Muzeul viu din Koprivstita, Bulgaria, readuce la viata Scoala Sf. Chiril si Metodiu

scoala Sfintii Chiril si Metodie Bulgaria muzeu viu Koprivstita    Un nou muzeu viu, în Koprivstita, Bulgaria – oraşul care a dat startul Răscoalei din aprilie 1876 împotriva Imperiului Otoman – readuce în actualitate viaţa sec. XVIII-XIX din Bulgaria, o perioadă a Renaşterii Naţionale, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.
   Festivalul de vară de cinci zile, din Koprivstita – care este, de asemenea, cunoscută şi pentru arhitectura sa impresionantă tradiţională bulgărească – a început vineri, 12 august 2011, cu un muzeu viu organizat în şcoala din localitate, din perioada Renaşterii, care ocupă un loc predominant în programul festivalului.

   Şcoala Sfinţii Chiril şi Metodiu – fondată în 1837 – a fost transformată în muzeu viu bulgăresc abia la începutul acestui an. Un muzeu viu este un tip de muzeu care readuce la viata, reconstituind, evenimentele istorice şi etnografice din viaţa locală.

   Şcoala Sfinţii Chiril şi Metodiu, care a funcţionat în perioada 1837-1974, are acum săli de clasă unice din perioada Renaşterii, pregătind în domeniul meşteşugurilor locale, cum ar fi sculptura în lemn şi ţesutul.
   Perioada Renaşterii Naţionale a Bulgariei, care în cele din urmă a culminat cu eliberarea naţională şi independenţa Bulgariei – câstigată în perioada 1878-1912 – a reprezentat un timp al dezvoltării socio-economice şi al integrării naţionale, asigurând atât restabilirea independenţei Bisericii Ortodoxe Bulgare cât şi o mişcare de eliberare naţională.

   Un alt sit istoric din Koprivstita, proeminent în cadrul festivalului oraşului, îl are la origine pe Todor Kableskov, liderul local revoluţionar care a pornit Răscoala din aprilie, împotriva Imperiului Otoman, în 1876.
   În plus, faţă de reînvierea perioadei Renaşterii bulgare, Festivalul Koprivstita include, de asemenea, festivităţi dedicate lui Dimcho Debelianov (1887-1916), un renumit şi iubit poet bulgar, un simbolist binecunoscut, ucis în Primul Război Mondial pe Frontul Balcanic, acolo unde unitatea sa avea sa lupte cu o divizie irlandeză, mai informeaza agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– un articol si redactare: Filolog Stanciu-Ana

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.