Biserica lui Beethoven – spiritual, dar nu religios

De: Filolog STANCIU ANA

 Biserica lui Beethoven 1 "Muzica", spunea Ludwig van Beethoven, "este un mediator între spiritual şi viaţa senzuală".
   Trecând dincolo de dogmă, crez, cultură şi chiar limbă, muzica are puterea de a ridica sufletul, dar şi mintea.

   În timp ce spiritualitatea şi religia nu se exclud reciproc, în limbajul timpului nostru, muzica “este spiritual, dar nu este religios”.
   Este un paradox înţeles şi întruchipat de regretatul clasic violoncelist Felix Wurman, fondator al enigmaticei Biserici a lui Beethoven, întemeiată într-o benzinărie abandonată, pe vechea Stradă 66, din Albuquerque, NM.
Biserica lui Beethoven 2

   Wurman a convocat pentru prima dată Biserica lui Beethoven, în 2008 – o întâlnire neconfesională de duminica dimineaţa, în care muzica a fost singurul mesaj. Ea deţine acum, în plus faţă de cele două congregaţii din Durham, NC, una recentă în Oak Park, Illinois, o suburbie a Chicago.
   Oak Park este reprezentat de o comunitate progresivă, ciudată şi artistică, unde scriitorul Ernest Hemingway şi arhitectul iconoclastic Frank Lloyd Wright au locuit cândva – şi unde Wurman s-a lansat, ne povesteste in aceste zile, intr-un articol pentru RNS Washington D.C., jurnalista Cathleen Falsani. Articolul a fost semnalat pentru Redactia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de corespondenti-abonati aflati in SUA.
Biserica lui Beethoven 3

   Acasă, printre câteva zeci de alte biserici şi case de cult si renumitul Templu al Unităţii al lui Wright, Biserica lui Beethoven a organizat o primă şedinţă în ultima duminică a lunii iulie 2011, într-o încăpere italienească (gen restaurant) cuibărită printre multe alte galerii de artă populară, unde “închinătorii muzicii” au ascultat o suită pentru violoncel de Bach şi poezii, înainte de participarea la un dineu.
Biserica lui Beethoven 4

   "Este un lucru spiritual, care nu are neapărat un specific religios, dar cu siguranţă atinge aceleaşi coarde în om", a declarat Jean Lotus, fondatoare a Bisericii lui Beethoven din Oak Park.
   "Am simţit că acesta este genul de lucru pe care îl poţi face şi care poate aduce oamenii împreună. Îi poate face pe oameni să aibă un fel de experienţa spirituală, înălţătoare. Şi poezia, de fapt, aşează ideile în cuvinte".

Biserica lui Beethoven 5    Apelativul de "biserică", folosit pentru această adunare, nu îşi doreşte să ofenseze comunităţile religioase tradiţionale.
   "Noi nu declarăm război religiei, sau ceva de genul ăsta", a declarat Lotus, care este catolică şi participă în mod regulat la Messă cu familia ei, de şapte ani. "Nu toţi oamenii merg la Biserică. Eu o fac… În ziua in care organizam Biserica lui Beethoven, mergem mai întâi la slujba religioasă de dimineaţă şi abia apoi ne intalnim in Biserica lui Beethoven".

   Sora lui Wurman, Candida Wurman Yoshikai, fondatoare a Bisericii lui Beethoven din Durham, a spus că fratele ei nu fusese un religios tradiţional. Ideea din spatele Bisericii a fost de a avea o casă de cult, în care "muzica să fie un element principal, şi nu doar un adaos", a spus ea.
   "Felix a încercat întotdeauna să înţeleagă religia", a spus Yoshikai Wurman. "Dar el nu a fost interesat de religia organizată şi, corect este să spunem că el s-a situat în afara acesteia, dar în acelaşi timp, el a vrut să aducă muzica şi conectarea sa spirituală, oamenilor – ca pe ceva care să ii poată transforma la nivelul cel mai profund".

   Aşa cum tăcerea constituie elementul central al închinării în cadrul unei reuniuni Quaker (frăţie religioasă), tot aşa în Biserica lui Beethoven muzica este cult, predică şi ancoră a comunităţii de credincioşi, dacă vreţi.
   Conceptia lui Wurman privind Biserica lui Beethoven, acolo unde muzica devine în sine un predicator, îmi aduce aminte de un citat spiritual favorit, de multe ori atribuit Sfântului Francisc de Assisi: "predică Evanghelia şi, atunci când este necesar, foloseşte cuvintele", povesteste jurnalista Cathleen Falsani in acelasi articol, preluat si de Huffingtonpost.
Biserica lui Beethoven 6

   Fiu al pianistului şi compozitorului Hans Wurman, un evreu austriac care a scăpat din Holocaust şi a emigrat în Chicago, Felix Wurman a primit primul său violoncel atunci când împlinea 7 ani şi a început să cânte în public la vârsta de 12 ani.

   "Atunci când Felix era pe moarte, mi-a spus, ‘Am primit cu siguranţă ceva’, a spus Yoshikai Wurman. “A fost genial. Suntem toţi muzicieni, dar el chiar a fost foarte talentat".
Cu grupul său de cameră, “Domus”, Wurman a căutat să aducă muzica clasică aproape de oamenii care nu fuseseră familiarizaţi cu ea, sau care nu dispuneau de mijloacele necesare pentru cumpărarea de bilete la simfonii şi opere.
 

Map picture

  În spiritul acestor spectacole, Domus a anticipat fondarea Bisericii lui Beethoven. Muzical vorbind, Biserica este nelimitată. Poartă numele lui Beethoven, dar muzica oferită aici nu se limitează doar la compozitorul german.
   Beethoven, care a fost crescut catolic şi a compus numeroase lucrări religioase în timpul vieţii sale, inclusiv marea "Liturghie în Do Major" şi "Missa Solemnis", părea să-şi găsească cea mai mare legatură spirituală cu muzica în sine.

   Ca moştenitoare a fratelui ei, Wurman Yoshikai speră ca Biserica lui Beethoven să se răspândească, creând congregaţii muzicale în întreaga ţară şi în lume, unde toţi cei fără credinţă (sau de orice credinţă) să poată găsi o comunitate sacră şi o legătură spirituală.
   "Mergi mai departe; nu trebuie doar să-ţi practici arta, ci să-ţi forţezi drumul în profunzimea secretelor sale", a spus Beethoven. "Arta merită asta, pentru ea, iar cunoaşterea îi poate ridica pe oameni la Divinitate" – incheie jurnalista.

articol, trad. si interpretare pentru Lacasuri Ortodoxe: Filolog STANCIU ANA

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.