrării rodnice a Bisericii Ortodoxe Române şi a grijii pe care o poartă faţă de toţi fiii ei aflaţi în afara graniţelor ţării. Lumea de astăzi, de altfel, cere o mai intensă lucrare a Bisericii în societate şi o implicare atât în propovăduirea Cuvântului lui Dumnezeu, cât şi în acordarea asistenţei sociale celor aflaţi în nevoie şi suferinţă. În acest sens, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord şi trimiterea unui ierarh care să ajute preoţii din această eparhie în lucrarea pastoral-misionară a Bisericii noastre, într-o societate în care fenomenul secularizării este din ce în ce mai prezent. În acest context, este necesar să afirmăm credinţa în Dumnezeu şi să participăm activ la viata Bisericii. Cu cât deşertul spiritual este mai mare, cu atât mai puternică trebuie să fie intensitatea credinţei. Cu alte cuvinte, trebuie să intensificăm viaţa spirituală a comunităţilor creştine,adică, să participăm la viaţa comunităţii. Nu este de ajuns să ne rugăm singuri acasă, chiar dacă şi această rugăciune este importantă, ci trebuie să ne rugăm în biserică. Scriitorul bisericesc Tertulian scria în secolul al III-lea că: „Un singur creştin nu este creştin” (Unus christianus nullus christianus) adică cineva este creştin dacă trăieşte în Biserică, în comuniune spirituală cu alţi creştini. Preacucernici părinţi şi iubiţi fii duhovniceşti,
Sfântului Sinod, în şedinţa sa din data de 5 martie 2008, a ales pe Părintele Protosinghel Macarie Drăgoi în scaunul vacant al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, la propunerea Adunării Eparhiale, ca primul episcop al acestei eparhii, iar în data de 2 mai 2008, la Praznicul Izvorului Tămăduirii, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, a fost hirotonit întru episcop. Astăzi are loc sărbătoarea de întronizare a Preasfinţiei Sale, zi binecuvântată care încununează eforturile depuse atât de Biserica-Mamă, în purtarea sa de grijă faţă de toţi cei aflaţi departe de Ţară, cât şi ale preoţilor şi credincioşilor stabiliţi vremelnic sau definitiv în Suedia, Norvegia şi Danemarca. Ziua de 6 iulie 2008 va rămâne în memoria Bisericii noastre, ca o zi istorică, însemnând instalarea primului episcop ortodox român pentru noua Episcopie Ortodoxă Română a Europei de Nord, ea fiind un prilej de bucurie şi de speranţă pentru fiecare cleric şi credincios din această nou înfiinţată eparhie. Calităţile spirituale şi intelectuale, buna cunoaştere a vieţii bisericeşti din Diaspora ortodoxă românească, experienţa pastorală şi misionară bogată l-au recomandat pe Preacuviosul Părinte Macarie pentru înalta vrednicie episcopală la care a fost chemat. Preasfinţite Părinte Macarie, Calităţile teologice şi administrative pe care le-aţi dovedit în slujirea Bisericii şi culturii noastre româneşti ne îndreptăţesc speranţa că lucrarea pe care o începeţi astăzi va fi o lucrare binecuvântată de Dumnezeu şi nădăjduim că prezenţa Preasfinţiei Voastre ca Episcop al românilor ortodocşi din Europa de Nord va întări moral şi spiritual unitatea de credinţă şi de neam a românilor ortodocşi pe care îi veţi păstori. Purtând un nume frumos, Macarie, semnificativ pentru cultura neamului românesc, nu putem încheia acest cuvânt fără să amintim că anul acesta 2008 are o dublă semnificaţie pentru Biserica Ortodoxă Română; este Anul jubiliar al Sfintei Scripturi şi al Sfintei Liturghii, când Biserica noastră aniversează 320 de ani de la tipărirea Bibliei de la Bucureşti (1688), prima ediţie integrală a Sfintei Scripturi în limba română, şi 500 de ani de la tipărirea primului Liturghier ortodox, şi anume Liturghierul slavon al lui Macarie, apărut la Târgovişte, în anul 1508. De aceea, nu întâmplător am delegat pe Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, pentru a săvârşi, în numele Nostru, împreună cu Înaltpreasfinţitul Mitropolit Serafim al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord actul solemn de instalare a Preasfinţiei Voastre în scaunul vlădicesc al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, oferindu-vă cârja episcopală. Cu acest prilej, reînnoim doririle noastre de sănătate, pace, bucurie şi ajutor de la Dumnezeu în toată fapta cea bună, Preasfinţiei Voastre, colaboratorilor de la Centrul Eparhial, întregului cler şi tuturor credincioşilor eparhiei pe care o păstoriţi. Totodată, Vă îndemnăm să cultivaţi comuniunea frăţească cu ierarhii ortodocşi canonici din ţările Europei de Nord, precum şi relaţii de cooperare socială cu alte Biserici, în special cu Biserica Evanghelică Luterană, şi să arătaţi totodată respectul cuvenit faţă de autorităţile civile spre binele tuturor. Avem speranţa că lucrarea pastorală a Preasfinţiei Voastre va fi benefică pentru eparhia nou înfiinţată şi Biserica Ortodoxă Română în general. Cu frăţească îmbrăţişare şi părintească binecuvântare, † D A N I E L, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române “
Pentru continuarea stirilor de astazi, mergeti pe pagina a doua, daca dati click aici: 04.iulie.2008 (II)